GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

PHPD Zora 27. srpnja nastupa u Holešovu, rodnom mjestu svog slavnog dirigenta Davida Meisela

PHPD Zora 27. srpnja nastupa u Holešovu, rodnom mjestu svog slavnog
dirigenta Davida Meisela

Lijepa priča koju je "zakotrljao" KAportal ukazivanjem na nesuvisli komentar o sudbini najslavnijeg Zorinog dirigenta Davida Meisela na službenim stranicama Zorin doma, a potom punom snagom pokrenula Meiselova rođakinja Tena Bunčić uz pomoć ostalih članova rodbine, ali i suradnju drugih Karlovčana pa i samog Zorin doma i Grada Karlovca - nastavlja se i u Češkoj.

Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, naime, 27. srpnja održat će koncert u Holešovu, rodnom mjestu slavnog dirigenta, s kojim je Zora diljem Europe postizala gotovo nevjerojatne uspjehe za zbor iz jednog malog grada. Nakon što je Meisel dobio spomen ploču u Karlovcu, u predvorju Zorin doma, tom prigodom dobit će spomen ploču i u svom rodnom mjestu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Spomen ploča koja će biti otkrivena u Holešovu napisana je na hrvatskom i češkom jeziku. Osim što će zapjevati prilikom otkrivanja spomen ploče,  Zora će otpjevati još jedan koncert u staroj Šahovoj sinagogi (sada je to muzej), a vrhunac gostovanja bit će koncert  u atriju prekrasnog holešovskog dvorca. Na otkrivanju spomen ploče, zajedničkoj večeri i koncertu u dvorcu nazočit će i hrvatska veleposlanica u Češkoj, Ljiljana Pancirov. Ovih dana je već postavljena i izložba Davidovih fotografija.

Iz Karlovca putuju i ovom velikom događanju prisustvovat će tridesetak pjevača Zore, karlovačka pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila-Ljubenko, ravnateljica Gradskog kazališta „Zorin dom“ Irena Božičević te glavna pokretačica cjelokupne priče o Davidu Meiselu, njegova praunuka profesorica Tena Bunčić sa još tri člana obitelji (također pjevači u PHPD Zora).

David Meisel istovremeno je simbol zlatnih vremena Karlovca, ali i najcrnjeg doba našeg grada i domovine. Pod njegovim vodstvom Zora je bila rado viđen gost u cijeloj Europi, klanjali su se karlovačkom zboru i njegovom dirigentu i kraljevi europskih zemalja, a s dolaskom nacizma i fašizma te domaćih podrepnika u tzv. "NDH", završio je u ustaškom logoru iz kojeg su ga Karlovčani dva puta sami izbavljali, unatoč opasnosti kojoj su se time i sami izlagali. Drugi puta, međutim, odbio je spas, jer u logoru je bio i njegov sin, kojega nije želio ostaviti.

Slavni dirigent i veliki i zaslužni Karlovčanin, kao i svi oni obični građani koji su ga spašavali iz ustaških logora smrti dobili su prošle godine napokon dužnu počast u Karlovcu, a sada će isto jednom od svojih slavnih sugrađana rođenjem - učiniti i Holešov.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!