GDJE I KAD? / KAZALIŠTE

Premijera "Leptirovih pjesama" - Una i Buga upoznale su se još dok je jedna bila u majčinom trbuhu, danas zajedno stvaraju umjetnosti

Premijera

Una je imala pet mjeseci, a Buga je točno pet mjeseci bila u majčinom trbuhu. Tada su se srele prvi puta. U ratnom Karlovcu, 1993. godine. Una je sjedila u majčinom krilu i širom otvorenih očiju gledala predstavu. Buga je bila na pozornici - u majci.

Kasnije su se upoznale i u pravom životu, prvo u jaslicama, zatim vrtiću, povezane s puno toga što već povezuje djevojčice, a ponajviše - kazalištem. I rođendane su slavile, ističu majke, uz kazališne predstave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Punih 25 godina kasnije, Buga Marija Šimić i Una Štalcar Furač opet su se našle na kazališnoj pozornici, ali ovog puta u glavnim ulogama vlastite predstave! Una je u međuvremenu završila ples na Akademiji dramskih umjetnosti, Buga je bila uvjerena da će biti glumica, ali u posljednji tren "prebacila" se u operna vode i postala operna pjevačica, i to prvo u Zagrebu, a potom u Švicarskoj.

Život kao predstava. I tako su nastale "Leptirove pjesme", predstava o prijateljstvu, odrastanju, rastancima i glazbi. Dvije djevojčice, pjevačicu i plesačicu, povezuje zajednička ljubav prema glazbi, koju svaka interpretira na svoj način. Kroz glazbu se upoznaju, postaju prijateljice i zajedno odrastaju. Trenutak u kojem jedna od njih odlazi živjeti u drugu zemlju, njihovo prijateljstvo stavlja na kušnju. Ponovni susret nakon rastanka može značiti konačan kraj ili novi početak njihovog prijateljstva. Trebaju li nastaviti gdje su završile, početi ispočetka ili više ništa nije kao prije?

Mlada publika u ovoj će se predstavi, možda po prvi put, susresti s operom i suvremenim plesom, koji praćeni glazbom Dore Pejačević pričaju priču u kojoj će se mladi, ali i stariji gledatelji i sami lako prepoznati. U vrijeme kada statistike govore da mladi sve manje posjećuju kulturna događanja, Mala scena na pozornicu postavlja nikad viđenu kazališnu formu u Hrvatskoj. Osim što se bavi iznimno aktualnom temom, rastancima i odlascima, predstava "Leptirove pjesme" mladima približava dvije marginalizirane forme – suvremeni ples i operno pjevanje.

Premijera "Leptirovih pjesama" održat će se u četvrtak, 24. siječnja, s početkom u 19 sati, u Kazalištu Mala scena u Zagrebu. Svi zainteresirani mogu predstavu pogledati ponovno već u nedjelju, 27. siječnja, i to u jutarnjem terminu od 11 sati. Autorica i redateljica predstave je Buga Marija Šimić, a koreografkinja Una Štalcar Furač. One predstavu i izvode, uz klavirsku pratnju Ane Krajnović.

Predstava je prilagođena i namijenjena gotovo svim uzrastima - od 10 godina pa nadalje. Ovisno o drugim obavezama djevojaka, zasigurno će biti još izvedbi, a nadamo se kako ćemo imati prigodu vidjeti ih i u Karlovcu. Tamo gdje je sve pred više od četvrt stoljeća - i počelo!

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!