IZBORI 2020.

MILJENICI BIRAČA

RTL-ova analiza: Tko je sa zadnjeg mjesta ušao u Sabor, a tko je doživio preferencijalni debakl?

Na listi HDZ-a je apsolutni pobjednik ministar zdravstva Vili Beroš

Mnogi su se na ovim izborima sami morali izboriti za mandat i to sa zadnjeg, 14. mjesta na izbornoj listi. Neki svojom voljom, neki zbog sukoba s vrhom stranke. Jedni su uspjeli i napravili spektakl, drugi su doživjeli preferencijalni debakl. 

Preferencijalni glasovi pokazuju pravu snagu političara, a kako ona izgleda nakon jučerašnjih izbora, pogledajte u analizi Damire Gregoret.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krećemo s onima na listi HDZ-a gdje je apsolutni pobjednik ministar zdravstva Vili Beroš. Umjesto Damira Krstičevića, bio je prvi na listi u 10. izbornoj jedinici i zaokružilo ga je gotovo polovina svih HDZ-ovih birača u toj jedinici - više od 35.000. Time je Beroš u preferencijalnim glasovima pobijedio stranačkog šefa Andreja Plenkovića kojeg je u 1. izbornoj jedinici zaokružilo nešto više od 32.000 birača. Razloga za zadovoljstvo ima i Gordan Jandroković, prije 4 godine 808 preferencijalnih glasova, sada više od 17.000.

Rekorder u 9. izbornoj jedinici je Božidar Kalmeta koji je s 14. mjesta ušao u Sabor. Tamo više neće biti mjesta ni za Stevu Culeja ni za Miru Kovača. Za to nisu dobili dovoljno preferencijalnih glasova.

Sa zadnjih mjesta RESTARTOVIH lista u 8. i 3. izbornoj jedinici do Sabora su stigli Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić. Grbin gotovo 17.000, Hajdaš Dončić gotovo 14.500. Matija Posavec također je na RESTARTOVOJ listi privukao velik broj birača - više od 16.000. Manje od svih njih osvojio je sada već bivši presjednik SDP-a Davor Bernardić. Preferencijalnim glasovima do Sabora nisu uspjeli doći ni Gordan Maras ni Željko Jovanović.

No u 10. sazivu parlamenta vidjet ćemo brojna nova lica. Neki od njih su: glumac Vili Matula koji je mandat osvojio preko platforme MOŽEMO. Davor Dretar Drele s liste Domovinskog pokreta, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković preko Stranke s imenom i prezimenom, a u klupama će biti i jedan bračni par - Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić.

Uz spomenute zastupnike SDP-a i HDZ-a, mandate u Saboru nisu osvojili ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ni bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum. Posla za saborsku stražu više ne bi trebalo biti jer u Saboru neće biti Ivana Pernara, HNS-ova Ivana Vrdoljaka, ali ni Željka Glasnovića koji na ovim izborima nije uspio osvojiti mandt u dijaspori, sva tri osvojio je HDZ.

Izdvojeno


Reci što misliš!