GDJE I KAD? / KAZALIŠTE

U Zorin domu večeras "Važno je zvati se Ernest", u srijedu gostovanje Gavelle s predstavom "Tesla Anonimus"

U Zorin domu večeras

U Gradskom kazalištu Zorin dom večeras u 20 sati možete pogledati najnoviju predstavu karlovačkog profesionalnog ansambla "Važno je zvati se Ernest", koja je oduševila Karlovčane na premijeri. U dinamičnoj, duhovitoj i razigranoj režiji Marija Kovača, legendarna priča Oscara Wilda zapliće se i raspliće, ni manje ni više nego u Karlovcu i Generalskom Stolu, tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Ne mijenjajući temeljne odnose i motive, promjena mjesta radnje donosi jedan sasvim novi kontekst tekstu, ali i „omogućuje“ Karlovcu da se ogleda kroz novu prizmu.

U srijedu u 20 sati, pak, u karlovačkom kazalištu gostuje Gradsko dramsko kazalište Gavella Zagreb, s predstavom "Tesla Anonimus" na koncept Filipa Šovagovića, a u okviru projekta CRO Tesla Tour koji provodi Novi svijet - Urbani. Pišući o predstavi autor teksta i redatelj bilježi:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata, čudnih likova koji pod egidom "napredak" ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!