GRAD KARLOVAC

OŠTEĆEN U POTRESU

Kužni pil sa Starog placa ide u obnovu, bit će vraćen tek nakon završetka radova u Zvijezdi

Kužni pil sa Starog placa ide u obnovu, bit će vraćen tek nakon završetka radova u Zvijezdi
Grad Karlovac

Grad sve aktivnosti obavlja u suradnji s Konzervatorskim odjelom

Kužni pil, odnosno, Zavjetni kip Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, bit će uklonjen s Trga bana Josipa Jelačića i obnovljen pa na svoje mjesto vraćen nakon što završe radovi u Zvijezdi, izvijestili su danas iz karlovačke gradske uprave. 

Skulptura je pretrpjela oštećenja u potresu 2020. godine, a elaborat konzervatorsko-restauratorskih istraživanja s prijedlogom mjera zaštite i očuvanja kulturnog dobra za zavjetni kip Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije (Kužni pil) na Trgu bana J. Jelačića u Karlovcu izrađen u siječnju, pokazao je da skulpturu treba što prije privremeno izmijestiti jer se sada nalazi usred gradilišta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga će Kužni pil biti demontiran i privremeno izmješten, te restauriran, a potom, nakon što završe i radovi na obnovi infrastrukture zgrada u Zvijezdi, vraćen na Trg bana Josipa Jelačića, pojašnjavaju iz gradske uprave te dodaju kako Grad sve aktivnosti obavlja u suradnji s Konzervatorskim odjelom. 

Dodaju kako je dio potrebnih sredstava zatražen prijavom na javni poziv Karlovačke županije za sufinanciranje troškova saniranja šteta nastalih potresom.

Inače, Grad Karlovac i Ministarstvo kulture 2002. zajednički su financirali izradu kopije u mramoru skulpture Madone prema originalu Francesca Robbe iz 1691. godine koja je oštećena, a vlasništvo je Franjevačkog samostana u Karlovcu i nalazi se pohranjena u njihovom muzeju.

Kopiju je izradio Hrvatski restauratorski zavod prema narudžbi Grada Karlovca, te od tada stoji na Trgu bana Jelačića u Karlovcu.

Izdvojeno


Reci što misliš!