GOST KOMENTATOR

GOST KOMENTATOR

Piše Davor Petračić: Glumci - građani drugog reda?

Piše Davor Petračić: Glumci - građani drugog reda?

Oooo, pa vi ste zaposleni na određeno vrijeme. Nemate ugovor za "stalno" pa ne možete dobiti kredit jer banka nema garanciju vašeg dugotrajnijeg zaposlenja, a time i vraćanja kredita. Doviđenja i zbogom!


Zamislite da ste glumac Gradskog kazališta Zorin dom i supruga vam je također glumica tog istog kazališta.

Imate prosječnu plaću, malo godina i puno želje za napredovanjem na privatnom i poslovnom planu. U vama radni elan, kreativa, puno se toga događa… Ukratko svijet je lijep jer ga uljepšavaju i vlastita djeca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I tako, obitelj raste, a stan postaje sve manji i vrijeme je za još jedan veliki korak u mladom životu, ostvarenje životnog sna, cilj vlastite samostalnosti i vlastitog mira, kutak sigurnosti. 

Kupnja vlastitog stana! Na redu je banka i podizanje kredita. Dobar dan, dobar dan, mi bi kredit za stan, dobro, molim Vas potvrdu o radnom statusu.

Oooo, pa vi ste zaposleni na određeno vrijeme. Nemate ugovor za "stalno" pa ne možete dobiti kredit jer banka nema garanciju vašeg dugotrajnijeg zaposlenja, a time i vraćanja kredita. Doviđenja i zbogom!

Da, da, možete si zamisliti kako se osjećaju građani drugog reda, zaposleni u gradskoj ustanovi, vrhunski glumci i vrhunski ljudi s koliko toliko normalnom plaćom ali bez statusa "zaposleni na neodređeno vrijeme", odnosno, "zaposleni za stalno" jer to je pojam koji većina više razumije.

Svi oni, njih šestoro, mladi su, primaju plaću, formalno zaposleni u gradskoj ustanovi, a ipak građani drugog reda ili kako bi se reklo "drugotni" građani grada Karlovca.

Zašto pobogu!? 

Teško je to objasniti meni koji sam i sam poduzetnik i zapošljavam redoslijedom „prvo tri mjeseca na određeno radi provjere radne etike i vještina, jedna vrsta prijemnog ispita, a zatim ugovor na neodređeno“, kako uostalom sugerira i propisuje Zakon o radu koji teži ukidanju prekarnog rada, privremenog rada ili rada na određeno vrijeme koji je nepoželjan upravo zbog ograničenih prava koji iz tog statusa proizlaze.

Rješenje? 

Zaposliti ih na neodređeno, odnosno primiti u stalni radni odnos pri čemu budžet Gradskog kazališta Zorin dom neće pretrpjeti nikakvo dodatno financijsko opterećenje iz jednostavnog razloga što je trošak rada na određeno i neodređeno – jednak!

Jedino nije jednako zadovoljstvo naših mladih glumaca koji bi u tom slučaju postali u punom smislu riječi – ravnopravni djelatnici gradskog sustava i ravnopravni građani grada Karlovca na radost svih nas koje uveseljavaju i čine zadovoljnim svojim vrhunskim kazališnim predstavama.

Politika koja upravlja tom gradskom ustanovom treba si postaviti jednostavno pitanje: Nije li to najjednostavnija, najpravednija, najhumanija i najjeftinija demografska mjera koju Grad Karlovac može sprovesti već od 1. siječnja 2022. i time spriječiti mogući egzodus vrhunski nadarene generacije karlovačkih glumaca?

Izdvojeno


Reci što misliš!