GDJE I KAD?

DO 6. VELJAČE

Otvorena izložba slika iz Zbirke Mavretić "Karlovac kojeg nema": Prikazali smo slike nastale u 20. stoljeću s karlovačkim motivima

Otvorena izložba slika iz Zbirke Mavretić

Emotivno i dokumentarno su neke slike neprocjenjive jer nema niti motiva niti autora. Jedini zastupljeni živući umjetnici su L. Maček Stanić i Alfred Fredi Krupa", rekao je Mavretić.

- Izlažemo karlovačke motive kojih ima danas djelomično ili ih nema uopće ili ih ima u potpunosti, ali nema duha pojedinog dijela grada, što pažljivi promatrač može uočiti. Odabrali smo one slike koje mogu dočarati duh vremena u kojemu su nastajale. Najstarija slika je iz 1912. godine, a izradio ju je Janko Šašel, Jakovljev sin. Najmlađa slika je iz 2000. godine, a riječ je o crtežu Lidije Maček Stanić", rekao je Željko Mavretić, vlasnik Zbirke Mavretić "Karlovac kojeg nema". Jučer je izložba otvorena u Izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić".

Izložba je, naime, otvorena do 6. veljače, a ovo je četvrti put da Mavretići predstavljaju likovna djela iz svog fundusa koji nastaje 38 godina i kojega čine slike karlovačkih autora, odnosno likovna djela Karlovca i okolice nastala za 20. stoljeća. Prvo je 2014. godine organizirana izložba crteža i grafika baš u tom istom salonu, a zatim također crteža i grafika u Ozlju, da bi treći put Mavretići izložili portrete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovoga puta smo htjeli prikazati javnosti slike nastale u 20. stoljeću s karlovačkim motivima – sve vezano za Karlovac i okolicu. Autori mogu biti oni koji su tu proveli tek kratko vrijeme za odsluženja vojnog roka ili rada u školi, a ima i onih koji su rođeni tu i koji su velik dio opusa posvetili Karlovcu. Predstavljamo splet tehnika, motiva i formata. Emotivno i dokumentarno su neke slike neprocjenjive jer nema niti motiva niti autora. Jedini zastupljeni živući umjetnici su L. Maček Stanić i Alfred Fredi Krupa", rekao je Mavretić.

Osim spomenutih autora, izložena su i djela Dražena Barića, Georga Bordeliusa, Blaža Ćuka, Marijana Detonija, Nikole Dragarića, Višnje Ercegović, Milenka Gjurića, Franje Korena, Zlatka Kozine, Alfreda Krupe starijeg, Josipa Laslavića, Bratislava Lebarića, Boška Nikolića, Đorđa Petrovića, Darija Plazibata i Dragutina Renarića.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!