GDJE I KAD?

Ne propustiti

Do prvog rujna u Zavičajnom muzeju Ozalj otvorena izložba skulptura kipara Zdenka Grgeljca "Toplina dodira"

Do prvog rujna u Zavičajnom muzeju Ozalj otvorena izložba skulptura kipara Zdenka Grgeljca

Postavljena je povodom pedesetogodišnjice stvaranja

Do 1. rujna se u Zavičajnom muzeju Ozalj može razgledati izložba kipara Zdenka Grgeljca "Toplina dodira" postavljena povodom pedesetogodišnjice stvaranja.

Iz ozaljskog muzeja su napomenuli da je njegov rad opsegom i dugovječnošću "jedna od najjasnije definiranih kiparskih cjelina".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Drvo kao materijal zbog svoje raznolikosti i raznovrsnosti daje veliku mogućnost primjene, taktilnu toplinu i nježnost. No stvoriti iz drveta vizualno jasan narativ je izuzetno teško postići. Skulpture s više likova gotovo su kadrovi kao iz filmskih scena, „fotografije“ koje su zamrznute u vremenu, poput nekih fotografija s početka 20 stoljeća. Izražajnost skulpture je kod Grgeljca svevremenska i kulturalno univerzalna – poručili su iz Zavičajnog muzeja Ozalj.

Nastavili su da "poput likova u kiparskim ostvarenjima drevnih Inka, Maja ili budističkog svijeta, gdje svaki totem govori priču razumljivu i današnjem modernom čovjeku", Grgeljčeve skulpture bile bi razumljive diljem našeg poznatog svijeta i u različitim vremenskim okvirima.


- To proizlazi iz prepoznatljivosti, prisnosti i topline kiparskog rada, skulpture same. To nije samo neka toplina koju dobijete dodirivanjem drveta, već toplina koju je sam autor prenio na svoje ostvarenje, odnosno preko drveta kao medija na konačnog recipijenta. Jasno omeđene, ali duge i oku ugodne oble linije dočaravaju mirnoću nekih prošlih vremena, kad je čovjek u životu i radu bio bliži čovjeku. Svaka skulptura trag je u vremenu i prostoru koju tehnološki čovjek današnjice možda neće razumjeti radi njene umjerenosti, ali će kraj nje zasigurno zastati i promisliti i o drugačijim mogućnostima življenja – navelo se iz Zavičajnog muzeja Ozalj.

Izdvojeno


Reci što misliš!