GRAD KARLOVAC

MEGA PROJEKT

Grade se zidovi i nasipi na obali Kupe kroz projekt vrijedan milijardu i pol kuna, Mandić uvjeren: Grad Karlovac siguran od poplava do kraja 2025. godine

Grade se zidovi i nasipi na obali Kupe kroz projekt vrijedan milijardu i pol kuna, Mandić uvjeren: Grad Karlovac siguran od poplava do kraja 2025. godine

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva je najavio i izradu dokumentacije za Rakovicu koja u ljetnim mjesecima ima puno problema s vodoopskrbom.

- Projekt obrane od poplave grada Karlovca je i strateški projekt Vlade i Hrvatskih voda, kao i grada Karlovca i Karlvačke županije i sad imamo radove na četiri ili pet gradilišta na području grada. Možemo reći da će sigurno do kraja godine biti gotovi svi nasipi na području Korane i Mrežnice, tzv. "brze ceste" a dovršen je i nasip u Logorištu. Sad je poseban fokus na dionici Selce - Rečica, imamo ugovorenih radova od 125 milijuna kuna i izvršili smo uvid u sve radove kako idu, dodatno od izvođača zatražili i ubrzanje radova s obzirom na povoljne hidrološke prilike i vodostaj rijeke Kupe gdje se može nesmetano raditi, provoditi stabilizaciju i nasipa i budućih zidova uz rub korita, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na mjestu radova u karlovačkom naselju Vodostaj. 

Na dionici Selce - Rečica gradi se 4,5 kilometara armiranobetonskih zidova, 7,5 kilometara nasipa i po Đurokovićevim riječima, dobra je vijest da se privodi kraju ugovaranje za cijelu dionicu, dakle, još 75 milijuna kuna tako da će samo na ovoj dionici biti radova u vrijednosti 200 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kao što vidite u koritu Kupe se stavljaju čelične talpe, to su mjesta gdje nema dovoljno mjesta za nasipe, strma je obala, pa treba stabilizirati nasip prema rijeci Kupi da ne prokliže, kao i cesta koja se prije odronjavala. Na to mjesto ide armiranobetonski zid, na betonskim pilotima koji će imati konstrukciju da izdrži visoke vode, rekao je prvi čovjek Hrvatskih voda. Na naš upit koliko će taj zid biti visoku o odnosu na nivelaciju terena, rekao je da mora biti toliko visok da se preko njega ne prelijeva voda, negdje metar i pol, a negdje više ili manje ovisno gdje kako prati rijeku.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg nadovezao se da projekt zaštite od poplave karlovačkog i sisačkog područja najveći financijski projekt u tom smislu kojem ukupna vrijednost premašuje 1,6 milijardi kuna, dok se na karlovačko područje odnosi 40 posto ukupne vrijednosti.

- Sve više osjećamo posljedice klimatskih promjena, a tu su i poplave koje će biti sve izraženije. Svi raspoloživi fondovi EU imaju svoj dio gdje apliciramo sredstva za tu namjenu, a osim ovog značajnog projekta razgovarali smo i na realizaciji obrane od poplave Ogulina, rekao je Šiljeg. U Ogulinu je, podsjetimo, u tijeku gradnja retencije koja bi ovaj grad trebala zaštiti od poplava kakvima su i Ogulinci svjedočili proteklih desetljeća.

Šiljeg je najavio i izradu dokumentacije za Rakovicu koja u ljetnim mjesecima ima puno problema s vodoopskrbom.

- Karlovačka županija je u fokusu našeg ministarstva i potrebe su takve da se ne možemo osloniti samo na ove projekte nego planiramo i buduće. EU je odobrila novi partnerski sporazum i siguran sam da će se tu naći sredstva za nove projekte u Karlovačkoj županiji, dodao je državni tajnik.

Domaćini kordinacije bili su karlovački gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek-Hajdin. Mandić je rekao da su svi resursi u ovom projektu i da Karlovčani znaju koliko je to bitno. Dodaje da su svi ugovori potpisani i riješeni, te rekao kako se nada da će bez obzira na teškoće i cijene materijala svi radovi biti gotovi u roku.

- One projekcije da bi trebali imati grad Karlovac potpuno obranjen od poplave do kraja 2025. godine su realne, zaključio je Mandić. 

- Imali smo poplave, nevremena, tuče i suše, a sada svjedočimo o projektima koji se financiraju nacionalnim, lokalnim, ali i sredstvima Europske unije. Bistre rijeke i voda su najvrjednija valuta naše domovine i to je ono što ćemo ostaviti djeci naše djece, kazala je županica.

Izdvojeno


Reci što misliš!