GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

F.R.E.E. D.A.N.C.E. u Istri predstavio buduću predstavu "RONČIĆ", premijera 29. studenog u Karlovcu

F.R.E.E. D.A.N.C.E. u Istri predstavio buduću predstavu

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac odazvao se na poziv plesne organizacije Liberdance iz Zagreba za uključivanje u aktivnosti ljetne rezidencije u plesnom kampu Kazalište Kamenjak u Istri. Članovi Free Dancea, zajedno s umjetničkim i stručnim suradnicima, proveli su četiri kolovoška dana na rezidenciji, u istraživačkom i kreativnom radu na predstavi "RONČIĆ – umjetnik i doktor prirodnih znanosti" (skraćeno RONČIĆ).

Umjetnička plesna predstava RONČIĆ dio je istoimenog višegodišnjeg projekta koji Free Dance provodi od 2018. godine, uz velik udio volonterskog rada te uz djelomičnu potporu i suradnju lokalnih i nacionalnih institucija i poslovnog sektora. Projekt i predstava inspirirani su vodenkosom, zaštićenom vrstom vodenih staništa lokalnih naziva rončić, rončac, gnjurac. Ta jedinstvena ptica sve je rijeđa u prirodi, a umjetnici i stručnjaci uključeni u projekt smatraju je simbolom klimatskih promjena i stanja rijeka uslijed antropogenih utjecaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na rezidenciji Kamenjak razvijana je ideja umjetničke predstave - ostvarene su kreativne i istraživačke probe kroz improvizacije i eksperimentalna plesna kretanja na inspirativnoj otvorenoj pozornici u kampu, predložen je dramaturški okvir i definirani su scenografski elementi. Autorica predstave Melita Spahić Bezjak razvijala je ideju koreografije koju će usavršavati na predstojećim radionicama i probama do premijerne izvedbe u studenom.

Premijera plesne predstave RONČIĆ bit će 29. studenog u Karlovcu, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i uz financijsku podršku Zaklade Kultura Nova. Na predstavi rade Melita Spahić Bezjak, Maja Kovač, Majda Džanić Bogojević, Damir Šimunović, Ivana Francišković Olrom, Robert Pavlić, Marina Trpčić te brojni suradnici, mladi istraživači i plesači, glumci i naratori u predstavi.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!