GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

Gradski muzej Karlovac bogatim programom na tri lokacije u utorak i srijedu slavi svoj 115. rođendan

Gradski muzej Karlovac bogatim programom na tri lokacije u utorak i
srijedu slavi svoj 115. rođendan

Ove godine navršava se 115 godina od odluke Gradskog zastupstva o osnivanju Gradskog muzeja Karlovac 18. prosinca 1904. godine. Muzej je već više od stoljeća mjesto očuvanja karlovačkih sjećanja, kulturne baštine i obrazovanja. S obzirom da je smješten u jedan od najstarijih sačuvanih objekata barokne stambene arhitekture - kuriju koju je 1630-ih dao sagraditi karlovački general Vuk II. Krsto Frankopan, Muzej je i dio spomeničke baštine povijesne jezgre Karlovca. U njemu se čuva 51 muzejska zbirka i više od 21 000 predmeta, a stalni postav sačinjen je od izložaka čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice.

U prigodi proslave 115. obljetnice Gradskog muzeja Karlovac otvoren je i novi muzej – Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj kao njegov sastavni dio. Izuzev svoje lokacije na Strossmayerovom trgu i spomenutog Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Muzej obuhvaća i lokacije Galerije „Vjekoslav Karas” i Starog grada Dubovca – Branič-kule.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povodom obilježavanja Dana Gradskog muzeja Karlovac pripremljen je program koji će se odviti na tri lokacije – u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji „Vjekoslav Karas“.

Obilježavanje 115. godina Gradskog muzeja Karlovac započet će u utorak 17. prosinca u 13.30 sati u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj promocijom 16. broja časopisa „Glas“ u kojem možete pročitati presjek muzeoloških aktivnosti u 2019. godini, a uslijedit će predstavljanje donacije gospodina Nikole Sumine - tri crteža Romana Baričevića. Učenici OŠ Turanj i njihovi profesori će za kraj programa predstaviti nove instalacija vanjskog postava izložbe „Karlovac 1991. – 1995.“

Proslava obljetnice Muzeja će se nastaviti u srijedu 18. prosinca u 11.00 sati u Gradskom muzeju Karlovac dodjelom nagrada učenicima, pobjednicima edukativne igre „Muzejska pitalica“. Muzejska sovica će nagraditi vrijednu djecu Karlovačke županije -  Elenu Hadušek iz OŠ Dubovac, Kristijana Tvoreka iz OŠ Novska, Saru Zagorec iz OŠ Grabrik i Karla Požara iz OŠ I. G. Kovačića.

Program će se nastaviti dodjelom zahvale ustanovi za doprinos razvoja muzejskih programa, predstavljanjem „Predmeta trenutka“ i stručnim vodstvima o urarstvu u Karlovcu. Na dan obilježavanja rođendana Muzeja, 18. prosinca, ulaz u Gradski muzej Karlovac na Strossmayerovom trgu bit će slobodan pa tu priliku svakako treba iskoristiti za upoznavanje sa stalnim postavom Muzeja i istraživanje etnološke izložbe „Od sjemena do stola“.

Program obilježavanja 115. rođendana Gradskog muzeja Karlovac završit će u večernjim satima, po otvorenju izložbe „Slike našega kraja“ u Galeriji „Vjekoslav Karas“ koje je predviđeno za 19 sati. Izložba slika motiviranih karlovačkim krajem iz javnih i privatnih zbirki bit će otvorena do 8. ožujka 2020.

Izložbom se nastoji predstaviti jedan od mogućih preglednih izbora relevantnih umjetničkih djela s pejzažnom tematskom okosnicom i poticajem u ljepotama karlovačkoga kraja. Za potrebe izložbe naš kraj prostorno je definiran kružnicom polumjera 50 kilometara, u hrvatskim granicama, sa središtem u Karlovcu. Na izložbi će biti izložene slike četrdesetero slikara i slikarica od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća među kojima ističemo slike Vjekoslava Karasa, Jakova Šašela, Slave Raškaj, Josipa Vanište, Milana Steinera, Viktora Šipeka, Ljube Babića i Višnje Ercegović.  Autorica izložbe je viša kustosica Galerijskog odjela Antonija Škrtić, a izložba je ostvarena financijskim sredstvima Grada Karlovca i Karlovačke županije.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!