GRAD KARLOVAC

DESET GODINA U PLANOVIMA

Kad će livada u Grabriku postati moderan gradski park? U Gradu tvrde da je realizacija sve bliže, donosimo što će sve donijeti projekt od 4 milijuna eura

Kad će livada u Grabriku postati moderan gradski park? U Gradu tvrde da je realizacija sve bliže, donosimo što će sve donijeti projekt od 4 milijuna eura

U planu su radovi na uređenju i opremanju parka Grabrik, krajobrazno uređenje parka sadnjom 226 stabala od čega 124 sadnice pripadaju autohtonim vrstama

Prije više od osam godina najavljen je projekt "Park budućnosti" koji bi livadu uz Ulicu Kralja Petra Krešimira IV pretvorio u moderan park sa svom potrebnom parkovnom infrastrukturom. Međutim, park se nije našao na listi prioriteta gradskih vlasti, pa nas je zanimalo kad će se konačno početi ulagati i u zelene površine namijenjene odmoru, rekreaciji i opuštanju Karlovčana. 

Konačan datum još nije poznat no u karlovačkoj gradskoj upravi kažu nam da je predviđeno trajanje projekta 15 mjeseci, a u Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava definirat će se točan datum početka i završetka provedbe projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novac stiže iz Europske unije preko ITU mehanizma i cifra nije mala. 

-  Radi se o integriranom projektu izgradnje i uređenja parka Grabrik s nadogradnjom biciklističke infrastrukture na budućoj prometnici u Luščiću koji će se financirati EU sredstvima kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt u sebi integrira obnovu zelene infrastrukture na postojećoj zelenoj površini u Grabriku veličine 33.479 m2 koja će se izgraditi i urediti u moderni park, te izgradnju biciklističke infrastrukture na budućoj prometnici u Luščiću koja će prolaziti pored buduće osnovne škole i vrtića, kažu nam u gradskoj upravi u odgovoru na naš upit. Evo i što će se sve graditi.


- Projektom će se izvršiti radovi na uređenju i opremanju parka Grabrik, krajobrazno uređenje parka sadnjom 226 stabala od čega 124 sadnice pripadaju autohtonim vrstama, formirat će se pješačko-biciklističke staze na glavnoj prometnici uz park te komunikacijske staze za pješake i bicikliste kroz park, dodaju u Gradu.

Nadalje, predviđeno je opremanje parka raznovrsnim igralima, spravama i opremom rekreativnog karaktera, izgradnja sportskih terena za košarku i nogomet sa završnom sportsko sigurnosnom podlogom koji će također biti pristupačni za osobe s invaliditetom, opremanje posebnog dijela za pse unutar parka, postavljanje javne rasvjete i izgradnja komunalne infrastrukture.

Uz pješačke staze planira se i postavljanje 3 pametne klupe s naslonom i 1 pametnog stabla. Pametne klupe će sadržavati solarne ćelije, Wi-Fi hotspot sustav, USB brzi punjač, SIM karticu, indikator statusa baterije i sl. Na zapadnoj strani zahvata postavit će se dvije servisne stanice za bicikle koje će sadržavati kompresor za pumpanje biciklističkih guma, punjač mobitela, spremnik za osnovni alat za brzi popravak bicikla i u potpunosti će biti izrađene od nehrđajućih materijala.

- Povezana aktivnost u ovom integriranom projektu je izvođenje radova te opremanje prometnice u Luščiću s pješačko-biciklističkom stazom, pripadajućom komunalnom infrastrukturom i zelenom infrastrukturom (infiltracijski jarci, sadnja stabala i niskog zelenila, led rasvjeta). Uz prometnicu se planira i gradnja parkirališta s 33 parkirna mjesta bez naplate, od čega će 2 parkirališna mjesta biti namijenjena za osobe s invaliditetom, stoji još u planu gradnje. 

U parku Grabrik i na prometnici u Luščiću postavit će se i mjerači broja biciklista. Nova biciklistička infrastruktura ukupne dužine oko 2 kilometra činit će prostornu poveznicu s postojećom biciklističkom infrastrukturom između nekoliko najnaseljenijih gradskih četvrti u gradu - Luščić, Novi centar, Grabrik i Rakovac.

- Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4 milijuna eura, od čega će se 85 posto sufinancirati EU sredstvima, a 15 posto vlastitog udjela mora osigurati Grad Karlovac koji je korisnik projekta, navode nam u gradskoj upravi.

Dodaju i da se Grad planira prijaviti na javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini putem kojeg može ostvariti sufinanciranje do maksimalno 50% od vlastitog udjela, što znači da bi, ukoliko se ostvari ovaj maksimalni postotak, Grad bio u obavezi sufinancirati 7,5% vlastitog udjela u projektu. Predviđeno vremensko trajanje projekta je 15 mjeseci, a u Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava će se definirati točan datum početka i završetka provedbe projekta.

Da bi ovaj kompleksni projekt zaživio trebalo je rješavati i imovinsko - pravne odnose. U obuhvatu zahvata bilo je ukupno 18 nekretnina, od kojih su dvije bile u privatnom vlasništvu.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!