GRAD KARLOVAC

GRAD - GRADILIŠTE

U ovoj godini bit će otvoren dosad najveći broj gradilišta na području grada Karlovca, u realizaciju idu projekti vrijedni čak 29 milijuna eura

U ovoj godini bit će otvoren dosad najveći broj gradilišta na području grada Karlovca, u realizaciju idu projekti vrijedni čak 29 milijuna eura
foto ilustracija

I dalje se držimo po principu da uredimo barem jedan okoliš neke zgrade, izgradimo jedno novo parkiralište, pokušamo ili rekonstruirati ili izgraditi jedno novo ili sportsko ili dječje igralište, kazala je pročelnica Hranilović Trubić

Iznos aktivnosti unutar Upravnog odjela za gradnju u zaštitu okoliša grada Karlovca u 2023. godini iznosit će 29 milijuna eura, što je nikad veći proračun s kojim će raspolagati ovaj upravni odjel, kazala je danas na predstavlju projekata pročelnica Ana Hranilović Trubić.

- Što znači da ćemo ove godine imati najveći broj otvorenih gradilišta i radova u našemu gradu. Nastavljamo s radovima koje smo započeli 2022. te otvaramo mnoga nova gradilišta. I dalje se držimo po principu da uredimo barem jedan okoliš neke zgrade, izgradimo jedno novo parkiralište, pokušamo ili rekonstruirati ili izgraditi jedno novo ili sportsko ili dječje igralište te ulagati u naše vrtiće, kazala je pročelnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rekonstrukcijom Dječjeg vrtića Banija, Grad je završio rekonstrukciju svih postojećih vrtića u gradu Karlovcu. Ove godine započinje izgradnja dva nova vrtića i to Dječjeg vrtića u Rečici i u Lušiću, čija sredstva su osigurana iz nacionalnog plana otpornosti i oporavka. 

Za Dječji vrtić Rečica u tijeka je priprema dokumentacije za javnu nabavu i nakon odabira izvođača za počinju radovi. Planirano je da ima tri jedinice, dvije jasličke i jednu vrtićku skupinu i sigurno će pomoć stanovnicima Luke pokupske, Šišljavića, Rečice, Skakavca da svoje mališane ne voze u vrtiće u skroz do grada Karlovca, poručila je pročelnica. 

Ove godine nastavlja se s uklanjanjem ruševnih objekata na području bivše vojarne u Luščiću koji su preduvjet za izgradnju novog dječjeg vrtića. Do sada je Grad Karlovac uklonio sve postojeće objekte koji se nalaze u njegovom vlasništvo, a ostalo je za uklanjanje objekta koji se nalaze koji su u vlasništvu države. 

Dječji vrtić Lušić imat će deset odgojno obrazovnih skupina, po pet jasličkih i vrtićkih. Sami objekt imat će likovno glazbenu radionicu učionicu, izgradit će se i dječje igralište te parkiralište uz sami vrtić. 

Bit će novi zeleni digitalni vrtić kakvih nema do sada u gradu Karlovcu, najavila je pročelnica. Svu oborinsku vodu, skupljat će se na krovu i ona će se koristiti kao tehnološka voda. Na krovu će biti postavljena sunčana elektrana koja će proizvoditi električnu energiju, za potrebe samog vrtića. 

- Od ostalih objekata, društvene i javne namjene koje će koje ćemo raditi ove godine unutar našeg odjela svakako bi istaknula dovršetak radova na izgradnji kina Edison. Zatim tu su radovi na o konstruktivnoj obnovi Osnovne škole Dragojla Jarnević. Za navedene radove grad Karlovac je osigurao sredstva od Ministarstva znanosti i trenutno je u tijeku projektiranje, a nakon toga pristupit će se i samim radovima. Ono što nas isto očekuje je energetska obnova zgrade JVP Karlovac. Za te radove Grad je osigurao sufinanciranje u iznosu od 40 posto od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radovi će obuhvatiti energetske radove na vanjskoj ovojnici, zatim izmjenu vanjske stolarije, pojasnila je pročelnica. 

Što se tiče objekata na izgradnji komunalne infrastrukture, najvažniji i najveći je projekt Karlovac 2, odnosno poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Karlovac - Duga resa i u ovoj godini se očekuje njegovo najvećim intenziviranje. Ti radovi obuhvaćaju područja Male Švarče, Jamadolaske, Bohinjske, Skadarske, Baščanske, Triglavske, Donje Švarče, Drežnika i Zvijezde. 

Rekonstrukcija mosta na Rakovcu, projekt je koji se u gradu Karlovcu dugo čekao, a krenut će ove godine. Radovi će obuhvatit sanaciju oštećenja, hidroizolaciju, izmjenu asfaltnog zastora, izmjena ograde, postavljanje javne rasvjete i proširenje pješačke staze. 

U ovoj godini izgradit će se parkiralište u ulici kralja Zvonimira, obuhvatit će 91 novo parkirališno mjesto, povezat će se ulice kneza Zvonimira i kneza Branimira. 

U Borlinu kreće izgradnja nogostupa u Žumberačkoj ulici, a u rekonstrukciju i izgradnju će i četiri igrališta, u Modrušanovom parku, Hrnetiću, Cerovcu Vukmaničkom i Gornjim Stativa. 

U planu je i projektiranje sportske dvorane u Selcu uz sami hostel Selce, novelirat će se dokumentacija za energetsku obnovu Sokolskog doma i ŠRC Mostanje, projektna dokumentacija bit će završena za park Grabrik i Vrbanićevi perivoj. 

Većina radova na konstruktivnoj obnova pet objekata osiguranih iz Fonda solidarnosti već je započela, a u ovoj godini planira se i sanacija odlagališta otpada. 

- U planu je izgradnja nove kazete na odlagalištu Ilovac, a u veljači će se na Gradskom vijeću naći i program zaštite okoliša grada Karlovca koji će obuhvatiti sve sastavnice okoliša i dati će se prijedlog najboljih mjera kako bi u skladu s načelima održivog razvoja očuvali naš okoliš i potvrdili naše opredjeljenje Karlovca kao zelenog grada, poručila je pročelnica. 

Izdvojeno


Reci što misliš!