GRAD KARLOVAC

ULAGANJA U ŠKOLSTVO

Uskoro gradnja potpuno nove škole u Luščiću, Mandić najavio i druge projekte u školstvu: U rujnu 2027. sve će škole raditi u jednoj smjeni

Uskoro gradnja potpuno nove škole u Luščiću, Mandić najavio i druge projekte u školstvu: U rujnu 2027. sve će škole raditi u jednoj smjeni

Uz dogradnju škola i izgradnju školskih dvorana, Karlovac kreće i u izgradnju potpuno nove škole, one u Luščiću.

- Ulaganja u osnovnoškolsko obrazovanje u Karlovcu od neovisnosti nisu bila na ovoj razini. S Ministarstvom obrazovanja i mladih odradili smo sastanke, gradski odjeli sa školama su proveli postupke pripreme projekata i šest naših škola će u iduće tri godine ne samo dobiti nove izglede, nego i potpuno promijeniti svoj način rada, reka je danas karlovački gradonačelnik Damir Mandić te dodao kako očekuje da u rujnu 2027. sve gradske škole imati nastavu u jednoj smjeni.

OŠ Dragojla Jarnević, u kojoj počinju radovi sveobuhvatne obnove, završava preseljenje u OŠ Braće Seljan. Postupak javne nabave je završen, Ministarstvo je dalo suglasnost i odobrilo 100-postotno financiranje obnove u iznosu od 8,7 milijuna eura. Ne bude li žalbi na odabir izvođača radova, nakon 10. rujna bit će potpisan ugovor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Rok izvođenja radova je 16 mjeseci. Obzirom na njihovu zahtjevnost jer se radi i o konstrukcijskoj i cjelovitoj obnovi, vjerujem da je to realan rok. Nakon što ti radovi završe, Dragojla prelazi u jednosmjenski rad, najavio je gradonačelnik.

Dodao je da je Grad za financiranje iz NPOO prijavio dogradnju OŠ Mahično, procijenjene vrijednosti 4,640.633 eura i OŠ Turanj, za koju je procijenjena vrijednost 4,556.973 eura, što je preduvjet da bi mogle prijeći u jednosmjenski rad. Prijavljena je i gradnja sportske dvorane OŠ Mahično.


- Očekujem da bismo početkom listopada mogli imati postupke javne nabave za ove projekte, rekao je gradonačelnik Mandić, napomenuvši da je financiranje Ministarstva skoro 100%.

OŠ Rečica, baš kao i Mahično, dobit će jednodjelnu sportsku dvoranu. Prema standardima, ova bi škola trebala imati malu dvoranu, no Grad se odlučio za jednodjelnu. Za njenu izgradnju Ministarstvo će izdvojiti 35 posto potrebnih sredstava, dok će ostatak Grad osigurati kreditnim zaduženjem. Dvorane OŠ Braće Seljan, malu i jednodjelnu, Ministarstvo će financirati u gotovo 100-postotnom iznosu, odnosno, 93,98 posto. Procijenjena vrijednost tih investicija bit će poznata nakon izrade potrebne dokumentacije, odnosno, troškovnika.

Uz dogradnju škola i izgradnju školskih dvorana, Karlovac kreće i u izgradnju potpuno nove škole, one u Luščiću. Za školsku zgradu Ministarstvo će iz NPOO osigurati sav potreban iznos, dok će izgradnju trodjelne sportske dvorane sufinancirati s 35,86 posto, a ostatak će Grad sam.

- Odlučili smo se za trodjelnu, a ne jednodjelnu, kakva je trebala biti, jer u tom dijelu grada nedostaje prostora za treniranje pa će dvoranu koristiti i sportski klubovi. Izgradnjom škole u Luščiću, u jednosmjenski rad će prijeći i škole Grabrik i Dubovac, a kad se to dogodi, njihove dvorane će poslije podne biti na raspolaganju našim sportskim klubovima, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

U novu školu na Luščiću će dio učenika i nastavnika iz škola Dubovac i Grabrik, naravno, nakon što bude napravljena nova mreža škola; dakle, u toj školi se neće morati zapošljavati novi nastavnici, niti čekati novi učenici.

- Sve ovo, dogradnje i izgradnja, u sljedeće tri godine bi trebalo biti gotovo. NPOO ima svoja pravila i očekujem da ćemo u rujnu 2027. sve naše škole imati u jednoj smjeni. Osim sredstava Vlade RH, odnosno, Ministarstva, dio ćemo morati osigurati kreditnim zaduženjem. Napravili smo plan za to, a točne iznose ćemo znati nakon provedenih javnih nabava, rekao je gradonačelnik.

Svi učenici OŠ Dragojla Jarnević od ponedjeljka će na nastavu u OŠ Braće Seljan, a gdje i kako, i oni i njihovi roditelji moći će razgledati ovaj četvrtak i petak. Budući će u Nazorovoj i Domobranskoj ulici biti puno više učenika nego do sad, gradonačelnik Mandić je pozvao sve sudionike prometa na povećan oprez i pažljivu vožnju.

Izdvojeno


Reci što misliš!