GDJE I KAD?

IZ TAME PODZEMLJA

Na Starom gradu Dubovcu otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb o arheologiji i speleologiji

Na Starom gradu Dubovcu otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb o arheologiji i speleologiji

U organizaciji Muzeja grada Karlovca na Starom gradu Dubovcu postavljena je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Zagreb „Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje“.

Arheologija, kao znanost koja se bavi ljudskom prošlošću, i speleologija, koja proučava različite fenomene podzemlja, na prvi se pogled čine različitim disciplinama. Ipak, speleološki su objekti važni za razumijevanje prošlosti jer su bili dio ljudskih života od davnih vremena, gotovo od samog početka našeg evolucijskog puta. Iz tog razloga, znanstvenicima koji proučavaju minule događaje (arheolozi, paleoantropolozi, paleontolozi, geolozi), predstavljaju izvor mnogih važnih podatka. Špilje i jame, prvenstveno zbog svojih karakteristika i relativno manje podložnosti različitim vanjskim čimbenicima, pogoduju očuvanju arheoloških slojeva i građe u njima, pa su sačuvale brojne podatke i nalaze koji su na drugim vrstama nalazišta, nažalost, izgubljeni. Mnoge špilje, a ponekad i jamski objekti, svjedoče o tome da su naši prethodnici imali poseban odnos prema podzemlju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj je izložbe „Arheologija i speleologija – iz tame podzemlja do svjetla spoznaje“ ukazati na bogatstvo građe koja potječe iz špilja i jama, kao i na različite načine korištenja speleološkim objektima od prapovijesti do suvremenog doba. Također, želja je ukazati na važnost kvalitetne suradnje arheologa i speleologa bez koje bi mnogi važni arheološki nalazi iz speleoloških objekata ostali nepoznati.

Autori izložbe su Ivor Janković, Dalibor Paar i Ivan Drnić, a kustosica gostovanja Matea Galetić.

Izložba se može razgledati svakim danom osim ponedjeljkom, od 10 do 18 sati, a od 1. lipnja od 10 do 20 sati. Ostaje otvorena do 1. listopada.

(foto: Denis Stošić)

Izdvojeno


Reci što misliš!