GDJE I KAD?

BOGAT PROGRAM

U petak je Noć muzeja na čak osam lokacija u Karlovcu - sudjeluju i Duga Resa, Ogulin, Ozalj, Netretić i Rakovica

U petak je Noć muzeja na čak osam lokacija u Karlovcu - sudjeluju i Duga Resa, Ogulin, Ozalj, Netretić i Rakovica

Izuzetno bogat program pripremile su brojne ustanove u Karlovcu, ali i diljem županije, za predstojeću Noć muzeja 2024., koja se održava ovog petka, 26. siječnja. Moguće je da će spisak sudionika biti i još bogatiji, no u ovom tekstu osvrnut ćemo se na službeni program na web stranicama manifestacije.

Prema njemu, u Karlovcu u Noći muzeja možete posjetiti čak osam lokacija. Tri spadaju pod Muzeje grada Karlovca - Stari grad Dubovac, Galerija Vjekoslav Karas te Muzej Domovinskog rata na Turnju. Program počinje na Starom gradu već u 17 sati predstavom "Potraga za frankopanskim blagom" (dvorana na 2. katu). 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od 18 do 1 sat iza ponoći na Starom gradu Dubovcu možete razgledati i dvije izložbe - "Putevima Frankopana" i "100 godina motociklizma i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji", potonju i uz organizirano vodstvo u 18 i 21 sat. Cijele noći će, dakako, biti moguće razgledati i Branič kulu, a stručno vodstvo je u 20 i 22 sata. U tavanskom prostoru utvrde, pak, od 19 sati pa tijekom cijele noći moći će se pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma iz 1960-ih sa snimkama Starog grada Dubovca i okolice.

U Galeriji Vjekoslava Karasa od 18 do 1 ujutro može se razgledati vrlo vrijedna izložba uz 50 godina ZILIK-a, s čak 150 radova nastalih tijekom pola stoljeća ove lijepe manifestacije, a u 21 sat možete se pridružiti nastajanju filma "Glasovi zajednice" svojom interpretacijom i komentarom izloženih djela. U Muzeju Domovinskog rata, pak, od 18 do 01 mogu se razgledati trenutne izložbe - stalni postav "Karlovac 1991 - 1995" te izložba o 129. brigadi HV-a, uz stručno vodstvo u 18, 20 i 22 sata.


Dakako, ulaz na sve spomenute priredbe je besplatan, baš kao što će u Noći muzeja od 17 sati do 23 sata biti besplatan ulaz u Aquatiku, gdje posjetitelje očekuje i izložba fotografija "Životi oblikovani vodom", suvenirnica outlet te čitaonica priča i kreativne radionice za mališane. Besplatan razgled omogućuje i Nikola Tesla Experience Centar, od 18 do 22 sata.

Po prvi puta u Noći muzeja sudjeluje i Državni arhiv u Karlovcu - tamo se od 18 do 23 sata može razgledati izložba "Vino na granici - Vino na meji", zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva o vinu kao kulturološkom fenomenu. U Arhivu je moguće razgledati i izložbu posvećenu umjetnicima kroz gradivo arhiva, kao i kupiti tiskana izdanja Arhiva po pristupačnim cijenama.

Od 18 do 22 u Noći muzeja sudjeluje i "najmanji muzej na svijetu" - Paviljon Katzler. Uz stalan postav brojnih nostalgičnih predmeta iz karlovačke prošlosti, ove večeri posebna izložba posvećena je - kvakama.

Napokon, Etno kuća Vučjak poziva na obilazak njihove zavičajne zbirke, koji počinje u 18:15 sati.

Po dvije lokacije u Ogulinu i Dugoj Resi

U Zavičajnom muzeju Ogulin program počinje već u popodnevnim satima likovnim radionicama izrade maski u 13 i 14:30 sati. U 18 sati na rasporedu je otvorenje izložbe radova umjetničke rezidencije Three Birds, koja se može razgledati sve do 22 sata. U 20 sati održat će se i kviz znanja o muzejskim i nemuzejskim temama.

U Ivaninoj kući bajke od 17 do 22 posjetitelji će moći na osobit način "zakoračiti" u bajku Regoč uz pomoć VR naočala, a od 19 sati moguć je obilazak stalnog postava uz kostimirano stručno vođenje, koje uključuje i čitanje bajki!

U Dugoj Resi uz redovito aktivnu Srednju školu Duga Resa u Noći muzeja ove godine po prvi puta sudjelovat će i Dječji vrtić. Posjetitelji će u vrtiću moći pogledati stare fotografije kroz povijest dječjeg vrtića te prisustvovati mnogim različitim radionicama za djecu i sve prisutne - prve kreću već u 16 sati, posljednja je na rasporedu u 22 sata, a vrata vrtića otvorena su do ponoći. 

U Srednjoj školi Duga Resa od 19 do 22 sata na rasporedu su izložbe, radionice, filmske projekcije, predavanja i kvizovi, kao i uvijek atraktivni Escape Room.

Ozalj, Rakovica, Novigrad na Dobri...

U Zavičajnom muzeju Ozalj program traje od 18 do 23 sata, a na svaki puni sat održava se i stručno vodstvo kroz stalni postav. U 18 sati bit će predstavljena knjiga "Ozaljske priče" Marinka Marinovića, a potom slijede i dva predavanja - u 19:15 Željko Juriša govorit će o "Slavinim likovnim kolonijama 80-ih", a od 20:30 Snježana Schuster i Miroslav Razum predstavit će bioantropološka istraživanja Starog grada Ozlja i misterij pronađenih skeletona koji ukazuju na - vampirski ukop!

Besplatno se tijekom Noći muzeja, točnije od 17 do 22 sata, može posjetiti i Centar podzemne baštine Speleon u Rakovici, gdje posjetitelji mogu i porazgovarati sa stručnjacima o svemu što ih zanima, očekuje ih i glazbeni nastup te rođendanske palačinke.

Napokon, u Novigradu na Dobri društvo "Frankopan" od 18 do 1 sat iza ponoći održava program "Komunikacija od Frankopana do danas". Uz izložbu slika i geografskih karata, čitat će se pisma i legende iz nekih prošlih vremena. Pretraživat će se stare digitalne karte na internetu te koristiti zemaljske i mobilne telefone s kraja prošlog stoljeća.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!