GDJE I KAD?

LIJEP PROGRAM

Deveti Zrin Festival donosi koncertne programe u baštinu Zrinskih u četiri županije pa tako i u Karlovac i Ozalj

Deveti Zrin Festival donosi koncertne programe u baštinu Zrinskih u četiri županije pa tako i u Karlovac i Ozalj

Nakon uspješno održanog 17. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae, koji se netom prije katastrofalnih poplava, od 7. – 14. svibnja održao u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini i Voloderu, Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae najavljuje 9. Zrin festival - multimedijalni festival koji se ove godine proširio daleko izvan prijašnjih festivalskih izdanja, promovirajući kulturnu baštinu četiri županije: Sisačko-moslavačke pod čijim se pokroviteljstvom festival održava, ali i Međimurske, Karlovačke i Primorsko-goranske.

Ovogodišnji Zrin festival održava se od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Karlovcu, Ozlju i Brodu na Kupi. Festival će biti otvoren tradicionalno uoči Dana državnosti u Zrinu, no prvi puta pod krovom, u novoizgrađenoj Župnoj crkvi Našašća sv. Križa u nedjelju, 28. svibnja u 17 sati, koncertom sopranistice Marte Lončar, Igora Para, teorba i Maura Colantonia, violada gamba. Uz prekrasan koncert stare glazbe u izvedbi majstora, publika može razgledati Utvrdu Zrinskih gdje je rođen Nikola Šubić Zrinjski i ostatke gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu gdje je kršten. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon toga slijede brojna događanja u Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Petrinji, Brodu na Kupi... da bi festival u svojim završnim danima došao i do Karlovačke županije.

Ljubitelji jazz glazbe u osobito lijepim ambijentima doći će na svoje u nedjelju, 4. lipnja, jazz koncertom Bruno Mičetić tria na Starom gradu Dubovcu u 20 sati. Stare knjige kažu da je na tom vrhu brijega, na prapovijesnom humku iznad Kupe, oduvijek, još prije izuma starih knjiga, bio grad imenovan po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Njegove srednjovjekovne zidine kriju dragocjeno tople priče o ljubavima Zrinskih. Mijenjao je vlasnike i svoj izgled tijekom povijesti, a današnji izgled je dobio nakon cjelovite rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća. Ako uranite na koncert sjajnog jazz tria u sastavu – Bruno Mičetić, gitara; Joe Kaplowitz, klavijature i Ratko Divjak, bubanj – stići ćete pogledati jedan od najljepših karlovačkih zalazaka sunca.

I za kraj tu je Ozalj, odnosno Stari grad Ozalj, ili još konkretnije jedna od prelijepih obnovljenih dvorana palače Zrinskih u kojoj će koncert zatvaranja festivala održati najznačajniji hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno obaviještenu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja - Hrvatski barokni ansambl i solisti Stjepan Nodilo, barokna oboa; Krešimir Fabijanić, barokna truba i Pavao Mašić, orgulje, a pod ravnanjem renomirane violinistice Laure Vadjon. Zaključni koncert 9. Zrin festivala održat će se na blagdan Tijelova, u četvrtak 8. lipnja u 20 sati.

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!