GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

Mladi filmaši iz Karlovca i Petrinje na Europskom susretu mladih Camera Zizanio u Grčkoj

Mladi filmaši iz Karlovca i Petrinje na Europskom susretu mladih
Camera Zizanio u Grčkoj

U grčkom gradu Pyrgosu i ove je godine, po 16. put, održan Camera Zizanio - Europski susret audiovizualnog stvaralaštva mladih. Camera Zizanio je mjesto susreta stotine djece i mentora iz Grčke i cijele Europe koji se sastaju kako bi predstavili svoj radove, razmijenili ideje, surađivali i dogovorili buduće zajedničke aktivnosti.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac i ove su godine predstavljeni u Grčkoj. Naime, Albiana Morina i Tea Harčević, učenice iz Srednje škole Petrinja, nagrađene su putovanjem na Cameru Zizanio za uspjeh na 21. Filmskoj reviji mladeži i 9. Four River Film Festivalu, na kojima su osvojile nagradu za najbolji film slobodnog stila. Kao njihova voditeljica u Grčkoj je boravila i Svjetlana Višnić iz Kinokluba Karlovac, članica organizacijskog tima Revije i Festivala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Camera Zizanio i Olympia Festival okupili su filmaše sa svih krajeva Europe. Tako su se u Pyrgosu družili gosti iz Nizozemske, Latvije, Austrije, Španjolske, Irske, Srbije, Poljske, Bjelorusije, Hrvatske, a sve ih, osim filma, povezuje i rad na projektu Mythos. Projekt je zamišljen kao višednevna radionica, filmska vježba i ujedno platforma za druženje i upoznavanje tijekom kojega nastane više kratkih filmskih uradaka s ciljem podizanja svijesti o određenoj problematici. Tema ovogodišnjeg projekta je podizanje svijesti o temi koja je zaboravljena ili zanemarena. Naša grčko-nizozemsko-hrvatska ekipa uputila se u istraživanje praznine i ispunjenosti. Inspiraciju smo našli u staroj tvornici, danas praznoj i napuštenoj, a sasvim blizu centra Pyrgosa, blizu živosti, stvaralačke energije i - ispunjenosti. U pitanje ispunjenosti zakoračili smo na osobnoj razini, pokušali ju prenijeti u jednu praznu građevinu i pokazati kako na nas djeluju napušteni prostori, bilo u Pyrgosu, Petrinji ili Karlovcu i što sve od njih može nastati kako bi postali - ispunjeni, ističe Svjetlana Višnić.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!