KA RETROVIZOR

KAretrovizor: Nekad je galerija "Zilik" bila skladište "Tehnomerkura" - danas opet sve više sliči praznom skladištu

KAretrovizor: Nekad je galerija
foto KAfotka.net

I dok se po sili i logici tržišnog poslovanja trgovine u Radićevoj zatvaraju jedna za drugom, i ono što je u sferi javnog prilagođava se tom sivilu umjesto da mu se opire. Galerija „Zilik“, naime, svojim praznim zidovima, kao i svojom oronulom fasadom kao da šalje znakovitu poruku i doprinosi inerciji po kojoj za tu bivšu gradsku žilu kucavicu nade više nema. Galerija se već dugo na simbolički način odmiče od ljudi, ne samo u svojoj osnovnoj djelatnosti, nego i kao punkt oko kojeg je nekad pulsirao ritam grada, napose onaj noćni.

Sjetimo se samo kako je netko kasnih 90-ih odlučio skinuti klupe ispod svodova galerije, da se slučajno prolaznici - posebno mladi kojima je to nekad bilo omiljeno mjesto za ćaskanje – ne bi tamo previše zadržavali. Kao da netko želi da bude ovako pusto i tužno kako je. A nekad se gledalo kako da se život intenzivira u Radićevoj. O tome svjedoči tekst od prije 37 godina kad su političke strukture odlučile da zgradica na tako atraktivnom mjestu ne bude skladište „Tehnomerkura“, već mjesto gdje će se promovirati kultura i susretati ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivo, otvorena je na inicijativu mjesne zajednice Zvijezda i uređena njenim sredstvima. Kad smo zadnji put čuli da je vodstvo Gradske četvrti Zvijezda nešto iniciralo? I oni se, figurativno, uklapaju u današnje stanje galerije „Zilik“. Prazni zidovi i oronula fasada.

„ZILIK“ dobiva galeriju, Karlovački tjednik, 31. svibnja 1979.

Na inicijativu mjesne zajednice Zvijezda i Organizacionog odbora Zimske likovne kolonije predloženo je da se skladišni prostor „Tehnomerkura“ u Radićevoj 13 pretvori u „Galeriju ZILIK“. Za tu svrhu mjesna zajednica zvijezda odvojila je 55 tisuća dinara što su preostali od organizacije triju priredaba „Vesela noć“. Na prvom sastanku Organizacionog odbora za uređenje Galerije, za predsjednika je izabran Boško Nikolić, predstavnik mjesne zajednice Zvijezda, a za potpredsjednika Pero Car, predstavnik Organizacionog odbora ZILIK-a. Prema dogovoru, adaptacija toga prostora trebala bi početi za nekoliko dana, a predviđa se da bi Galerija bila otvorena za 27 .srpnja ove godine.

U „Galeriji ZILIK“ izlagala bi se djela iz fundusa ZILIK-a u Dječjem domu „Vladimir Nazor“ gdje se već nalazi oko tri stotine umjetničkih djela. Uz te povremene izložbe, ovdje bi pojedinačno izlagali sudionici kolonije, karlovački i drugi slikari, keramičari, zatim djeca, te umjetnički fotografi i drugi likovni stvaraoci. Posebna aktivnost Galerije sastojala bi se u organizaciji češćih prodajnih izložbi, tako da će Karlovčani već do kraja ove godine u njoj moći nabaviti, po vrlo pristupačnim cijenama, već opremljene grafike jugoslavenskih i stranih grafičara.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!