GRAD KARLOVAC

U KNJIŽNICI

Podijeljeni ugovori za projekte i programe u sklopu javnih potreba u kulturi - u gradskom proračunu ove godine osigurano 30 posto više sredstava

Podijeljeni ugovori za projekte i programe u sklopu javnih potreba u kulturi - u gradskom proračunu ove godine osigurano 30 posto više sredstava

Osigurat ćete dvostruko više od onoga što ste dobili od Grada Karlovca, poručio je gradonačelnik Damir Mandić

- Programi i projekti u kulturi otvaraju prostor raznih suradnji. Bez entuzijazma udruga se mnogo toga ne bi događalo. Osigurat ćete dvostruko više od onoga što ste dobili od Grada Karlovca. Svako vrijeme nosi svoj kontekst, ali je umijeće prepoznati stalne vrijednosti. Neka i kultura bude prozor u svijet tradicije Karlovca, poručio je u srijedu u u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu karlovački gradonačelnik Damir Mandić na svečanom uručenju ugovora Grada Karlovca organizacijama civilnog društva, tvrtkama, pojedincima i ostalima koji su uspješno prijavili projekte i programe za financiranje sukladno utvrđenim javnim potrebama u kulturi Karlovca i raspisanom natječaju.

Ugovore su preuzeli predstavnici dobitnika natječaja, na kojemu pak nisu sudjelovale ustanove u kulturi u vlasništvu Grada Karlovca, po prvi puta otkako se ti natječaji provode, s obzirom na izmijenjene zakonske propise.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Poziv je objavljen na mrežnim stranicama Grada Karlovca 16. lipnja 2022. Rok za podnošenje projekata je bio 25. kolovoz. Prijave su prvi puta bile vršene digitalnim putem. Od lani naše ustanove nisu se bile dužne javljati. Njihove programe su donijela njihova upravna vijeća, rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca Draženka Sila-Ljubenko.

Nastavila je da se javilo 40 predlagatelja.

- Ukupno je ponuđeno 77 programa, odnosno projekata. Zatraženo ukupno 7.481.000 kuna. Od toga se iz proračuna očekivalo 2.813.000 kuna. Program javnih potreba u kulturi izglasan u prosincu na Gradskom vijeću Karlovca i ukupno je vrijedan 145.995 eura. Sklopit će se 39 ugovora za 61 program s 30 korisnika. Za programsku djelatnost naših ustanova u kulturi osigurano je 197.093 eura. Ove godine smo ukupno u našem proračunu osigurali 343.000 eura, više od 30 posto u odnosu na prethodno razdoblje, rekla je pročelnica.

U ime dobitnika sredstava zahvalila se Ksenija Sanković iz Kinokluba Karlovac.

- Bez ovih sredstava dobar dio programa ne bi bio realiziran u potpunosti. Promišljamo sadržaje za lokalno stanovništvo, ali i goste. Kultura je bitan segment života. Hvala ustanovama koje ugošćavaju druge djelatnosti. Kino 'Edison' će svima, vjerujem, omogućiti nove aktivnosti i nadam se da ćemo naći nove prilike za suradnju. Dugo smo čekali elektronski sustav prijave, a pohvalila bih i pravovremenost – u drugim sredinama se kasnije raspisuju natječaji, a nama je utoliko olakšano planiranje, poručila je K. Sanković.

Ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Kristina Čunović je iskoristila priliku kako bi istaknula digitalizaciju vrijedne građe iz fonda ilirske čitaonice kao najvrjedniji projekt te ustanove u vlasništvu Grada Karlovca, koje gradonačelnik, inače, nije član, kako je priznao u intervjuima iz 2017. i 2023. godine, objasnivši da knjige posuđuje na tuđe iskaznice.

- Naša ilirska zbirka je lani proglašena kulturnim dobrom. Zato je važno da smo dobili sredstva za njezinu digitalizaciju. Ona sadrži 163 jedinica građe, što časopisa, a što knjiga. I službeno smo digitalna knjižnica. Sigurno ćemo više od osam tisuća knjiga, časopisa, elektroničke i audiovizualne građe uspjeti naručiti zahvaljujući sredstvima Grada Karlovca. Nastavljamo s informatizacijom. Sustavno potičemo čitanje. U ponedjeljak otvaramo inovativni županijski centar za poticanje rane pismenosti, a tom ćemo prilikom saviti i čitateljsko gnijezdo za zaposlene mlade roditelje. Noć knjige je 23. travnja susretom s planinarom i pustolovom Stipom Božićem. Ove godine je 20 godina postojanja Knjižnice za mlade i tamo će se 16. lipnja održati stručni skup, navela je K. Čunović.

Izdvojeno


Reci što misliš!