GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

Na Sarajevo Film Festivalu publiku oduševio dokumentarac Karlovčanke Marije Ratković Vidaković "IKEA for YU"

Na Sarajevo Film Festivalu publiku oduševio dokumentarac
Karlovčanke Marije Ratković Vidaković

Na sarajevskoj premijeri, nakon šest godina rada na filmu, uslijedio je vjerojatno najuzbudljiviji dio večeri za cijelu ekipu: 52 minute jedne tople, na momente komične, na momente gorke i više nego aktualne priče po prvi puta na velikom platnu. Film prati Marijinu obitelj, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njezina obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina (5). Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za "novi početak" u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom... u Švedskoj.

Nakon projekcije, publika je ovacijama pozdravila prisutnu ekipu filma: osim Marije i Dinke, producenticu Veru Robić Škarica, izvršnu producenticu Barbaru Jukopilu, asistenta montaže Daniela Pejića i naravno, možda i najzanimljivije aktere, protagoniste Slobodanku Rakas Ratković, Miroslava Ratkovića i Mikulu Ratković Vidakovića. Uslijedila su mnogobrojna pitanja publike koja su samo potvrdila da ovaj film u sebi ima više slojeva i više tematskih područja koja dotiče: od potrage za identitetom, zanimljivih obiteljskih odnosa i previranja, analize kompleksne političke situacije na cijelom području bivše Jugoslavije pa do problema iseljavanja mladih obitelji koji je u Hrvatskoj sve izraženiji i izraženiji. U svakom slučaju, ovo je film u kojem svaka generacija može pronaći nešto za sebe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentnije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što stvarnog života i koja akcija u stvarnosti izaziva reakciju u filmu i obrnuto. Kako je obitelj postajala dijelom filma, tako je naravno bivalo sve teže i teže, no u konačnici, bez njihove podrške, ne bi bilo niti filma. Ključ svega bilo je povjerenje i to u višestrukim ulogama, jer sam istovremeno, u odnosu na njih bila i redateljica i kćer i sestra i supruga, izjavila je Marija Ratković Vidaković, koja se u ovom filmu našla i ispred i iza kamere u višestrukoj ulozi: redateljice, protagonistice i producentice. Fotografiju u filmu potpisuje Dinka Radonić, a montažu Damir Čučić. Film je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe - Media programa i Film i Dalarne, a produkciju, uz Savez, potpisuje i švedski koproducent: WizworksStudios AB, dok je Kinoklub Karlovac pružao produkcijsku podršku.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!