Ipak, zabrani se i dalje moglo doskočiti...
Što zbog razvijene industrije i mnogobrojnih tvornica, a što zbog
puno manjeg broja ljudi s vlastitim automobilima, prije
četrdesetak godina u 6 ujutro je, piše tadašnji lokalni tjednik,
u Karlovac dolazilo čak 55 radnička autobusa.
No, tu su nastajali i problemi, jer u većini radnih organizacija
radno vrijeme počinjalo je tek u 7 sati, ponegdje i kasnije, a
radnici su to “slobodno vrijeme” često koristili da se malo
“zagriju” za posao.
Došlo je tako do zanimljive odluke o zabrani jutarnjeg točenja
alkohola koja se prema tekstu koji prenosimo poštovala, no na
kraju teksta može se vidjeti i da je bilo onih koji su to
uspješno zaobilazili. Je li prihvaćen prijedlog novinara da se i
tome doskoči, nismo uspjeli pronaći u narednim brojevima lista.
“Zabrana točenja alkoholnih pića prije 7 sati – Sporazum
zamijenio odluku”, Karlovački tjednik, 1. rujna 1983.
godine
Kao i u mnogim gradovima u zemlji i u Karlovcu je na poseban
način regulirano točenje alkoholnih pića u ugostiteljskim
objektima prije 7 sati. Poznato je da je ova mjera donijeta iz
praktičnih razloga – da se spriječi rano alkoholiziranje
zaposlenih, koje u velikoj mjeri utječe na njihov radni elan, ali
koje je i u velikoj mjeri povezano s većim brojem ozljeda na
radnom mjestu, što je svojevremeno radnim organizacijama stvaralo
i nemale financijske probleme.
Samoupravnim sporazumom o rasporedu, početku i završetku
radnog vremena u ugostiteljstvu, koji je sklopljen u lipnju 1980.
godine, precizirano je da hoteli, moteli i ugostiteljski objekti
na autobusnoj i željezničkoj stanici, pothodniku te kampovi mogu
raditi od 19 do 04 sata, ali i da svi navedeni ugostiteljski
objekti, osim hotela i motela, ne smiju točiti alkoholna pića u
vremenu od 5 do 7 sati. Usvajajući ovaj Samoupravni sporazum,
većina karlovačkih ugostiteljskih objekata počela je raditi od 7
sati tako da je samo poštivanje odluke o zabrani točenja postalo
izlišno.
Ipak, u užem centru grada ostalo je nekoliko objekata koji
rade od 6 sati. Snack bar radne jedinice Perivoj, poznatiji kao
Gradska kavana, radi od 5 sati a sve do 7 sati toče se samo kava
i čaj (eventualno s rumom). Prema riječima upravitelja radne
jedinice Zdravka Mačečevića još uvijek u ranim jutarnjim satima
radnici zahtijevaju da im se toči alkohol pa makar u šalicama za
kavu, ali konobari u potpunosti poštivaju zabranu točenja. Tako
se u ovom ugostiteljskom objektu, pred koji do 6 sati dođe 55
autobusa, popije 250 kava i čajeva, bez stalnog dodatka koji
inače ide uz pića u to vrijeme. Jedina zamjerka ovom pa i ostalim
lokalima koji rade od 6 sati je nedostatak jasno istaknutog
vremenskog ograničenja točenja alkoholnih pića, kako je to
predviđeno Samoupravnim sporazumom.
Da se ova odluka poštuje potvrdili su nam inspektori, koji su
se prisjetili da je do sada bila samo jedna anonimna prijava o
kršenju spomenute odluke. Čini se da je primjenom Samoupravnog
sporazuma o rasporedu, početku i završetku radnog vremena u
ugostiteljstvu u najvećoj mjeri eliminiran i problem točenja
alkoholnih pića prije 7 sati. Jedina mogućnost da se radnici
“ugriju” prije radnog vremena leži u objektima Žitoproizvoda,
gdje se prodaje alkohol u malim bočicama pa predlažemo da se ovaj
sporazum proširi i na prodavaonice ovog kolektiva, čime bi se u
potpunosti odstranila mogućnost nabavke i pijenja alkoholnih pića
prije početka redovnog radnog vremena.
(foto: kafotka.net)