GOST KOMENTATOR

GOST KOMENTATOR

Piše Nikola Badovinac: Kada ste zadnji puta na kiosku kupili i čitali Glasnik HDZ-a grada Karlovca?

Piše Nikola Badovinac: Kada ste zadnji puta na kiosku kupili i čitali Glasnik HDZ-a grada Karlovca?

Kada ste zadnji puta čitali Glasnik HDZ-a grada Karlovca? Pardon, mislio sam na Karlovački tjednik

Tipična priča nekog tko je na nekoj poziciji koju je dobio političkim pogodovanjem, a kada mu otkrijete samo jednu nepravilnost, je da imate nešto osobno protiv nje ili njega. Gospođa Vanda Basta je direktorica gradske tvrtke Hrvatski radio Karlovac, a kroz nekoliko upita sam saznao više nepravilnosti u poslovanju iste i čak zbog toga bio prozvan da imam nešto osobno protiv direktorice te da upitima opterećujem rad tvrtke. Baš sam loš!

Najveći propust koji bi u normalnom svijetu značio i prekid ugovora o radu, ali ne i u svijetu HDZ-a, je kada si netko isplaćuje naknadu za prijevoz u plaći, a istovremeno koristi i službeno vozilo. Direktorica Hrvatskog radio Karlovca, Gospođa Vanda Basta je godinu dana svog mandata isplaćivala sebi u plaći naknadu za prijevoz, a istovremeno je koristila i službeno vozilo što je i priznala. Novac je navodno vraćen, a Nadzorni odbor je donio odluku da smije koristiti službeno vozilo i navodno je sve sada u skladu s propisima normalnog poslovnog svijeta. Koliko bi ova “pogodnost” trajala da ju nisam otkrio? Trajala bi! Postoje razne revizije koje su ovo trebale otkriti, ali nisu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ista stvar je s legendarnim gospodinom Brankom Obradovićem koji dobiva naknadu za prijevoz, pišem o periodu prije odlaska u mirovinu, a koji je isto uredno koristio službeno vozilo za koje ne postoji odluka da ga je mogao koristiti za što imam i dokaz. Zanimljiva stvar je da smo se svaki radni dan mimoilazili na putu do naših radnih mjesta pa sam evo prvi “svjedok pokajnik” da je koristio službeno vozilo. Nisam nikada shvatio je li ispravljena nepravilnost u ovom slučaju koji sam ranije spomenuo kod direktorice; isplata naknade za prijevoz uz korištenje službenog vozila. Legendarni gospodin Branko Obradović radi i u mirovini na HRK. Ne znam koju ima ugovorenu količinu radnih sati, ali bi rekao da jako puno sati provodi na radnom mjestu. On nikako da se umori, a i dalje je često viđen u službenom vozilu.

Zanimljiv je podatak i o broju tiskanih primjeraka Karlovačkog tjednika. Kada ste zadnji puta čitali Glasnik hdz-a grada Karlovca? Pardon, mislio sam na Karlovački tjednik, kada ste ga zadnji puta čitali?

Imam podatak da su se brojevi 39, 40 i 41 iz 2021. godine prodali u oko 400 primjeraka po broju. Od toga je po broju prodano čak 199 primjeraka na kioscima Tiska, a ostalo je pretplata (Grad, Županija, gradske tvrtke...) Inače ta nakupina tekstova i slika se tiska u puno većem broju, a proda se tek oko 30% primjeraka (podatak iz 2021.) što je ogromna količina papira koji ide na recikliranje. Tko to sve plaća!? Pa mi građani :)

Najvažniji podatak o putu novca unutar gradskog sustava, a koji je vezan uz HRK, su ugovori s gradskim tvrtkama i ustanovama. Uspio sam doći do 12 ugovora. U tim ugovorima postoje dogovorene usluge, ali stvar je sljedeća; Dobar dio ugovora je sklopljen u doba Doktora kako bi HRK ima priljev novaca da bi mogao opstati. Mi po domaći kažemo da je to neka muljaža. Ugovorene su razne usluge koje se ne isporučuju, ali se uredno naplaćuju. Najjače mi je bilo kada mi je Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić odgovorila da nikada nije naručila uslugu istraživanja javnog mišljenja građana od strane HRK. Nisu ni trebali posebno naručiti jer su to odavno ugovorili s HRK koji im je dužan tu uslugu i isporučiti, a ne samo redovito naplatiti!

Zatražio sam i razgovor s gradonačelnikom Damirom Mandićem i dobio sam termin. Na tome sastanku sam mu prezentirao pronađeno, a on je izjavio da je direktorici olakotna okolnost što tvrtka nema vlastitu pravnu službu i vlastito knjigovodstvo. Ta izjava je bez veze! Tvrtka ima dugogodišnji ugovor s odvjetničkim društvom Rožman&Oredić (to gradonačelnik tada nije znao) te ugovor s računovodstvenim servisom RTP Usluge d.o.o. od 2018. godine. Zanimljivo je da je direktor tvrtke RTP Usluge d.o.o. poznati aktivni oporbenjak Dubravko Golubić.

HRK uredno koristi i plaća usluge, ali evo ni to gradonačelniku nije bilo dovoljno da bude hrabar i kazni nekog, ali svoj svoga čuva bez obzira što netko radi. Postoje “javne tajne” tko je čiji hdz-ovac pa očito netko jači stoji iza direktorice kada joj gradonačelnik ne može ništa.

Zadnji teški debakl tvrtke Hrvatski radio Karlovac je zaključak Novinarskog vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva da Karlovački tjednik nije neovisni medij i ne funkcionira kao novine, nego je bilten lokalne samouprave. Iako to javnost odavno zna, veću pljusku jedina karlovačka tiskovina nije mogla dobiti, a sad je to i službeno.

Prijavio sam Karlovački tjednik Vijeću časti HND-a, odnosno njegovo "predizborno" izdanje od 13. svibnja 2021. godine kako bi ukazao na besmislenost ovakve tiskovine koje ne služi građanima, nego je servis političkih moćnika. U dobivenom zaključku piše da Karlovački tjednik ne funkcionira kao novine, nego kao bilten koji prati i izvještava o javnim i protokolarnim događanjima u karlovačkom kraju što posredno služi promociji lokalno vladajuće stranke i baš mi je jako drago da je netko van Karlovca donio ovakav zaključak te da nisam “lud” što godinama tvrdim isto.

Dokazana činjenica je, dodaje, da je Karlovački tjednik bilten lokalne samouprave, a ne novinski medij te je tako prekršio točke 21. i 24. Kodeksa časti hrvatskih novinara, gdje stoji da se “novinar ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost i samostalnost prosuđivanja”, i da “ako se nađe u sukobu interesa mora ga otkriti javnosti” te "ne smije biti autorom oglasa i propagandnih priloga”. Gradonačelnikovu reakciju ili odgovor na ovo, kao i na sve ostalo spomenuto, još nisam dobio.

I dodao bi da me HRK jako cenzurira. Baš ništa ne objavljuju što pišem. Meni je jasno da je većina zaposlenika HRK tamo jer su politički uhljebi i da ne bi mogli dobiti posao na slobodnom tržištu rada, ali mi se ne sviđa kada cenzuriraju vijest koja nije politički obojana već predstavlja neku stvarnu ugrozu stanovnicima Karlovca. To je stvarno nekorektno! Ne moraju oni mene potpisati, ali mogu barem sami objektivno obraditi temu. Takve teme su npr. stanje Banijanskog mosta ili skela u Ulici Ljudevita Gaja.

Kad već spominjem Ulicu Ljudevita Gaja, nedavno sam predložio da se preimenuje u Ulicu Skela. Tko ne zna, to vam je ulica kojom “iz grada” idete na Banijanski most. Kako će skele u spomenutoj ulici biti još godinama, a smatram da je Ljudevit Gaj kao vođa hrvatskog narodnog preporoda od iznimne važnosti za povijest RH te kao takav ne zaslužuje da gradsko ruglo nosi njegovo ime, predložio sam preimenovanje ulice. Isto tako, predlažem da se naziv ulice vrati u Ulica Ljudevita Gaja tamo iza 2030. godine ako se do tada riješi problem sa skelama.

Grad Karlovac mjesečno izdvaja 12.730,00 kuna za najam skela. Najam se odnosi na tipsku H skelu na lokaciji Ljudevita Gaja 3 i široki prolaz za pješake na lokaciji Ljudevita Gaja 1. Objekti na toj adresi su u privatnom vlasništvu. To su vam oni s lijeve strane kada idete prema Banijanskom mostu. Kad prijeđete cestu, uz sami most imate katastarsku česticu 627, a cijenu najma skela na toj strani nisam saznao, ali možemo za računicu imati da je slična onoj na drugoj stani pa izračunajte koliko je to mjesečno samo za ovu ulicu. I ne treba zaboraviti da je u gradu postavljeno još puno skela. Netko je složio dobar posao!

Na broju katastarske čestice 627 koja je uz Banijanski most su upisani sljedeći vlasnici:
- Grad Karlovac
- Republika Hrvatska
Imate objekt površine 639 m2 s dvorištem od 310 m2 kojoj su poznati vlasnici. Iz pouzdanih izvora sam saznao da je ta kuća jedino spremna za rušenje jer joj nikakvi građevinski zahvati ne mogu pomoći.
Na broju katastarske čestice 628 u ulici Dragojle Jarnević se nalazi još jedan derutni objekt (privatno vlasništvo tvrtke u stečaju) koji dijeli zaključak (rušenje) kao i onaj na katastarskoj čestici 627. 
Zašto Grad i Država ne rješavaju problem objekta čiji su vlasnik? Zašto Grad plaća skelu kod objekata koji su u privatnom vlasništvu? Koji je interes? Je li to samo nesposobnost? Meni su to sve rješivi problemi, ali problemi koji trebaju ići u hitnu proceduru jer ta ulica stvara direktnu ugrozu pješacima i vozačima što je pokazao pad skele te dijelovi koji svako malo padaju s objekata. Čekamo li najgore pa da reagiramo?

Razumijem da je gradonačelnik u gužvi i da ne stigne razmišljati o Ulici Ljudevita Gaja, a ni o nepravilnostima u HRK. On je dosta zaokupljen novom sistematizacijom koja se provodi u gradskim tvrtkama i ustanovama. Iz nekoliko izvora imam zbilja zanimljive podatke. Sistematizacija poklanja nekima visoke koeficijente jer su podobni. Puno je primjera da na istom radnom mjestu zaposlenici nemaju isti koeficijent jer pogađate netko je plav, a netko nije. Uvjeren sam da gradonačelnik ispravlja nepravdu koji donosi nova sistematizacija te da zbog toga nema puno vremena.

Gradonačelnik provodi politiku kojom se ne želi zamjeriti strujama unutar stranke i zbog toga nije hrabar za Karlovac. On želi opstati, a opstati će sa strankom jer bez nje ne bi ni bio tu gdje je. Dok god ne počne jasno rezati i kažnjavati greške, za mene će biti samo “onaj poslije Jelića”. Šteta jer potencijala ima!

Do tipkanja, Nikola Badovinac, zabrinuti građanin

Izdvojeno


Reci što misliš!