KA RETROVIZOR

KAretrovizor: Fenomen videoteka - nicale su kao gljive poslije kiše, danas više nema nijedne

KAretrovizor: Fenomen videoteka - nicale su kao gljive poslije
kiše, danas više nema nijedne

Nije jednostavno dati jednoznačni odgovor je li tehnologija zadnjih desetljeća unaprijedila ili zapravo unazadila naše živote. Činjenica jest da je nekad bilo sve zanimljivije od sjedenja kući gdje ste bili osuđeni na knjigu ili dva programa Televizije Zagreb koji su završavali negdje oko 23 sata. Djeca su se više igrala vani, danas i kad se nađu sjede zajedno i svatko tipka u svoj pametni mobitel, a ni sa starijima nije mnogo drugačije. U osami lica osvijetljenog ekranom može se komunicirati istovremeno s više ljudi odjednom na različitim krajevima svijeta i baviti sa još sto čuda preko mreže svih mreža. Čovjek nikad nije bio u prilici da bude s više ljudi, a da zapravo bude sam. I obrnuto, odnosno paradoksalno, u vrijeme apsolutne komunikacijske mobilnosti i dostupnosti, čovjek se sve teže istinski može osamiti i odmaknuti svega, što za psihu može biti jednako blagotvorno kao i boravak u društvu.

Što vrijeme ide dalje, to nam je za ispunjenje slobodnog vremena sve manje nužan izlazak iz četiri zida. Jedna od takvih promjena navika uzrokovanih razvojem tehnologije je i fenomen buma i brzog nestanka videoteka. Prije njih, za pogledati aktualan film jedina je opcija bilo kino, VHS kazete sve su promijenile, a videoteke su iza svakog ćoška nicale kao gljive poslije kiše. VHS je uzmakao pred tehnološki superiornim DVD formatom koji je nakratko održao smisao postojanja videoteka. No, onog trenutka kad se otvorio svijet širokopojasnog Interneta, kultura besplatnog skidanja filmova preko torrenta ukinula je običaj da se po film odlazi u kvartovsku videoteku. U 15-ak godina sve se promijenilo i izbilo onu mrvu romantike koja je uključivala prebiranja po policama, raspravljanje s prijateljima, drugim posjetiocima, osobljem… Informiramo se online, oblačimo se online, naručujemo hranu online, gledamo filmove online…, sve je postalo online.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U "Charliju" popust od 25 posto", Karlovački list, 1. ožujka 1999.

Od brojnih videoteka koje su nicale po haustorima, garažama i sličnim prostorima od tek nekoliko kvadrata ipak su kroz godine opstale one koje su imale najbolju ponudu filmova, ali i cijena. Neke od njih uspjele su i proširiti posao na dvije ili tri lokacije u gradu. Kako bismo provcijenili koja je videoteka najpovoljnija, informacije o cijenama i ponudi potražili smo u nekim od najposjećenijih karlovačkih videoteka, „M Video“ na dvije lokacije u Grabriku i Novom Centru, „Charlie Chaplin“ na čak tri lokacije, „Valdemar“ i možda malo manje poznata banijanska „Alfa“.

Prema onom što smo vidjeli za sve videoteke se može reći da su prilično dobro opskrbljene o čemu svjedoče i najnoviji naslovi kao što su „Palmetto“, „Šest dana, sedam noći“ i „Blade“. Sve su videoteke gotovo izjednačene u cijenama. Filmovi su razvrstani u dvije do tri kategorije, osvisno kada su snimljeni i koliko su popularni. Oni najnoviji koštaju 10 kuna, ostali sedam ili osam. Dvodnevne vikend posudbe najisplativije su u „M Videu“ i „Valdemaru“, a razlika je u jednoj kuni. Svaka od njih nudi i neke pogodnosti, a najčešće je to besplatna četvrta kaseta, ako odjednom posudite tri filma. U „M Videu“ za članove HVIDR-e je svaka druga posuđena kaseta besplatna, a u „Charlie Chaplinu“ na dvije i više posuđenih kaseta odjednom popust je 25 posto. Ako ste zakasnili s vraćanjem kasete platit ćete zakasninu po cijeni kao da ste posudili dodatnu kasetu, no kao ste stalni korisnici neke videoteke možda vam kod kašnjenja progledaju kroz prste.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!