KA RETROVIZOR

KAretrovizor: Marihuana je bila opasnost, nema veze što pola šljakera nije doživjelo penziju zbog „mirogojčeka“,a domaćice se drogirale apaurinima

KAretrovizor: Marihuana je bila opasnost, nema veze što pola
šljakera nije doživjelo penziju zbog „mirogojčeka“,a domaćice se
drogirale apaurinima

Od 15. listopada prošle godine pripravci na bazi marihuane mogu se legalno koristiti za ublažavanje tegoba oboljelih od malignih bolesti, multiple skleroze, HIV-a i drugih bolesti. Prije toga, 2013. godine posjedovanje male količine marihuane „za osobne potrebe“ je dekriminalizirano, pa se više ne može dogoditi da netko za jedan joint dobije više zatvora nego tatin sin koji je u BMW nekoga ubio na pješačkom prijelazu. Od potpune legalizacije smo još daleko, ali stvari se kod ove biljke kreću iz zone paušalnih presuda ka racionalnijem odnosu.

Ne tako davno, kao što se vidi iz priloženog teksta, na spomen marihuane stavljao se upitnik čuđenja i etiketa opasne droge. Nema veze što su depresivne domaćice trovale dušo i tijelo prekomjernim količinama apaurina, ni to što pola šljakera nije dočekalo penziju jer su izgubili bitku s maliganima „mirogojčeka“ i ostalih neprirodnih žestica. Trebalo se odlučno boriti protiv „opasne droge“ marihuane, i redovito obavještavati javnost o uspjesima organima reda u otkrivanje te pošasti. Pa makar se kasnije utvrdilo da su nasadi „opasne droge“ zapravo nasadi industrijske konoplje za koju je – iako je riječ o biljci koja se koristi u mnoge korisne svrhe a ne za drogiranje – valjda za svaki slučaj donedavno također bio zabranjen uzgoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Marihuana u Karlovcu?, Karlovački tjednik, 8. rujna 1994.

Prošlog tjedna djelatnici PU Karlovac otkrili su dva pokušaja uzgoja indijske konoplje, biljke koja služi za proizvodnju štetne droge marihuane. Jedan nasad otkriven je u samom središtu Karlovca u neposrednoj blizini športske dvorane na Rakovcu. Pronađene su četiri velike stabljike indijske konoplje, ukupne težine oko 7 kilograma, od koje se proizvodi opasni narkotik.

Drugi nalaz od čak 178 mladica indijske konoplje pronađen je na dvije njive kod Mateškog Sela. I u ovom slučaju tek treba potvrditi ili opovrći da se radi o organiziranom uzgoju konoplje s ciljem dobivanja marihuane, ili je u pitanju tek bezazlen nasad vrlo slične industrijske konoplje. Napomenimo i to da je u Karlovcu ovoga ljeta bilo još slučajeva sadnje konoplje, čak i u lončanicama na balkonima. Tranzitni položaj grada i blizina slovenske i bosanske granice očito pogoduje širenju Karlovcem ove novovijeke i „pomodne“ pošasti.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!