GOST KOMENTATOR

GOST KOMENTATOR

Jesu li karlovački konzervatori agilni pregaoci ili činovnici bez vizije? Karlovac će opet postati "idealan grad", ali struka to ne prati!

Jesu li karlovački konzervatori agilni pregaoci ili činovnici bez vizije? Karlovac će opet postati
foto: Renato Knezac

Veliki radovi koji predstoje u južnom dijelu Šimunićeve posljedica su propadanja zbog „zuba vremena“ pa u takvim prilikama postoje brojni dokazi da se nakon propasti jednog razdoblja može izgraditi više i bolje, pa se pitamo, zašto se tako ne razmišlja u Karlovcu

Uzimajući u obzir saznanja o Urbanističkom planu uređenja Zvijezde (UPU-u Zvijezde) iz 2017. kao i s otkrićem stanja u jugoistočnom dijelu Šimunićeve ulice, zaključili smo da imamo valjane razloge nasloviti tekst kako smo to učinili.

S tim u vezi, onima koji ne znaju, želimo reći da smo u dva navrata, preko pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca Vesne Ribar, gradskoj upravi ukazivali na to da UPU Zvijezde iz 2017. treba hitno mijenjati jer će po tom dokumentu o sudbini povećeg dijela Zvijezde, van pameti, odlučivati samo konzervatori, a ne i stručnjaci drugih relevantnih struka, urbanisti i arhitekti, na primjer. Vrijedi ukazati na to da su veliki radovi koji predstoje u južnom dijelu Šimunićeve posljedica propadanja zbog „zuba vremena“ pa u takvim prilikama postoje brojni dokazi da se nakon propasti jednog razdoblja može izgraditi više i bolje, pa se pitamo zašto se tako ne razmišlja u Karlovcu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne tako davne 2017. misao vodilja UPU-a bila je „očuvanje ambijenta“ po kriteriju takozvane afekcione, subjektivne, vrijednosti, a ne racionalna suvremena gradnja. Imamo dojam da je samourušavanje više zgrada u Šimunićevoj ulici gradsku upravu zateklo, da o tome sa stručnjacima srodnih struka nije raspravljeno. Za ilustraciju, prokomentirat ćemo naslovnu fotografiju, zgradu u susjednoj Karasovoj ulici u kojoj je obnovljena kućica s tri prozora, a možda je obnova i subvencionirana. Bi li bilo razumnije otkupiti tu kućicu i vlasniku omogućiti stanovanje na prikladnijoj lokaciji, a taj prostor, u skladu s cjelinom, iskoristiti korisnije? Primjerice, djeca koja će se ove godine upisati u srednje škole za samo petnaestak godina postat će poduzetnici, inženjeri, doktori, profesori pa i konzervatori. Ti ljudi, ako ostanu u Karlovcu, rado će stanovati u novoj Šimunićevoj u kojoj će trebati izgraditi i jaslice i vrtiće.

Ne radi se samo o Karlovčanima nego i onima koji će raditi u Zagrebu, a za prebivalište će izabrati Karlovac, u renesansi izgrađen kao idealan grad koji će, zbog svoje pozicije između Korane i Kupe, u međuvremenu prozvan grad u parku, opet postati idealan grad. Danas je nesporno da će Karlovac sa Zagrebom biti povezani novom željezničkom prugom s dva kolosijeka koja će udaljenost između dva grada svesti na pola sata ili manje. Time će Karlovac onima koji neće živjeti u najstrožem centru Zagreba, postati bliži od današnje zagrebačke periferije.


Uostalom, i Radićeva ulica, da bi bila ono što od nje Karlovčani žele, a to je obnovljeni korzo, to može biti samo onda ako njezino zaleđe, prije svih Šimunićeva, Prešernova, Banjavčićeva i okolne ulice, bude nastanjenije nego li je danas.

Da bi se to dogodilo poslužit ćemo se stihom Tina Ujevića: "Treba zvekirom lupati o vrata i buditi spavače!"

Izdvojeno


Reci što misliš!