GRAD KARLOVAC

AKTIVNOSTI

Savjet mladih Grada Karlovca održao radionicu o financijskoj pismenosti i okrugli stol o položaju mladih na tržištu rada

Savjet mladih Grada Karlovca održao radionicu o financijskoj pismenosti i okrugli stol o položaju mladih na tržištu rada

Uz suradnju sa srednjim školama, Savjet mladih surađuje i s drugim obrazovnim institucijama poput Veleučilišta u Karlovcu. U suradnji s Veleučilištem organiziran je okrugli stol Položaj mladih na tržištu rada.

Savjet mladih Grada Karlovca započeo je drugi ciklus radionica za mlade te je održana radionica financijske pismenosti.

- Dosad smo održali radionicu političke pismenosti, ali i radionicu financijske pismenosti 2021. godine koja se pokazala vrlo uspješnom i zanimljivom za naše srednjoškolce. S obzirom da jedan dio mladih iz strukovnih škola odlazi na tržište rada odmah po završetku srednje škole u razgovoru s brojnim mladima primjetili smo da nedostaje znanje o financijama, kako odgovorno njima upravljati, prepoznati svoja prava i obveze. Radionicu su održali mladi studenti s Ekonomskog falkulteta u Osijeku, na radionici je prisustvovalo ukupno 40 učenika. Ovogodišnja radionica održana je u suradnji sa Šumarskom i drvodjeljskom školom, s učenicima završnih razreda. Sa Šumarskom i drvodjeljskom školom Savjet mladih surađuje otpočetka saziva te su planirane i druge aktivnosti u budućem razdoblju, kažu nam u Savjetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz suradnju sa srednjim školama, Savjet mladih surađuje i s drugim obrazovnim institucijama poput Veleučilišta u Karlovcu. U suradnji s Veleučilištem organiziran je okrugli stol Položaj mladih na tržištu rada.

Sudionici su bili Ivana Mehle, predstojnica Područnog ureda HZZ-a Karlovac, Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays i predsjednik Zbora Veleučilišta, Aleksandra Podrebarac, predsjednica udruge Carpe Diem te Marko Čurjak koji je student na Veleučilištu u Karlovcu na specijalističkom studiju, a trenutno radi u PPK-a u odjelu prodaje kao prodajni predstavnik. Svjesni sve veće problematike oko procesa zapošljavanja i konkurentnosti mladih na tržištu rada, ovom aktivnošću cilj nam je bio približiti tržište rada i probati razjasniti sve prepreke i nejasnoće na tom putu. Svi mladi imaju potrebu i želju za osamostaljenjem, a pronalazak stabilnog posla je prvi korak k tome. Okruglom stolu nazočilo je 40-ak srednjoškolaca i studenata. Sudionici su otvorili pitanja poput prijave na mjeru samozapošljavanja, korištenja vaučera te istaknuli da i dalje postoji potreba za aktivnostima koje bi ih naučile kako se nositi sa stresom, kritikom i gubitkom posla.

Ovu godinu EU proglasila je godinom vještina, a govornici okruglog stola iz svoje perspektive ponudili su odgovore na pitanja koja sve mlade muče: kako se zaposliti, gdje naučiti nove vještine, koje su tražene vještine, kako funkcionira tržište, a kako „burza“. Trendovi se mijenjaju, potrebne su nove vještine i nova znanja, a uz postojeće obrazovanje pokazuje se potreba za dodatnim edukacijama i aktivnostima. Postavilo se i pitanje može li umjetna inteligencija zamijeniti pojedine poslove te su se svi govornici i sudionici složili da može, ali ne i komunikacijske vještine, koje su se pokazale kao najvažnije pri dobivanju posla, na razgovoru za posao, a na kojima treba uvijek dodatno raditi i usavršavati se. Prošla godina 2022. proglašena je godinom mladih, a 2023. godinom vještina, što pokazuje da su mladi sada u fokusu te se na svim razinama trudi podizati svijest o njima i problemu zapošljavanja.

Izdvojeno


Reci što misliš!