GRAD KARLOVAC

EUROPSKI NOVAC

Koliko Grad Karlovac koristi mogućnosti EU fondova? Pročelnica Tomičić: Brojni projekti se završavaju, stiže još 33 milijuna eura iz ITU mehanizma

Koliko Grad Karlovac koristi mogućnosti EU fondova? Pročelnica Tomičić: Brojni projekti se završavaju, stiže još 33 milijuna eura iz ITU mehanizma
Pixsell/KAportal

Pročelnica je izrazila skepsu prema mjerenjima uspješnosti privlačenja sredstava iz EU fondova koji se objavljuju u javnosti, a po kojima Karlovac nije pri vrhu osiguranja novca iz tih izvora.

- Investicijski ciklus neće stati – samo od sredstava dobivenih po mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja dobit ćemo 33 milijuna eura. Imat ćemo sve više posla i projekata, ustvrdila je danas pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada i fondove Europske unije Grada Karlovca Marijana Tomičić na još jednoj u nizu tiskovnih konferencija u kojoj gradski odjeli predstavljaju što su radili u prošloj godini, kao i planove za tekuću.

Izrazila je skepsu prema mjerenjima uspješnosti privlačenja sredstava iz EU fondova koji se objavljuju u javnosti, a po kojima Karlovac nije pri vrhu osiguranja novca iz tih izvora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Svake godine su različiti kriteriji. Pojačalo se iskorištavanje projekata u gradovima koji malo kasne. Po podacima Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, među prvih deset smo najuspješnijih gradova i općina po tom pitanju. Kad sam došla za pročelnicu nije bilo ITU mehanizma, a sada po njemu provodimo projekte ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna kuna i još ćemo toliko dobiti u ovoj financijskoj omotnici, rekla je Tomičić.

Dodala je da Grad Karlovac samostalno ili u partnerstvima sudjeluje u 24 projekta financiranih iz EU fondova ukupne vrijednosti 32 milijuna eura.

- Na nacionalnoj razini smo u četiri projekta – obnova vrelovoda, izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i odvodne mreže, izgradnja sustava obrane od poplava te izgradnja drugog kolosijeka. To su projekti ukupne vrijednosti 670 milijuna eura, kazala je.

Nastavila je da su u fazi ocjenjivanja projekti ukupne vrijednosti četiri milijuna eura.

- Sada su u Hrvatskoj aktualne dvostruke financijske omotnice – Nacionalni plan opornosti i oporavka koji se mora ostvariti do kraja 2026. i višefinancijska omotnica do kraja 2029. Grad Karlovac je spreman za izazov ovih velikih omotnica jer smo lani usvojili provedbeni program i po prioritetima se izrađuje dokumentacija, a tako je postavljen i gradski proračun. Riječ je o projektima kao što su 'Zeleni Luščić', priprema za korištenje geotermalnih izvora, spremna je i dokumentacija za širokopojasni Internet u karlovačkom ruralnom prstenu, rekla je pročelnica Tomičić.

Ističe da djelatnosti Odsjeka za pametni grad i podsjetila da je Grad Karlovac dobio europsku nagradu zbog interdisciplinarnog pristupa planiranju i provedbi mjera energetske i klimatske politike.

- Želimo postati energetski neovisan grad. Zato obnavljamo vrelovode, pa u centralni toplinski sustav želimo staviti geotermalnu vodu, koristimo energiju sunca za proizvodnju električne energije te smo posvećeni zelenom i održivom urbanom planiranju kroz projekt 'Zeleni Luščić'. Godinama razvijamo pilot projekt 'SenzoriKA' i u sklopu njega centralni gradski sustav koji obrađuje pametna brojila. S raznim partnerima smo razvili digitalna rješenja za praćenje zauzetosti parkirališnih mjesta, u školama pratimo potrošnju struje, vode i toplinske energije, te kvalitetu zraka u školskim učionicama, a podsjećam da smo stavili i meteorološku stanicu, daljinski nadziremo vodomjere, mjerimo popunjenost podzemnih kontejnera i možemo daljinski očitovati toplinske podstanice, temperaturu i vlagu u prostorijama na daljinu, navela je Tomičić.

Naglasila je važnost digitalizacije poslovnih procesa. "Imamo web-platformu 'Otvoreni Karlovac' na kojoj građani mogu pronaći niz informacija i komunicirati s gradskim službama te imati uvid u djelovanje Grada. Želimo uvesti ured bez papira. Napravili smo snimak stanja sigurnosti gradskog sustava. Grad Karlovac je još 2012. uveo digitalnu pisarnicu i na njezinom unapređenju se radi. Već 2017. smo stoga dobili nagradu za područje digitalne uprave", kazala je pročelnica i dodala da se teži ka tome da Karlovac bude "što zeleniji grad", pa se stoga provodi i projekt "SolariKA" financiran iz takozvanog norveškog fonda, a vrijedan gotovo pola milijuna eura, kojim se na javne objekte, mahom vrtiće i škole te na hostel Selce, postavljaju solarne elektrane nakon energetske obnove tih zgrada.

Novac iz istog fonda se koristi za pripremu bušotine za geotermu, što Grad radi u partnerstvu sa svojom tvrtkom GeotermiKA. "Sudjelujemo u provedbi projekata iz Fonda solidarnosti Europske unije i drugih fondova, sve u suradnji s ostalim odjelima i drugim partnerima", naglasila je M. Tomičić.

SU ožujku bi gradski vijećnici trebali raspraviti prijedlog statuta javne ustanove koja bi upravljala kinom "Edison". "Projekt lijepo napreduje. Morat ćemo produžiti izgradnju zbog objektivnih zahtjeva izvođača. Istovremeno u planu sve aktivnosti koje se tiču sadržaja. Imamo vrlo aktivnu radnu skupinu koja planira i osmišljava niz turističkih aktivnosti. To će biti prvo kino takozvane virtualne realnosti u Hrvatskoj sa suvremenom opremom, velikom dvoranom s dvije stotine mjesta i malom s 40, velikim multifunkcionalnim prostorom u potkrovlju, kafićem i drugim sadržajima, a bit će sve pristupačno osobama s invaliditetom", rekla je M. Tomičić.

Izdvojeno


Reci što misliš!