GOST KOMENTATOR

GOST KOMENTATOR

Piše Sabina Angelina Latin: Novi zakon znači kraj jedne neizvjesnosti. Osjećaj kao kad ti netko da Bronhi. Lakše dišeš.

Piše Sabina Angelina Latin: Novi zakon znači kraj jedne neizvjesnosti. Osjećaj kao kad ti netko da Bronhi. Lakše dišeš.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi je kao ono svjetlo u tunelu. Upalilo se, nešto svijetli. No je li to svjetlo možebitan kraj tunela ili tek nadolazeći vlak, ostaje za vidjeti.

Tko čeka – dočeka. Nakon dvije godine najava, tako smo dočekali i Zakon o socijalnoj skrbi, eto ga za nekoliko dana na saborskim klupama i vjerojatnom izglasavanju. Riječ je o jednom od važnijih zakona, zakonu koji se bavi stanjem najranjivijih skupina društva, onima koji ovise o nama – djeci, osobama s invaliditetom, starijima, siromašnima. I ako je lanac jak kao njegova najslabija karika, tako mi kao zajednica vrijedimo točno onoliko koliko smo spremni pomoći nabrojanima. Točno toliko. Ni lipe više.

Iz perspektive skupine starijih i nemoćnih ljudi novi zakon bi uistinu mogao značiti pomak. Za početak, u savjetovanju se čuo i glas starijih te je ministar Aladrović pokazao da ima sluha. Što, priznajte, nije nešto čest slučaj u Lijepoj našoj. Malo je potrajalo, palo je i nezgodnih riječi, ali tako je to u ljubavi i ratu. (Ljubav je namjerno na prvom mjestu, ta samo se tražio dijalog i rat nikad nije proglašen.) 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Druga stvar, imajući na umu prvotni prijedlog i nacrt Zakona o socijalnoj skrbi poslan na savjetovanje s javnošću koji još uvijek ostavlja niz upitnika nad glavama svih nas s prve crte,  je što nova verzija zakona ostavlja  kategoriju malih domova s potrebnom  integriranom zdravstvenom skrbi koju će si naši stariji uz pomoć obitelji ipak moći priuštiti.

Treća važna stvar – sačuvali su se smještajni kapaciteti. Značajan iskorak napravljen je i za zaštitu starijih. Novi zakon je uistinu poradio na represivnim mjerama za zlostavljanja i sve ozbiljne propuste u socijalnoj djelatnosti, a dobar dio propusta bit će, vjerujemo, obuhvaćen i novim Kaznenim zakonom. Mora biti. Dosta je crnih kronika, i u privatnom i u javnom sektoru. 

I na kraju – Akademija socijalne skrbi kroz koju će po prvi put svi uključeni u socijalnu djelatnost imati  „the mjesto“ koje će, nadamo se, raditi na edukaciji svih zaposlenih u socijali. Možemo mi pričati o kvaliteti i podizanju kvalitete, ali…nema kvalitete bez obrazovanja. 

Iz perspektive pak onih kojih se socijalnom djelatnošću bave,  naročito u privatnom sektoru, novi zakon znači kraj jedne neizvjesnosti. Osjećaj kao kad ti netko da Bronhi.  Lakše dišeš. Ne još sasvim smireno i opušteno, čeka se novi Pravilnik, val poskupljenja i inflacije je pred nama, nema adekvatnog kadra - ali ipak je lakše. Zadnje dvije godine disalo se teško, zadnja tri mjeseca gotovo na škrge. Dvije godine se bezobrazno i neodgovorno žongliralo našim životima pred tv kamerama. Danas te ima, sutra te nema, pa manje ljudi, pa još više zaposlenih kojih nema, NEMA. Pa si malo zlostavljač, pa si ovakav i onakav...pa pandemija. Respekt svima koji nisu odustali i ostali raditi unutar granica. Ljudi, kapa dolje!

Sve u svemu, tek smo na početku. Mnogo je toga sad pred nama, mnogo problema (problem po javnim domovima, problem ugovora o uzdržavanju!) za riješiti i krivih Drina za poravnati. Toliko da na prvu daje privid borbe s vjetrenjačama. Novi zakon je kao ono svjetlo u tunelu. Upalilo se, nešto svijetli. No je li to svjetlo možebitan kraj tunela ili tek nadolazeći vlak, ostaje za vidjeti.

Ovo je Hrvatska i svi dobro znamo da zakon može biti tek mrtvo slovo na tamo nekom papiru. Lakše je zakone donositi nego provoditi. Kamo pak nadgledati njegovo provođenje. Da bi ovaj zakon uistinu bio točka preokreta, kakvim ga sama doživljavam, stvari će se morati mijenjati i nakon njegova izglasavanja. I stvari i ljudi. Socijala ne može i neće funkcionirati bez kvalitetne, dobre međusobne suradnje svih dionika. U protivnom, u stvarnosti ćemo imati i dalje sliku sustava - kako kome, kako što.  

Sabina Angelina Latin, predsjednica Udruge za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe „starKA“

 

Izdvojeno


Reci što misliš!