GDJE I KAD?

POVIJESNI TRENUTAK EUROPE

Povjesničar Tvrtko Jakovina na tribini u Karlovcu: "Na početku smo dugotrajnog sukoba i bilo bi dobro da ne uključi Aziju"

Povjesničar Tvrtko Jakovina na tribini u Karlovcu:

Profesor povijesti na Filozofskom fakultetu se na tribini u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" dotaknuo različitih tema – od pitanja povijesnih znanosti, do stanja u svijetu, a posebice se razgovaralo o agresiji Rusije na Ukrajinu

- Mislim da smo na početku dugotrajnog sukoba na istoku Europe i bilo bi dobro da se ne pretvori u veliki koji će uključiti Aziju. Svijet neće riješiti svoja demografska, razvojna i klimatska pitanja, ako neće nastupati zajedno", poručio je jučer na tribini "Povijesni trenutak Europe. Kraj blagostanja?" profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Tvrtko Jakovina.

Gostovao je na tribini u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" za koju je bio priličan interes jer je dvorana bila posve ispunjena. U razgovoru s knjižničarom Darkom Srndovićem dotaknuo se različitih tema – od pitanja povijesnih znanosti, do stanja u svijetu i Europi naročito. Posebice se razgovaralo o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do 21. stoljeća od Ukrajinaca je bilo malo toga na ukrajinskom jeziku i onoga što bi mogli istaknuti kao posebnost. Zbog toga je praznina koja se otkrila 2014. kada je anektiran Krim – odjednom shvatite da imate sve na ruskom, a na ukrajinskom poneka folklorna društva i poneka knjiga, čak i kod onih koji su nesporno Ukrajinci. Ta rasprava i sukob identiteta je nastao sada. Do 2021. godine više od 40 posto Ukrajinaca smatra ukrajinsko i rusko istim, a danas osam posto. Dakle, stvari su se s ratom počele mijenjati. Identiteti su promjenjivi i stvar interpretacije. Gledamo razvoj koji je užasno krvav i očito neće biti jako kratak, rekao je Jakovina.

Nastavio je da su Ukrajinci "doista bili vrlo slični s Rusima, nije postojao animozitet i vjerojatno je apsolutna strateška greška ruskog predsjednika Vladimira Putina to da od vrlo slične i prijateljske nacije stvoriti takvu situaciju".

- To je nezamisliva strateška greška, ali u isto vrijeme, osim što traje ova užasna katastrofa s osam milijuna građana Ukrajine van zemlje s katastrofalnim padom brutodruštvenog proizvoda, što će se sanirati desetljećima, ovaj rat je ubrzao i brojne probleme u ostatku Europe. Hrvatski povjesničar iz Kanade Renéo Lukić je napisao da je vrijeme tridesetogodišnjeg europskog prosperiteta napadom s 24. veljačom 2021. godine zapravo završilo, da je završeno doba jeftine energije, doba jeftine obrane i doba jeftine radne snage, napomenuo je Jakovina.

Govoreći o odnosu Starog kontinenta i Sjedinjenih Američkih Država, povjesničar je ustvrdio da si je Europa "dva puta pucala u koljeno" i da je samu sebe dovela u poziciju da ne može samostalno odlučivati o vlastitoj sudbini.

- Ono što je američki predsjednik Donald Trump započeo u odnosima s Kinom njegov nasljednik Joseph Biden je već napravio. Taj prostor je otvoren za sukobljavanje i nećemo ga moći izbjeći. Što se tiče demografskog problema, klimatskih promjena i tako dalje, bit će samo ubrzani, ocijenio je Jakovina.

Projekt europskog ujedinjenja je američki, napomenuo je, i Amerikanci su ga "forsirali i vodili tu priču".

-  Za Trumpove vlasti 2015. godine Europa je imala val populizma i činilo se da će promijeniti Francusku i druge zemlje, no to se počelo ispuhivati, jednim dijelom zbog rata i promjena u Americi – ispuhalo se u Latinskoj Americi, Sjedinjenim Državama, jučer u Češkoj, Italiji... Utoliko su se dogodile promjene nabolje, ali nedostaje tip liderstva, rekao je Jakovina.

Smatra da je Europa učinila "ogroman i nenadoknadiv propust" propuštanjem da se bavi Afrikom jer će do 2050. godine Nigerija biti treća zemlja svijeta po broju stanovnika i da će mase nezaustavljivo krenuti ka sjeveru.

- Ne može se zadržati milijune u pokretu. Europa se trebala baviti Afrikom. Pretvoriti Europu u tvrđavu je nemoguće. Tu smo trebali razmišljati o solidarnosti i zajedničkim idejama. Europa je to propustila, propustila je prilike s Turskom i prikladno reagirati pravodobno na svom istoku, kritizirao je Jakovina.

Izdvojeno


Reci što misliš!