GDJE I KAD?

TRADICIJA ŽIDOVSTVA

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić predstavljeno novo djelo Miljenka Brkića "Psihologija kabale"

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić predstavljeno novo djelo Miljenka Brkića

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu sinoć je promovirana knjiga filozofa Miljenka Brkića "Psihologija kabale", izdana 2021. godine u izdanju zagrebačkog nakladnika "IEP/D2".

Osim autora, u promociji je sudjelovala i recezentica Dubravka Miljković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Volite li intelektualne izazove, radoznali ste, želite upoznati nešto novo, čini se da vam nešto nedostaje, a ne znate što? Pokušajte potragu s ovom knjigom", ocijenila je D. Miljković, koja Brkića poznaje 30 godina, kada su sudjelovali na tečaju za voditelje srednjoškolskih debatnih klubova.

Brkić je rođen 22. travnja 1946. godine u Zadru. Dio djetinjstva je proveo u Lokvama, a osnovnu školu je pohađao u Velom Ižu. Maturirao je u Zadru, a u Zagrebu je prvo studirao fiziku, a potom psihologiju, filozofiju i francuski na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je na temi "Kant i problem znanosti", a doktorirao je filozofiju na temi "Filozofija i paideida u Hegelovom djelu". U Gimnaziji Karlovac je predavao psihologiju, filozofiju i francuski. Za Karlovčane je držao tečajeve joga-asana. Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je predavao na predmetu "Filozofija odgoja i etika", a držao je i izborni kolegij "Uvod u indijsku filozofiju".

Osim ove promovirane u četvrtak, objavio je knjige "Filozofija koja odgaja" iz 2006., "Praksa kabale" i "Adam Kadmon u praksi kabale" iz 2020., te preklani još "Teosomatska kabala" i "Eros i kabala".

Kabalu definira najkraće kao duhovnu tradiciju židovstva, koja se razvijala od starog doba do danas, a u 20. stoljeću postaje nauka, a usporedno se s time javljaju njezina banalizacija i komercijalizacija u okviru čega se predstavlja kao "lijek za sve probleme". Brkić kaže da se pritom rade tri radikalne greške. "Kabala je proučavanje svete knjige, a uništavatelji je proglašavaju ateističkom. Nijedan neozbiljan pristup ne pripada kabali. Druga pretpostavka popularizacije kabale je dogmatizam. S kabalom je nespojivo nepromjenjivo učenje. Treća radikalna greška je uvođenje tehnike, koja oslobađa od promišljanja. Kabala nema tehniku. Morate uvijek iznova davati odgovore iz vlastitog srca, uma i tijela", rekao je Brkić i objasnio da je kabala mistika i da to znači da ne poznaje podjelu na objekt i subjekt te pojašnjava da "kabalist ne proučava druge, da mora s drugim čovjekom biti u empatiji, da bi ga razumio".

Izdvojeno


Reci što misliš!