GDJE I KAD?

VEČER KULTURE

U petak je Noć muzeja - bogati programi na pet lokacija u Karlovcu, dvije u Ogulinu te jednoj u Dugoj Resi, Ozlju i G. Stolu

U petak je Noć muzeja - bogati programi na pet lokacija u Karlovcu, dvije u Ogulinu te jednoj u Dugoj Resi, Ozlju i G. Stolu

Diljem Hrvatske u petak se održava Noć muzeja, popularna manifestacija koja se nakon dvije godine opterećene pandemijskim mjerama i restrikcijama, vraća u punom sjaju. 

Prema službenom programu zasad je potvrđeno sudjelovanje ukupno 10 lokacija u Karlovačkoj županiji, iako nije isključeno da će se uključiti još netko, no trenutačno se vodimo službenim programom manifestacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradski muzej Karlovac trenutačno je u procesu obnove, no ustanova Muzeji grada Karlovca pripremila je bogat program na tri lokacije. Idemo redom:

Stari grad Dubovac - od 18 do 01 besplatan posjet branič kuli te izložbama "Povijest čokolade" i "Prvi svjetski rat u Ukrajini - Je li povijest učiteljica života?". U 20 i 22 sata organizirano je i stručno vođenje kroz "Povijest čokolade". U 19 sati bit će održano predstavljanje numizmatičke zbirke Muzeja grada Karlovca te intrigantno predavanje dr. sc. Tomislava Bilića, voditelja Numizmatičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, pod nazivom "Kunino krzno – novac posebne namjene tijekom srednjovjekovnog razdoblja na području suvremene Hrvatske".

Muzej Domovinskog rata na Turnju - besplatan ulaz i razgledavanje stalnog postava muzeja od 18 do 01, uz stručno vodstvo u 20 i 22 sata.

Galerija Vjekoslav Karas - od 18 do 01 besplatno razgledavanje vrlo vrijedne izložbe likovnih djela iz kolekcije obitelji Sumina (Karas, Vaništa, S. Raškaj, Šašel, Šestić, Koren, Butala, Stošić, Makanac, Petrović, Šestić, Krupa, Šutej...), uz stručno vodstvo u 19:30 i 20:30 sati.

U Karlovcu su programe pripremili i Aquatika te Etno kuća Vučjak.

Aquatika - besplatan posjet akvariju od 17 do 23 sata te razgled kolekcionarske izložbe "Svim na Zemlji mir, veselje". Poseban popust na asortiman suvenirnice. U online programu može se virtualno razgledati akvarij uz live stream velikog akvarija, pogledati video "Pogled iza scene akvarija", slušati audio vodič kroz akvarij te sudjelovati u nagradnim igrama na FB i Instagram profilu Aquatike.

Etno kuća Vučjak - od 19 sati do ponoći moguće je razgledati etno kuću, kao i vrijednu etnografsku zbirku. Bit će postavljena i mala izložba nekoliko eksponata nakon restauracije te priređena zakuska.

Na dvije lokacije u Noći muzeja moći će uživati i Ogulinci.

Zavičajni muzej Ogulin - od 17 sati počinje stručno vodstvo stalnim muzejskim postavom. Od 17:30, svakih pola sata kostimirano čitanje frankopanskih priča iz knjige "Frangere pane: priče o Frankopanima" izvodit će autor knjige Tomislav Beronić u kostimu pisara, uz podjelu svitaka s pričom "Krštenje posljednjeg Frankopana" i izradu popisa gostiju glagoljicom na velikom pergamentalnom arku. U 21 sat održava se kviz, a sve posjetitelje očekuju i topli napici.

Ivanina kuća bajke - od 17 sati izložba "Bajka o Ivaninoj kući bajke", u 18:30 stručno vodstvo kroz kuću bajke, u 19:30 radionica "Bajkovita obiteljska potraga", a u 20:30 "Čarolija pripovjedanja". 

Ove godine u Noći muzeja sudjeluju i po jedna ustanova u Ozlju, Dugoj Resi i Generalskom Stolu, pa evo i njihovih rasporeda:

Zavičajni muzej Ozalj - od 18 sati kostimirano stručno vodstvo za djecu te izložba minijatura "Hrvatska vojska i policija u mjerilu". U 19 sati predavanje kustosa Stjepana Bezjaka o važnosti muzejske djelatnosti za ozaljski kraj, u 20 sati predstavljanje knjige Željka Juriše "Školske spomenice ozaljskog kraja", a u 21 sat kostimirano stručno vodstvo za odrasle.

Srednja škola Duga Resa - od 19 sati bogat program koji uključuje razne igre, kvizove, radionicu sitotiska, izložbe radova Leonarda Lesića "Back to School", fotografija industrijske baštine, "Od Pamučne do Srednje" o povezanosti industrije i škole, projekcija učeničkih filmova te dokumentarca o Pamučnoj industriji "Nit od sto godina", nastup glazbenika iznenađenja te poučni Escape Room.

Udruga "Kovan" Generalski Stol - ove godine Udruga Kovan u Noći muzeja obilježava 150. obljetnicu izgradnje dionice željezničke pruge od Karlovca do Rijeke, kao završnog dijela pruge od Budimpešte do Rijeke. Pruga je svečano otvorena 23. listopada 1873. godine kada je i prvi vlak prošao kroz stanicu Generalski Stol. Što su pripremili možete razgledati do 22 sata.

Izdvojeno


Reci što misliš!