GRAD KARLOVAC

POČINJU PRIJAVE

Grad Karlovac i ove godine dodjeljuje potpore za poljoprivrednike na ruralnom području grada: Veće iznose mogu ostvariti mladi

Grad Karlovac i ove godine dodjeljuje potpore za poljoprivrednike na ruralnom području grada: Veće iznose mogu ostvariti mladi
foto ilustracija

Ovo je prilika mladima da pokrenu svoje OPG-ove i dok oni rade, i naši mjesni odbori u ruralnom dijelu grada imaju svoj život i postaju atraktivnije mjesto za stanovanje, zaključio je gradonačelnik Mandić.

Grad Karlovac i ove godine potiče poljoprivrednu proizvodnju u ruralnom dijelu grada pa su danas predstavljene i mjere koje mogu ostvarivati svi koji se bave ovom djelatnosti. Kakoje pojasnila pročelnica Daniela Peris, potpore se dodjeljuju po Pravilniku za koji je Grad Karlovac dobio suglasnost Ministarstva poljoprivrede, no ovo je zadnja godina da se radi po njemu, pa bi već iduće godine moglo biti noviteta u dodjelama i mjerama.

- Poljoprivredni proizvođači mogu potpore ostvariti kroz 11 mjera za primarnu poljoprivredu i 6 mjera za ruralni razvoj. Potpore se dodjeljuju bespovratno, za primarnu smo izdvojili 132 tisuće eura, a mjere ruralnog razvoja 22.560 eura, rekla je Peris te pojasnila tko sve može biti korisnik potpora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zahtjevi za dodjelu potpora za primarnu poljoprivredu se za sve mjere, osim nabavu mehanizacije, podonose od 10. ožujka do 30. studenog ove godine. Dodjeljuju se kontinuirano, a sve do iskorištavanja planiranih sredstava.

Najveći interes je, kaže Peris, upravo za nabavu mehanizacije, strojeva i oprema i tu je rok drugačiji, zahtjevi se zaprimaju u narednih mjesec dana, točnije do 11. travnja. Napomenula je da prednost imaju gospodarsva kojima je poljoprivreda primarna djelatnosti, a prednost imaju i mladi poljoprivrednici.

- Potpore će se dodjeljivati kao i prethodnih godina, a najveći interes je za mjeru nabave mehanizacije, strojeva i opreme a lani je za tu mjeru isplaćeno 506 tisuća kuna. Pravo na potporu lani je imao 31 gospodarstvenik, od čega je čak 24 mladih, kazala je pročelnica Peris te pojasnila zašto se naglasak stavlja upravo na mlade. Naime, poljoprivrednici su na području Grada Karlovca sve stariji a dakako da je u interesu mlade obitelji potaknuti da se bave poljoprivrednom, a oni zato i mogu ostvariti 20 posto više iznosa potpore. Ista je pogodnost i za one koji se bave ekološkom proizvodnjom.

-  Potpore se dodjeluju kontinuirano, potiče se i direktna prodaja vlastitih proizvoda, promidžbene aktivnosti, certificirana prozivodnja, nabava digitalne opreme. Smatramo da smo svim ovim mjerama mogli iz znali ciljati potrebe naših poljoprivrednika, svake godine je interes velik pa se nadamo da će biti tako i ove godine, kazala je Peris i još dodala da je maksimalan iznos potpore oko osam tisuća eura. 

Gradonačelnik Damir Mandić dodao je da potpore za poljoprivredu i ruralni razvoj imaju cilj, prije svega u našim mjesnim odborima potaknuti sve one kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, ali i da im se taj posao malo olakša.

- Mjere u konačnici pomažu od proizvodnje do plasiranja proizvoda i ovaj dio mladih poljoprivrednika je u prednosti, ali nismo ni starije zaboravili. Ovo je prilika mladima da pokrenu svoje OPG-ove i dok oni rade, i naši mjesni odbori u ruralnom dijelu grada imaju svoj život i postaju atraktivnije mjesto za stanovanje, zaključio je gradonačelnik Mandić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!