GRAD KARLOVAC

VELIKI USPJEH

Plan preobrazbe bivše vojarne Luščić u moderan gradski kvart u najužoj konkurenciji za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata

Plan preobrazbe bivše vojarne Luščić u moderan gradski kvart u najužoj konkurenciji za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata

Godišnje nagrade Hrvatska komore arhitekata dodjeljuje u tri kategorije, za doprinos kulturi građenja, za inovacije i održivost u arhitekturi, te za planiranje prostora, u kojoj je bio Karlovac s planom za Luščić

- Iako grad Karlovac nije dobio godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata, velikim uspjehom smatramo već samu nominaciju među najbolje procese i dokumente koji se bave planiranjem prostora, kazala je Vesna Ribar, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i poslove provedbe dokumenata, nakon sudjelovanja na Danima arhitekata, održanim u Zadru, u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Bila je tamo u izaslanstvu Grada Karlovca na dodjeli godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata koje se sjanim povodom uputilo u Donatov grad: Grad Karlovac je, od 29 nominiranih, ušao u krug samo dva kandidata za medalju za Planiranja prostora, i to za Provedbu planerskog dijela procesa urbane preobrazbe područja Luščić u Karlovcu, izvijestili su iz gradske uprave. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Medalju je na kraju dobio protukandidat Ask atelier d.o.o. i Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković, Split za Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, a Karlovac zauzeo visoko drugo mjesto. 

- Smatramo kako je provedba planerskog dijela procesa urbane preobrazbe područja Luščić u Karlovcu rijedak i vrijedan primjer suradnje ili popularno rečeno participacije svih važnih sudionika u procesu prostornog planiranja uz maksimalnu transparentnost cijelog procesa usprkos kontroverzama koje ga prate, ističu u Gradu.

FOTO: Grad Karlovac
 

Dodaju kako je proces planiranja prenamjene napuštene vojarne na centralnoj poziciji započeo je urbanističkom varijantom natječaja Europan.

Prvonagrađeno rješenje je poslužilo kao podloga za detaljnije programiranje prostora i definiranje Odluke o izradi urbanističkog plana uređenja, koji je nakon uspješno provedene procedure i usvojen.

Cijeli proces obilježila je uska suradnja Odsjeka za prostorno planiranje Grada Karlovca kao i cijelog Upravnog odjela, autora prvonagrađenog rješenja, izrađivača Urbanističkog plana uređenja i savjetodavnog tijela koje je pratilo pripremu, izradu i usvajanje plana, naveo je, između ostalog, Ocjenjivački sud u obrazloženju zašto je nominirao Karlovac, odnosno,  iz Grada Irenu Kajfeš-Pavlović, dipl. ing. arh., voditeljicu Odsjeka za prostorno uređenje, Gordanu Koprivnjak, dipl. ing. arh., savjetnicu za prostorno planiranje, Vesnu Ribar, dipl. ing. građ., pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u periodu od 2017. godine do 2019. godine i Upravnog odjela za prostorno uređenje i provedbu dokumenata prostornog uređenja od prosinca 2021. godine, dr. sc. Anu Hranilović Trubić, dipl. ing. građ., pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u periodu od 2019. godine do prosinca 2021. godine.

Godišnje nagrade Hrvatska komore arhitekata dodjeljuje u tri kategorije, za doprinos kulturi građenja, za inovacije i održivost u arhitekturi, te za planiranje prostora, u kojoj je bio Karlovac s planom za Luščić.

Na Danima arhitekata Karlovac su predstavljali gradonačelnik Damir Mandić, pročelnice Vesna Ribar i Ana Hranilović Trubić, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Irena Kajfeš Pavlović i savjetnica za prostorno planiranje Gordana Koprivnjak. Program je obuhvaćao prezentaciju nominiranih radova, plenarna predavanja i okrugle stolove te stručne obilaske Zadra i okolice. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!