GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

Prekrasan koncert „Gupca“ u prepunoj dvorani „Zrinski“ pratila i Komisija za dobivanje certifikata CIOFF-a

Prekrasan koncert „Gupca“ u prepunoj dvorani „Zrinski“ pratila i
Komisija za dobivanje certifikata CIOFF-a

Mjesecima su se članovi Folklornog ansambla 'Matija Gubec' iz Karlovca pripremali za svoj godišnji koncert u Domu OSHV Zrinski, koji je održan u nedjelju 15. prosinca 2019., a ujedno je bio i ocjenjivački koncert za dobivanje certifikata od strane CIOFF-a. Naime, stručna komisije budno je pratila je svaki nastup folkloraša kako bi donijela odluku o dobivanju certifikata.

- Foklorni ansambl 'Gubec' naš je veliki brand koji je odavno već nadišao granice grada i županije, nacionalni je Ansambl koji je nastupao i predstavljao hrvatsku nacionalni baštinu na gotovo svim kontinentima svijeta. Cijenimo to i podržavamo, a ovom bih prigodom posebno pozdravio članove Komisije za ocjenjivanje, dobivanja certifikata izvrsnosti, koji će znatno doprinijeti imidžu ovog folklornog ansambla – rekao je između ostaloga karlovački gradonačelnik Damir Mandić, a za komplimente na račun nazočnih članova Komisije zaradio i pljesak iz gledališta.

Konačno, folklorašima se trud zaista isplatio jer je prepuno gledalište, oko 800 posjetitelja koncerta, ovacijama pozdravilo svaki nastup ovog karlovačkog folklornog ansambla koji ove godine obilježava 83 godine postojanja i čija je kvaliteta odavno već prepoznata i izvan granica Lijepe Naše.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U gotovo dvosatnom programu Ansambl je upoznao nazočne s ljepotom kulturne baštine naše zemlje. Izveli su deset plesova, od Valpovačkog kola preko nastupa Dječje pjesme i plesova Hrvatskog Zagorja u izvedbi gostiju koncerta Dječje skupine 'Ivan Mažuranić', pa sve do Prigorskih plesova, te još četiri pjesme pjevačkog intermeca pod ravnateljem maestre Radmile Bocek. Publika na kraju gromoglasnim pljeskom nije dozvolila odlazak plesača sa pozornice dok nisu za bis izveli najzanimljivije detalje iz Prigorskih plesova.

Koreografiju i glazbenu obradu ovogodišnjeg nastupa potpisuju prof. Ivica i Branko Ivanković, Branko Šegović, Lana Poturica, Božo Potočnik, Goran Knežević, prof. Astrid Plavetić, Vido Bagur, Zoran Jakunić, Mario Pleše i Zvonimir Ljevaković.

Umjetnički voditelj Ansambla je Dražen Makarun, voditeljica pjevanja prof. Radmila Bocek, voditelj glazbe Marijan Šepac, garderobijeri su Ana Karažija, Ivana i Damir Bačić, Nikola Rebić i Kristina Medarić te Ivana Moškun Štefanac koja je zadužena za vizualni dio programa. Glavni „dirigent“ odnosno predsjednik Folklornog ansambla 'Matija Gubec' već više desetljeća je agilni liječnik i zaljubljenik u folklor dr. Željko Štajcer.

Folklorni ansambl Marija Gubec postoji 83 godine i kontinuirano radi bez obzira na sva događanja, ratove i slično. "Gubec" je kroz proteklih više od osam desetljeća nosio kvalitetan rad na očuvanju kulturne baštine, pjesme i plesa hrvatskoga naroda. Nikada nisu išli na masovnost jer naglasak se stavlja na kvalitetu, ali se procjenjuje da je kroz ansambl tijekom postojanja prošlo ukupno oko 10 tisuća ljudi.

- Rijetkost je naći neko društvo da radi ovako dugo i još k tome bez prekida – rekao je u pozdravnoj riječi predsjednik FA 'Matija Gubec' dr. Željko Štajcer.

– Ansambl ima na repertoaru 40-ak točaka najrenomiranijih koreografa Hrvatske. To je ogroman potencijal i kvaliteta programa da bi Karlovac i Karlovačku županiju, a vani i cijelu našu domovinu, prezentiramo na najbolji i najkvalitetniji način – naglasio je dr. Štajcer.

Već desetljećima pripada u krug najboljih hrvatskih ansambala. Kako u „Gupcu“ očekuju certifikat izvrsnosti CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) nastup je pratila stručna komisija čije se mišljenje još očekuje.

KAportal.hr


Reci što misliš!