GOST KOMENTATOR

GOST KOMENTATOR

Piše Ana Matan: Za spas Atlantide

Piše Ana Matan: Za spas Atlantide

Istina je da Zvijezda propada desetljećima, puno duže čak i od trajanja vlasti HDZ-a, no ni jedna druga vlast nije toliko aktivno prebacivala odgovornost i propuštala prilike i sredstva koja su joj bila pred nosom.

Ako se ne uloži žalba na odabir izvođača, očekuje se da će u kolovozu 2022. započeti izgradnja nove komunalne infrastrukture u Zvijezdi. Izmijenit će se vodovodna i kanalizacijska mreža, struja i telekomunikacije, a umjesto asfalta punog zakrpa, ulice će se popločati kockama. Promet je planiran kao usporen i prometne površine neće biti podijeljene na povišene nogostupe i kolnike nego će sve biti u istoj razini. Projekt je velikim dijelom financiran EU novcem kao i mnogi slični projekti diljem Hrvatske koji se svi zovu aglomeracije. No nakon brojnih propuštenih prilika, ni tako veliki zahvat neće sam po sebi pomaknuti stvari u Zvijezdi s mrtve točke.

Iako je obnova infrastrukture zbilja dobra vijest, ona dolazi s barem petnaest godina zakašnjenja. Toliko je naime prošlo od kad je Damir Jelić 2007. kao novopečeni gradonačelnik de facto zaustavio usvajanje projekta Preporod Zvijezde koji se tada financirao iz predpristupnih fondova Europske unije. Umjesto oslanjanja na javni novac (u ovom slučaju novac EU) koji je, kao što smo na teži način naučili, jedini ozbiljan novac koji će netko uložiti u potpuno devastirane prostore, tadašnji gradonačelnik je odlučio da će Zvijezdu obnoviti tzv. privatni poduzetnici. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odmah po dolasku na vlast prodao je Veliku vojarnu na Starom placu Karlovačkoj banci i time zaustavio pretvaranje te reprezentativne zgrade i zaštićenog kulturnog dobra u muzej, zaustavio je obnovu Radićeve koja je imala građevinsku dozvolu, a njegov HDZ je već prije zaustavio i projekt POS-ovih stanova u Oružani. Pod njegovom vlašću u kojoj je zdušno sudjelovao i sadašnji gradonačelnik Damir Mandić, raspisan je natječaj za uređenje glavnog gradskog trga za koji je potrošen ozbiljan gradski novac od spomeničke rente i izabrano je rješenje poslovno-stambenog kompleksa i podzemnih garaža arhitektonskog dvojca Penezić-Rogina. Projekt je imao lokacijsku dozvolu, ali, kao što svi znamo, nije se našao nitko tko je bio zainteresiran ulagati. K tome, i hotel Central je prodan poduzetniku iz Beča, Jozi Kalebu koji se u Karlovcu pojavio pred izbore 2017. da predstavi vizualizaciju uređenja hotela, ali se ni njemu ne žuri ulagati u svoje vlasništvo. Ništa od tih projekata se nije do sada ostvarilo.

Deklariranim oslanjanjem na privatno poduzetništvo, a zapravo oslanjanjem na narodnu „brigo moja prijeđi na drugoga“ karlovačke gradske vlasti propuštale su brojne prilike da se za Zvijezdu dobiju javna sredstva, ali i da se polako i uporno sredstva spomeničke rente ulažu u fizičku obnovu privatnih kuća. Usprkos tome što su sredstva spomeničke rente mala, stabilan model njihovog trošenja mogao je dovesti do uspostave povjerenja između vlasnika i Grada i nade da vlasnici nisu prepušteni sami sebi i konzervatorskim zahtjevima koje neki nazivaju i hirovima. Prodajom Velike vojarne, propuštena je prilika da se 2015. ta zgrada u kojoj je trebao biti Gradski muzej prijavi na EU natječaj za obnovu kulturne baštine u svrhu turizma. Nadalje, kao što smo vidjeli na primjeru kina Edison, a sada i na primjeru vojarne Luščić, napuštene vojarne su se mogle prijavljivati i na EU natječaje za brownfield ulaganja. 

Donesen je 2017. Urbanistički plan uređenja Zvijezde, ali usprkos najavama on nije bitno pomogao da se stvari pomaknu s mjesta. Iznimka je rušenje objekta u Šimunićevoj 2 i izgradnje štrumpfastične HDZ-ove kuće što jest pomak, ali na gore. Ukratko, projekt aglomeracija i obnova infrastrukture dolazi nakon što je većina Karlovčanki i Karlovčana i u Zvijezdi i izvan nje prestala vjerovati da će se ikad išta promijeniti i manje-više su pomireni s tim da žive u Atlantidi kojoj je suđeno da nestane. 

Istina je da Zvijezda propada desetljećima, puno duže čak i od trajanja vlasti HDZ-a, no ni jedna druga vlast nije toliko aktivno prebacivala odgovornost i propuštala prilike i sredstva koja su joj bila pred nosom. I sada, kada se čini da je ipak i u Banjavčićevoj 9 sinulo da zvona za Zvijezdu najglasnije zvone upravo njima, bit će strašno teško povratiti povjerenje javnosti. Za povratak nade da će stvari u Zvijezdi krenuti nabolje, bit će potrebno puno više od aglomeracije koju će građani, kad saznaju da je posao dobio graditelj zagrebačke žičare, brzo proglasiti samo još jednim projektom za daljnje bogaćenje privilegiranih. Bit će potrebno i puno više od 70 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti i obnove Kamoda, Muzeja i male zgrade gradske uprave. Gradska će vlast morati pokazati da može u svojim rukama držati uzde cjelokupne obnove bilo da se radi o državnom, privatnom, gradskom ili županijskom vlasništvu. 

Do sada smo uglavnom slušali zašto se stvari ne mogu napraviti, a ako želi da ju shvate ozbiljno, gradska će vlast morati okrenuti ploču i objašnjavati da su promjene moguće. Morat će pokazati dobru volju i svim ljudima zainteresiranima za obnovu, a ne samo „svojima“ ponuditi podršku u postizanju dogovora s konzervatorima i podršku suvlasnicima u postizanju dogovora među sobom. Gradska vlast i sada ima i pravne, institucionalne i političke instrumente za to, a može uvesti i neke nove. I sada se, primjerice, može uvesti prinudna uprava nad zgradama kojima treba hitna intervencija; i sada, Inkasator, kao gradska tvrtka koja upravlja velikim dijelom stambenog fonda može pokazati više inicijative i osmisliti povoljne modele financiranja i kreditiranja obnove, osobito što je pred vratima i poziv za energetsku obnovu kulturne baštine.

Pored nabrojanog, ključno je i stanarima i vlasnicima i korisnicima poslovnih prostora, ali i javnosti detaljno predstaviti projekt aglomeracije u Zvijezdi, objaviti kada će se što i gdje raditi, razgovarati o mogućim rješenjima za ublažavanje negativnih posljedica radova. Za sada se čini da je rijetkim poslovnim subjektima u Zvijezdi najavljeno jedino povećanje cijene najma terasa. I na kraju, ali ne i najmanje važno, s izvođačima treba potpisati takav ugovor koji će uključivati čvrste garancije za kvalitetu izvedenih radova i pošteni iznos odštete za eventualna kašnjenja i druge moguće probleme. Ionako krhka Zvijezda i njezini stanovnici teško bi preživjeli debakl poput rekonstrukcije D6. Aleja šahtova na Borlinu izgledat će kao eurojackpot naspram grada duhova u Zvijezdi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!