GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

Dokumentarac "IKEA for YU" Karlovčanke Marije Ratković Vidaković prikazan i na festivalima u Nepalu i Meksiku

Dokumentarac

„IKEA for YU“, dokumentarac Karlovčanke Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, uz produkcijsku podršku Kinokluba Karlovac, nastavio je svoj put oko svijeta na festivalima u Nepalu i Meksiku.

Nakon Sarajave, Leipziga i Dhake, ovaj intimni dokumentarac prikazan je na velikom platnu Yala International Independent Film Festivala koji se održao u nepalskoj metropoli, Kathmanduu, od 1. do 3. veljače, a već nekoliko dana kasnije ”sletio je” na novi kontinet i prikazan je na Festival Cinematográfico de Mérida, koji je održan u istoimenom meksičkom gradu od 7. do 10. veljače. Nepalski festival imao je svoje premijerno izdanje, dok je meksički slavio šesto. Oba festivala su međunarodnog karaktera orijentirana na intimne ljudske priče iz različitih perspektiva, generacija, povijesnih i obiteljskih pozadina…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

”IKEA for YU” prati Marijinu obitelj, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njezina obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za "novi početak" u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom... u Švedskoj.

Ovaj dokumentarac razvijan je tijekom posljednjih 6 godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Savez, potpisuje i švedski koproducent: WizworksStudios AB. Film je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe - Media programa i Film i Dalarne.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!