GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

Filmski festivali u punom jeku - danas tri festivalske projekcije, a navečer na Korani hit komedija o Jugoslavenima u svemiru

Filmski festivali u punom jeku - danas tri festivalske projekcije,
a navečer na Korani hit komedija o Jugoslavenima u svemiru

U okviru 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala održana je i debata "Tko je kriv za korupciju u društvu?", a ove godine i tradicionalna nagrada "Žuta satava" bit će dodijeljena najboljem antikorupcijskom filmu.

U debatiranju su sudjelovali članovi Malog žirija. Tročlani sud činili su Alex i Johan Erik iz SAD-a te Leon Ristov iz Makedonije. Prema strogom trojcu bolje argumente imala je afirmacijska ekipa koja je navela tri temeljna uzroka problema korpucije: ‘veze’, odnosno poznanstva, novac i odgovornost za vlastite postupke. Prema njihovu mišljenju, za korumpirano su društvo krivi pojedinci, odnosno okolnosti u kojima se odgajaju i u kojima žive. Složili su se da se ljudi s korupcijom susreću u najmlađim danima, a te navike prenose u kasniji život i spremni su u borbi do cilja poduzeti svaku mjeru, makar ona značila i korupciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine mali žiri čini devetnaest članova, odabranih u suradnji s dugogodišnjim partnerima Revije i Festivala iz Makedonije, Mađarske, Slovenije, Danske, SAD-a, Engleske i mnogih drugih zemalja. Žiriju se ove godine priključio i Domagoj Topić, dobitnik nagrade Luka Ritz. Svi oni zajedno odlučuju o sedam prestižnih nagrada – za najboljeg glumca, najbolju glumicu, najboljeg scenarista, najboljeg redatelja, najboljeg montažera i najboljeg snimatelja te dodjeljuju Žutu zastavu - nagrada za nenasilje u filmu.

Danas su na rasporedu i posljednje natjecateljske projekcije, i to u čak tri termina - u 9.30 (trajanje 66 minuta, 10 filmova iz Hrvatske, SAD-a i Slovačke), 11.30 (trajanje 71 minutu, 10 filmova iz Hrvatske, SAD-a, Njemačke, Srbije i Irske) te 18.30 (61 minuta, 12 filmova iz Hrvatske, BiH, SAD i Belgije) u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Večeras u 21:30 na rijeci Korani, u sklopu večernjeg programa, prava poslastica za sve Karlovčane bit će film ‘Houston, imamo problem!’, slovenskog redatelja Žige Virca. Igrano-dokumentarni film govori o Jugoslavenima u svemiru. Urbana legenda kazuje da je Jugoslavija početkom šezdesetih prošlog stoljeća, u jeku Hladnoga rata, radila na vlastitom svemirskom programu. Kako je financijski bila previše slaba da bi ga mogla samostalno ostvariti, navodno ga je prodala Amerikancima za više milijardi dolara. Što se zapravo događalo u bivšoj državi šezdesetih možete vidjeti na pješčanoj plažu uz rijeku Koranu. Film je redateljev dugometražni prvijenac, prikazivan na festivalima diljem svijeta, a svjetsku je premijeru imao u ovogodišnjem programu Tribeca film festivala u New Yorku. No, to nije prvi međunarodni uspjeh Žige Virca. Ovaj mladi redatelj diplomirao je na Akademiji u Ljubljani, a 2010. njegov kratkometražni film “Trst je naš!” bio je uvršten među pet finalista za nagradu studentski Oscar Američke filmske akademije.

Fenomenalan i intrigantan film koji istražuje mit iza naizgled fantastične i sasvim sulude priče svakako nemojte propustiti jer garantiramo puno smijeha i dobre zabave. Prognostičari najavljuju ugodnu ljetnu večer, a žuta ekipa garantira vrhunski provod. Neka vam se ukrste filmska traka i biciklistička, sjednite na bicikl i dopedalirajte na Koranu.

Filmsku reviju mladeži i Four River Film festival organiziraju Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, a pokrovitelji  Revije i Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zorin dom. Festival i Revija traju do subote, 10. rujna.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!