KARETROVIZOR

Crna kronika prije 140 godina – uhvaćen konjokradica, napad na paroha i nasilna smrt “sumnjivca prvog reda”!

Tko zna jesu li i tada čitatelji prvo tražili vijesti iz crne kronike u novinama

U bogatoj zbirci starog karlovačkog tiska koju možete pretraživati zahvaljujući vrijednom projektu Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića, najstariji su brojevi Svjetla, počevši sa 1884. godinom. Ovoga puta u našoj stalnoj rubrici KAretrovizor, zavirili smo u tadašnju crnu kroniku, koja je izlazila povremeno, ali kada je bila na rasporedu bila je sadržajna kao i danas.

Jesu li i tadašnji građani bili najviše zainteresirani za tu rubriku, baš kao što je najčešće slučaj danas, to već ne možemo saznati, ali kako je ljudska priroda uvijek slična za vjerovati je da – jesu.

“Svjetlo”, 23. listopada 1884. godine (digitalna.gkka.hr)

Uhvaćen konjokradica

Oružnici postaje na Baniji pronašli su dne 17. o.mj. u selu Mekušju kod ondje nastanjenoga Jose Bogdanića, rodom iz Velemerića, kotara rakovačkoga, dvie ukradjene kobile u vriednosti od 200 forinti, jedna kola u vriednosti od 50 forinti i dva hama u vriednosti od 22 forinte. Rečeni Joso Bogdanić dotjerao je navedene kobile i kola iz Belovara, a njemu je iste dao sumnjivac Kuzman Tespil iz Male Pisanice. Isti Tespil je ove negdje kod Darovara ukrao. Kako je oružničtvo doznalo, dotjerao je ove godine Bogdanić već više ukradjenih konja i kola iz okolice belovarske, te je potajno razprodavao. Bogdanić predan je sudu.

Napadnut od razbojnika

Pišu nam iz Gornjeg Budačkog: Na noć od 13. na 14. o.mj. navališe na župni stan ondašnjeg paroha Siminića Jovana četiri nepoznata lupeža u nakani, da mu blago ukradu. Kad nisu do blaga doći mogli, zvali su paroha, da iz kuće van izidje. Pošto on nehtjede van izići, a oni pak do njega nisu mogli, počeše bacati kamenje u sobu kroz prozore, te mu iste polupali. Napokon izbaciše više hitaca iz pušaka u sobu, gdje se je paroh nalazio. Paroh u pogibelji pobjegne kroz stražnja vrata u selo, te digne viku za seljani, na što su lupeži bez traga pobjegli. Potraga od strane oružničtva vodi se marljivo te imade nade, da će ti lupeži na skoro u ruke pravde doći.

Nadjeno mrtvo tielo

Pišu nam iz Cvijanović-brda. Vuklija Ilija, sumnjivac prvoga reda iz Cvijanović-brda u noći od 12. na 13. o.mj. nadjen je pred njegovom kućom iz puške ustrieljen. Oružničtvo pronašlo je krivce Petra Dragovića i Mihajla Mladjana iz istoga mjesta, koji su odmah sudu predani.

(foto: kafotka.net)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest