GRAD KARLOVAC

OŠTEĆENJA NA 130 ZGRADA

Potres je napravio znatna oštećenja na brojnim zgradama u Karlovcu - Inkasator prezentirao kako napreduje obnova

Potres je napravio znatna oštećenja na brojnim zgradama u Karlovcu - Inkasator prezentirao kako napreduje obnova

Konstrukcijsku obnovu od potresa dobit će i pet javnih zgrada, a financirat će se iz Fonda solidarnosti.


Jak potres koji je pogodio Sisačko - moslavačku županiju posljedice je ostavio i na brojnim zgradama u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, a za gradsku tvrtku Inkasator to je značilo i puno posla na obnovi onih koje su pretrpjele štetu. 

Po riječima direktorice Andreje Barberić, nakon potresa zaprimili su više od 130 prijava o oštećenjima onih zgrada kojima upravljaju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više od 40 zgrada dobilo je naljepnice da su oštećenja minimalna i da nisu potrebni zahvati, no čak 86 zgrada je trebalo obnoviti bilo da se radi o nekonstrukcijskom ili konstrukcijskom obnovom.

Četiri zgrade, pojasnila je Barberić, dobile su crvene naljepnice i trebalo ih je srušiti i ponovo izgraditi. 

- Za 85 zgrada je pokrenut postupak obnove, a nakon toga je 38 od postupka odustalo, što znači da nam je 47 zgrada ušlo u obnovu od potresa. Većina tih zgrada imala je nekonstrukcijsku obnovu koja se odnosila na obnovu dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova. Veći dio zgrada je u ovom trenutku obnovljen i sanacija je završena, rekla je Barberić te dodala kako je ostalo 12 koje su upravo u tijeku obnove. 

U Inkasatoru se nadaju da će zgrade koje su prijavili na javni poziv Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje dobiti tražena sredstva te da će i one biti obnovljene. Država je pomogla obnovu 19 zgrada koje su završene. 

Konstrukcijsku obnovu od potresa dobit će pet javnih zgrada, a financirat će se iz Fonda solidarnosti. Ugovore su već dobile dvije zgrade na Gazi i mala zgrada gradske uprave, dok bi javna nabava uskoro trebala završiti za Kamod, Hrvatski dom i Gradski muzej. Ako sve bude u redu, pojasnio je gradonačelnik Damir Mandić, radovi bi već mogli početi u siječnju. 

Izdvojeno


Reci što misliš!