GRAD KARLOVAC

OBNOVA U TIJEKU

Inkasator je na novi natječaj Fonda za energetsku obnovu prijavio 21 zgradu, Fočić: Suvlasnici su ti koji mijenjaju izgled našeg grada

Inkasator je na novi natječaj Fonda za energetsku obnovu prijavio 21 zgradu, Fočić: Suvlasnici su ti koji mijenjaju izgled našeg grada

Na KAportalov upit imaju li u Gradu uopće podatak koliko Karlovac ima višestambenih zgrada i koliko ih je već obnovljeno, Fočić je rekla da nemaju iako bi to bilo dobro imati.

Inkasator je kao upravitelj zgrada na tek završeni javni poziv za energetsku obnovu Fonda prijavio 21 zgradu i dva ulaza koje je prijavio drugi upravitelj. Od direktora gradske tvrtke Matije Furača danas smo doznali bi ukupna vrijednost obnove, ako se realiziraju sredstva od Fonda, bila 18,3 milijuna eura, uz EU sufinanciranje 11,2 milijuna eura.

- Još 2022. godine je bio natječaj kroz koji smo obnovili dvije zgrade na Gazi, u Ulici Hrvatske bratske zajednice 19 i Petra Filipca 4. U tijeku je obnova nebodera na Rakovcu u Izidora Kršnjavog 8c, dok u rujnu započinje energetska obnova zgrade u Domobranskoj 31. Potpisali smo i dva ugovora za obnovu dvije zgrade oštećene u potresu i nadamo se da ćemo uskoro pokrenuti nabavu i početi s obnovom. Radi se o zgradama na adresama Rakovac 13 i Lopašićeva 6, rekao je Furač i dodao kako su suvlasnici i građani sve više svjesni prednosti eneergetske obnove koja im donosi zdravije klimatske uvjete života, ljepši izgled zgrada i uštede koje će ostvariti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radovi su u punom jeku i na zgradi u Ulici Marina Držića 5 u Novom centru, a upravo su tamo i predstavljeni ovi podaci. Po riječima predstavnika izvođača radova Kristijana Pereška iz tvrtke Bišćan, ovdje je do sada odrađeno ukupno 40 posto predviđenih radova, sve napreduje po planu i rok u kojem bi posao trebao biti gotov je kraj rujna. 

- Pratili smo kad će biti natječaj, a kako je vrijeme odmicalo naš interes je bio sve veći i u kontaktu s Inkasatorom došli smo do toga da smo mogli kvalitetno riješiti projekt kojim ćemo kad sve bude gotovo ćemo imati znatnu uštedu, rekao je predstavnik suvlasnika Slobodan Miletić.


Napominje da su putem natječaja dobili oko 60 posto sredstava, jednu trećinu su imali od pričuve i kad se sve zbrojilo malo im je nedostajalo pa su podigli kredit. 

- Stanari su zadovoljni, zanima ih sve i na svako pitanje dobiju stručni odgovor. Zgrada će biti gotova u pristojnom roku i zahvaljujemo izvođaču Bišćanu, rekao je predstavnik.

Projekt je dakako pohvalila zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, dodala kako su stanari složili jako dobro financijsku konstrukciju tako da pada manji teret na suvlasnike, jer treba voditi računa i o onima koji imaju manja primanja. 

- Zajedničkim radom i planiranjem može se doći do velikog projekta. Treba pohvaliti i Inkasator što je prijavio ovako velik broj zgrada na javni natječaj, vjerujem da će dobar dio proći kroz poziv ali iz najava u medijima doznajemo da se priprema i novi. Oni su ti koji ulažu i mijenjaju lice našeg grada. I Grad Karlovac radi na obnovi javnih zgrada. Ova zgrada je i spojena na centralni sustav Gradske toplane i revitalizacija vrelovoda će doprinijeti da imamo energetski učinkovit sustav na svjetskoj razini, kazala je Fočić.

Na KAportalov upit imaju li u Gradu uopće podatak koliko Karlovac ima višestambenih zgrada i koliko ih je već obnovljeno, Fočić je rekla da nemaju iako bi to bilo dobro imati. 

- U ovom trenutku zbog GDPR-a, većeg broja upravitelja i ostalih podataka nismo u mogućnosti složiti takav sustav, kazala je. 

Izdvojeno


Reci što misliš!