GRAD KARLOVAC

GRADSKI URED

Gradska pročelnica Irena Grčić komentirala nedostatke na parkingu Tesle: Postoji stereotip u javnosti da je za sve kriva javna nabava

Gradska pročelnica Irena Grčić komentirala nedostatke na parkingu Tesle: Postoji stereotip u javnosti da je za sve kriva javna nabava

Tri puta smo ponavljali nabavu misleći da će se netko uklopiti s cijenom, a na koncu smo jedva dobili jednu ponudu.

- Glavna je tehnička dokumentacija koju je za parkiralište Tesla centra radio projektant. Projektant je odabrao materijal te definirao 'pametne' elemente koji su poskupjeli to parkiralište. Tri puta smo ponavljali nabavu misleći da će se netko uklopiti s cijenom, a na koncu smo jedva dobili jednu ponudu. Više nismo mogli čekati zbog rokova EU projekta. Projektant izrađuje projekt i troškovnik pod svojim žigom, rekla je danas  Irena Grčić, pročelnica Službe za javnu nabavu Grada Karlovca, komentirajući odjeke izgradnje parkirališta za potrebe Nikola Tesla Experience centra s pedesetak mjesta vrijednog umalo devet milijuna kuna.

Govorila je o stereotipima u javnosti da je "za sve kriva javna nabava", a mehanizmi Zakona o javnoj nabavi gotovo pa onemogućuju malverzacije. "Formalna procedura je iscrpljujuća i dugotrajna, no važan je predmet nabave koji mora biti predočen na jasan, precizan i nedvojben način, a da bi se to ostvarilo nužna je suradnja specijalista javne nabave. Ako je javna nabava dobro pripremljena i ako su tehničke specifikacije jasne i precizne, bit će manje upita i žalbi, no vrijeme nam je neprijatelj jer je puno projekata i kratki su rokovi. Potrebno je vrijeme i da se sagleda dokumentacija projektanata", rekla je I. Grčić i dodala:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nije najbolje najjeftinije. Zakon pruža dodatne kriterije kvalitete uz cijenu kao što su bodovanje stručnjaka i slično. Detaljno se gledaju dokazi. Ponuditelj mora ponuditi kako stoji u troškovniku. Utoliko ne može biti malverzacija.

Na konstataciju novinara kako dio javnosti smatra da uvijek iste tvrtke dobivaju poslove, odgovorila je da, što se tiče obnove, uglavnom se javljaju tvrtke koje su bliže mjestu ulaganja, a da sva veća javna nabava biva oglašena na nacionalnim platformama, odnosno na europskim i da se svatko na svijetu može javiti te da bi i Gradu Karlovcu odgovarala veća konkurencija. Također je rekla da su aktualni zahtjevi izvođača za promjenu cijena radova zbog povećanja nabavke materijala i ostalih ulaznih troškova uslijed krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Nastavila je i da je prošla godina za službu koju vodi bila najplodnija.

- Proveli smo 110 postupaka ukupne vrijednosti 188 milijuna kuna, što je financirano iz gradskog proračuna, nacionalnih i sredstava Europske unije. Provodili smo postupke za gradske upravne odjele. Ističemo obnovu stadiona 'Branko Čavlović – Čavlek', opremanje kina 'Edison' u vrijednosti 6,7 milijuna kuna, a ta se nabava proteže i u ovu godinu, proveli smo nabavu za izgradnju igrališta u Hrnetiću, opremanje civilnog strelišta na Jamadolu, projektiranje i asfaltiranje, održavanje nerazvrstanih cesta za trogodišnje razdoblje u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti od čak 27 milijuna kuna, uređenje mrtvačnice na Židovskom groblju, odvodnja u Grabriku je također bila predmet nabave, uređenje dijela Naselja Marka Marulića i tako dalje, nabrojala je pročelnica i dodala da su 2022. obilježili i postupci nabave za ulaganja u pet gradskih objekata iz Fonda solidarnosti Europske unije, što se ne provodi po Zakonu o javnoj nabavi, nego po Zakonu i obnovi i Pravilniku o postupcima nabave roba, usluga i radova u postupcima obnove.

Kazala je da su rađene i naknadne provjere u projektu rekonstrukcije kina "Edison".

- Izvođači su obrazlagali izvršenje posla i neće biti korekcija u nabavi, što je danas rijetkost. Uložili smo puno energije da bi se ostvarila uska suradnja specijalista, a angažirali smo i vanjskog stručnjaka za konačnu kontrolu. To je bila teška nabava jer je pretrpjela 13 izmjena uslijed upita gospodarskih subjekata, napomenula je.

Naglasila je da su provedene tri objedinjene nabave za cijeli gradski sustav – opskrbu električnom energijom, plinom i lož-uljem. Ove godine se provodi nabava ukupne procijenjene vrijednosti 30,2 milijuna eura.

- Od kapitalnih objekata izdvajamo izgradnju vrtića u Luščiću, izgradnju i opremanje vrtića u Rečici, što je financirano iz europskih sredstava, imamo nabavu radova na konstrukcijskom obnovi Osnovne škole Dragojle Jarnević, započeli smo pripremne nabave radova na rekonstrukciji mosta Rakovac, čeka nas opskrba električnom energijom za javnu rasvjetu, provodit će se nabava obnove civilnog strelišta Jamadol, nabavljat ćemo javnu uslugu putničkog javnog prijevoza. U pripremi je nabava uvećanja učinkovitosti javne rasvjete. To je ESCO model koji se ugovara na deset godina, a procijenjena vrijednost je šest milijuna eura i trebao bi se plaćati iz ušteda, rekla je I. Grčić

Izdvojeno


Reci što misliš!