KARETROVIZOR

Doba kad su nas mučile nestašice: Povrća i voća ima za izvoz – ali nema salate, mesnice prazne – osim piletine!

Danas takvih problema nemamo, ali nažalost nemamo više ni tržnicu u svojim, odnosno gradskim, rukama.

Sedamdesete i osamdesete obilježene su i čestim nestašicama, koje
nisu poprimale razmjere onih u državama Varšavskog pakta, ali
nisu bile manje neugodne za kupce i svakodnevni život. Nestalo bi
tako odjednom – kave. Ili deterdženta. Ili, kako ćemo vidjeti u
narednim tekstovima iz 1979. godine – mesa. 

Nestašice mesa u jednom su periodu bile čak i relativno česte, a
stvar je spašavala piletina koje je uvijek bilo u dovoljnim
količinama. Voća i povrća uvijek je bilo u izobilju, ali krajem
srpnja 1979. pojavila se privremena nestašica salate. 

Danas takvih problema nemamo, ali nažalost nemamo više ni tržnicu
u svojim, odnosno gradskim, rukama. Običnom kupcu to možda i nije
toliki problem, no svakako je riječ o jednom od najbesmislenijih
poteza gradskih vlasti unatrag 30 godina.

“Mesnice bez mesa” i “Sve – samo ne salata”, Večernji
list, 31. srpnja 1979.

Uoči prazničnih dana, a i poslije njih, u Karlovcu nije bilo
dovoljno mesa. Uzalud su domaćice oblijetale prodavaonice mesa u
cijelom gradu, mesa nisu mogle kupiti. Jučer smo posjetili
tržnicu vjerujući da je situacija popravljena, ali mesnice su i
dalje zjapile prazne. Iako postoji uputstvo o obaveznosti opskrbe
svježim mesom uoči državnih i republičkih praznika, a donijela ga
je SO Karlovac, ta obaveza nije izvršena. Jedino se moglo u
dovoljnim količinama dobiti pileće meso koje su tržištu ponudili
“Koka” Varaždin i privatnici. 

U razgovoru s inž. Đurom Kečom, referentom prodaje u Mesnoj
industriji Gavrilović u Petrinji saznali smo da nije u pitanju
samo opskrbljenost Karlovca. Ista je situacija i u sa svim drugim
prodavaonicama u zemlji, izuzev Jadrana gdje ih za kontinuiranu
isporuku svježeg mesta vežu posebni ugovori. Prema njegovim
riječima stanje se neće popraviti ni idućih dana, jer svinja i
junadi nema dovoljno, a velik dio uzima prerada. Pored tih
obaveza tu je i izvoz. 

Vršilac dužosti OOUR-a Promes u karlovačkom PPK Velimir
Katušin rekao nam je da je prije praznika u mesnice otpremljeno
više od 14 tisuća kilograma svinjetine i dvije i pol tone
teletine, a junetine i govedine bilo je u neograničenim
količinama. No, sve to nije bilo dovoljno jer ostali
opskrbljivači nisu izvršili svoje obaveze. 

– Privremenu nestašicu mesa prouzrokovali su i gostioničari,
koji su kupovali velike količine mesa za roštilj, rekao nam je
Katušin. 

Braco Silvaši, poslovođa prodavaonice “Sljemena” na Baniji
obavijestio nas je da je prije samog praznika imao 400 kilograma
svinjetine, odojka i janjetine, ali da je to brzo
rasprodano. 

– Nije u pitanju samo opskrbljenost, već i zahtjevi kupaca.
Svinja bi morala biti stvorena od karea i odrezaka, jer se samo
to traži, kaže Silvaši, a slično mišljenje iznio nam je i Ivan
Blaž, poslovođa mesnice PIK Vrbovec na tržnici.

U poslovnici voća i povrća OOUR Trgovina na veliko
karlovačkog PPK završena je polugodišnja bilanca prometa
poljoprivrednim proizvodima. Andrej Stanojević, rukovoditelj
poslovnice, naglasio je da na tržištu i u veleprodajnom skladištu
ima dovoljno svih vrsta voća i povrća, izuzev zelene salate koja
će se, kako se očekuje, pojaviti u prodavaonicama prvih dana
kolovoza. 

U proteklih šest mjeseci kroz specijalizirane prodavaonice i
“zelenu tržnicu” prošle su 93 tone južnog i 85 tona domaćeg voća,
dok su povrća prodane 1164 tone, što je za oko 30 posto više nego
prošle godine u istom periodu.

foto: kafotka.net

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest