GOST KOMENTATOR

GOST KOMENTATOR

Piše Viktor Šegrt: U devedesetima smo imali dvije video kasete s MMA borbama koje smo gledali satima, sada imamo svjetski spektakl u svom dvorištu!

Piše Viktor Šegrt: U devedesetima smo imali dvije video kasete s MMA borbama koje smo gledali satima, sada imamo svjetski spektakl u svom dvorištu!

Konačno smo kao stariji teenageri mogli dobiti odgovor na pitanje koji je tip borca sa svojom vještinom jači od drugog u međusobnom natjecanju.

MMA ili Mixed Martial Arts na hrvatskom jeziku bi preveli kao Mješovite borilačke vještine, trenutno je najbrže rastući sport na Svijetu. Ipak, sama povijest MMA seže u daleku prošlost, te su čak 648 godine prije Krista na Grčkim Olimpijskim igrama pod nazivom Pankration borci na natjecanju kombinirali različite hrvačke i udaračke tehnike u međusobnim mečevima. Današnji je pak MMA kombinacija hrvanja, boksa, kickboxa, juda, hrvanja, jiu jitsue, grapplinga, karatea, ruske sambe s kombinacijam mnogih drugih borilačkih vještina koje su u svojim detaljima, specijalkama i strategijama u pripremi za borbu ovisno o protivniku dovedeni do savršenstva.  Svoju prvu regulaciju MMA doživljava početkom devedesetih godina, točnije 1993. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama da bi konačno od 2001. godine braća Frank i Lorenzo Fertitta iz Las Vegasa zajedno sa svjetski najpoznatijim licem MMA-a i glavnim MMA promotorom Dana Whiteom  stvorili najjači svjetski MMA brand i elitnu svjetsku MMA promociju s kompletnom regulacijom i jedinstvenim pravilima pod nazivom Ultimate Fighting Championship svima globalno poznat kao UFC. 

Današnja snaga i popularnost MMA najbolje se očitava što se MMA borbe UFC-a prenose preko globalno utjecajnog američkog sportskog kanala ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) koji je čak u 80% vlasništvu medijskog giganta The Walt Disney Company. Osim toga, u vrijeme kompletnog svjetskog lockdowna tijekom pandemije COVID 19, UFC je bio jedina sportska organizacija koja je skupila svoj vlastiti tim znanstvenika koji su testirali borce te su već u svibnju 2020. godine održavali MMA borbe u lasvegaškom APEX centru i na otoku Yas u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U isto to vrijeme nije se održavao niti jedan drugi sportski event na svijetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A sada, preko Oceana natrag u grad na četiri rijeke – Karlovac, i kako smo mi postali zaljubljenici u MMA. Osobno, prvi susret s MMA imao sam tamo krajem 90-tih godina kada su u Karlovac stigle VHS kazete iz Amerike s MMA borbama. Koliko me sjećanje drži, bile su dvije kazete po 4 sata MMA-a, koje je nabavio prijatelj u Novom Centru. Mogu reći da ih nismo pogledali puno puta, okvirno između 200 i 300 gledanja i konačno smo kao stariji teenageri mogli dobiti odgovor na nikad odgovoreno pitanje koje smo nosili iz osamdesetih i ere Bruce Lee-a, Chuck Norrisa i svih oblika i boji nindži, koji je tip borca sa svojom vještinom jači od drugog u međusobnom natjecanju.

Nedugo nakon toga svi smo bili Mirko Cro Cop Filipović koji je nakon svoje briljantne K1 kickoboxing karijere u borbi sa japanskim hrvačem Kazuyuki Fujitom na japanskom „Pride“ borilačkom spektaklu 31.08.2001. godine po MMA pravilima donio ogroman broj novih MMA fanova u Hrvatskoj vrhunski tempiranim i „bačenim“ koljenom. Uz legendarne stihove Duranovih „Divljih momaka“ („Wild boys“), sa maksimom „Desna noga bolnica, lijeva noga groblje“, čekali smo Mirkove MMA borbe u ranim jutarnjim satima ili na prelazu Stare u Novu godinu kada je „Pride“ organizirao neke od svojih najvećih MMA spektakala. Također, Mirkov tadašnji meč, njega kao najubojitijeg svjetskog udarača, protiv Fujite kao opakog japanskog hrvača, bio je i ostao srž onoga što predstavlja MMA gdje stil borca ovisno o borilačkoj bazi iz koje dolazi daje temelje strategije kako će se boriti protiv borca koji ima neku drugu borilačku bazu.

Danas pak mnogi MMA hardcore fanovi prate različite MMA promocije od Cage Warriorsa, KSW-a, Oktagona, SBC-a itd. dok oni koji su povremeni mainstream gledaoci, MMA prepoznaju po irskoj MMA mega zvijezdi Conoru McGregoru te polako postaju dio velike baze fanova ovog borilačkog sporta.

I nakon svega ovoga, Karlovac će dio ove svjetske MMA kulture sa top produkcijom u stilu najjačih američkih MMA evenata moći vidjeti na FNC 6 koji će se održati 17. lipnja u sportskoj dvorani „Mladost“. 

Karlovački MMA spektakl dogodit će se u organizaciji MMA promocije „Fight Nation Championship“, skraćeno FNC. FNC je promocija koju u Hrvatskoj vodi bivši MMA borac a sada vrlo uspješni organizator i promotor Dražen Forgač – Forgy zajedno sa ekipom MMA zaljubljenika i poslovnih ljudi iz Amerike, gospodinom Narcisom Mujkićem i Bobom Bermanom iz Chicaga, koji pomažu da se ovakvi vrlo složeni i skupi eventi ostvare na najvišoj organizacijskoj i borilačkoj razini. Veličina i snaga FNC - a kao MMA promocije u čitavoj regiji i susjednim europskim zemljama je toliko velika da su uz pomoć svojih partnera iz Amerike otvorili u Zagrebu i Europi prvu i jedinu podružnicu najjače svjetske MMA dvorane na Svijetu – American Top Team. Glavno sjedište American Top Teama je u Coconut Creeku na Floridi sa velikim brojem podružnica širom SAD-a. Ono što je najteže i najsloženije da bi netko mogao voditi i držati MMA dvoranu ovakvog imena je to što unutar nje moraju biti treneri različitih borilačkih sportova – boksa, hrvanja, jiu jitsua, grapplinga itd. a to dodatno pokazuje koliko je ekipa iz FNC kompanije i promocije kvalitetna i predana svom poslu. 

Na FNC6 Karlovac „Fight card“ biti će definitivno najjači do sada. Od MMA legende i zlatnog olimpijca u judu Satoshii Ishya, koji je bio protivnik i Mirka Cro Copa a sada je dio Cro Cop tima prvi puta će se boriti u Hrvatskoj za hrvatske fanove. Pa naš Stanislav Krofak, zatim tu je mega popularni crnogorski MMA  borac Vaso Bakočević, uz borce iz Engleske, Srbije i drugih zemalja koji svi dolaze u Karlovac. Tu su zatim nove MMA nade i mladi borci kao što je Patrik Čelić, Hrvoje Stepić i Denis Jurakic kojima je MMA sport postao i profesija. I naravno, na FNC6 će nastupiti i naš Karlovčanin Matija Vuković pod okriljem karlovačkog MMA borca a sada MMA trenera Nene Alilovića. Matiji će ova borba biti i ulaznica da potpiše i ugovor sa FNC-om na četiri borbe što je jako velika stvar.

I ono što je ostalo na nama Karlovčanima da 17.06.2022. dođemo u sportsku dvoranu „Mladost“ i uživamo u najjačem MMA FNC 6 eventu u široj regiji. Na taj način ćemo staviti Karlovac na MMA kartu za budućnost jer treba imati na umu da svaki od ovih boraca već sutra, nakon uspješnog nastupa na FNC 6, može biti lansiran u MMA mainstrem preko Oceana i šire a s time će promovirati i naš Karlovac kao mjesto koje je bilo ključno u njegovoj sportskoj karijeri.

Uživajte u zaista vrhunskom borilačkom eventu!

 

Izdvojeno


Reci što misliš!