GRAD - GRADILIŠTE

Karlovac među pet najboljih u Hrvatskoj u povlačenju novca iz EU fondova! Njegov udio čini skoro 2,5 posto svih sredstava, Mandić se pohvalio projektima

Živimo povijesno vrijeme obnova, ulaganja i razvoja, a bez europskog novca to ne bi bilo moguće u rokovima , kaže Mandić

Grad Karlovac jedan je od najuspješnijih po povlačenju sredstava iz europskih fondova, a prema analizi podataka FINE o izvršenju proračuna u 2023. godini, njegov udio čini 2,48 posto svih ukupno povučenih sredstava iz EU fondova u Hrvatskoj, piše portal Gradonačelnik.hr.

Projekti koji se provode europskim novcem na karlovačkom području su brojni što građani itekako vide i osjete, no nažalost ima i onih negativnih stvari koje se događaju usporedo u gradu – gradilištu, od problema s oštećenjem starih zgrada u Zvijezdi, do zamućenja i obojene vode uslijed radova na obnovi sustava vodoopskrbe i odvodnje kroz mega projekta Aglomeracije.

Gradonačelnik.hr je pobrojao projekte koji se provode te na jednom mjestu navode koliko su eura donijeli u grad na četiri rijeke.

U Karlovcu upravo traju radovi u sklopu Aglomeracije, vrijedne 67 milijuna eura, uz to se obnavljaju povijesne zgrade, vrtići i škole, što su EU projekti vrijedni 69 milijuna eura te se također provode i „zeleni“ projekti vrijedni 26,8 milijuna eura: energetska obnova zgrada, postavljanje solarnih kolektora i pametne javne rasvjete kao i priprema za korištenje geotermalne energije za grijanje.

U području predškolskog odgoja trenutno se provodi pet projekata ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih vrtića s jaslicama te poboljšanje uvjeta rada i povećanja kapaciteta postojećih objekata; izvor sredstava je također NPOO te Ministarstvo demografije i useljeništva. Početkom rujna 2024. godine otvoren je novi Dječji vrtić “Rečica” za dvije jasličke i jednu vrtićku skupinu, vrijedan 1,2 milijuna eura, predstoji dogradnja vrtića „Hrnetić“ i izgradnja novog vrtića „Luščić“, vrijednog 1,9 milijuna eura.

Grad sudjeluje i u nekoliko Interreg projekata te se kroz međunarodnu suradnju provode projekti Citywalk 2.0, Infire, Zeb4Zen i GIFTSnet. Posljednji je vezan za Stari grad Dubovac gdje se priprema i provedba velikog projekta iz ITU mehanizma – sanacija Branič kule i krovišta kule, prostorija Starog grada, arheoloških istraživanja kao i rekonstrukcija pristupne ceste s parkiralištem te uređenje okoliša jezerca. S Norveškim fondom EEA provodi se i projekt Korištenja geotermalne energije za potrebe grijanja u Karlovcu pod nazivom PREP4KaGT-1.

Lani je završen projekt „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“, vrijedan 17,7 milijuna eura, kojim je obnovljeno 15,7 kilometara vrelovoda, a time i stvoreni preduvjeti za korištenje geotermalne energije. Također, iz NPOO provedena je konstrukcijska obnova pet zgrada kulturne baštine: Hrvatskog doma, Male zgrade Gradske uprave, Gradskog muzeja, KAmoda i Mihalićeve kuće, ukupne vrijednosti 9,6 milijuna eura.

U studenom 2023. godine odobreni su zahtjevi za cjelovitom i energetskom obnovom svih navedenih građevina vrijednosti 17,8 milijuna eura pa je ukupna vrijednost radova na ovim javnim građevinama za konstruktivnu i cjelovitu obnovu 27,5 milijuna eura.

Završen je projekt “Energetska obnova zgrade Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca”, vrijedan 265.446 eura, kao i “Solarizacija ustanova Grada Karlovca – SolariKA”, vrijedan 447.438 eura, kojim su na krovove 14 karlovačkih vrtića i škola te Hostela Karlovac u Selcu postavljene fotonaponske elektrane kojima ove ustanove proizvode energiju za vlastite potrebe.

Prije godinu dana otvoreno je Kino Edison, drugo namjenski građeno kino u Hrvatskoj, 1920., zaštićeno kulturno dobro. Rekonstruirano je i moderno obnovljeno zahvaljujući ITU projektima „Obnova brownfield lokacije nekadašnjeg kina Edison“ i „Revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu“, vrijednima više od šest milijuna eura i sufinanciranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014 – 2020., pobrojao je portal karlovačke EU projekte.

Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je da bi bez EU novca Karlovac još dugo čekao ne samo na obnovu Edisona, nego i mnogih drugih zgrada i infrastrukture, no odlučio se na realizaciju EU projekata koje prati i svojim novcem, odnosno, kreditnim zaduženjem.

– Živimo povijesno vrijeme obnova, ulaganja i razvoja, a bez europskog novca to ne bi bilo moguće u rokovima u kojima radimo, trajalo bi puno, puno duže, pohvalio se Gradonačelniku gradonačelnik Damir Mandić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest