KA RETROVIZOR

KAretrovizor: Možda nam mentalna higijena nije neka, ali bar više ne peremo automobile na Korani

KAretrovizor: Možda nam mentalna higijena nije neka, ali bar više
ne peremo automobile na Korani
foto KAfotka.net

Između ostalog, razdoblje prije 1990. godine u nas definirao je način života sažet u uzrečicu „snađi se druže“. Za mnogo stvari sustav nije imao odgovora, odnosno nije ga bilo briga ili je gledao ljudima kroz prste, što se očitovalo kroz izostanak pravnih normi i pratećih službi koje bi te norme provodile. Na taj način postojao je niz sivih zona u gospodarskom, društvenom i svakodnevnom životu. Ono što nije bilo propisano nije bilo niti izričito zabranjeno pa su se ljudi snalazili kako su znali i umjeli, spretno iskorištavajući činjenicu da je sve „bilo naše“, a zapravo ničije.

Nažalost, dio tog mentalnog sklopa zadržao se i danas, kao da se prenosi se s koljena na koljeno, a političke elite nažalost gotovo diktiraju tempo u njegovom održavanju na životu. Mentalna higijena nacije nam nije neka, ali u određenim stvarima ipak napredujemo u odnosu na stari sustav. U sitnim stvarima za koje se voli reći da život znače, između ostalog i u brizi za okoliš. Ako je u nečem konkretno Karlovac bolji nego prije 25 ili 50 godina, onda je to što je grad uredniji i čistiji, što smo postali senzibilniji na očuvanje okoliša. Možda je to Potemkinovo selo iza kojeg se krije erozija gotovo svega bitnog, ali je ipak neka sitna utjeha. Na ovakvo razmišljanje navodi listanje starih novina, gdje se u gotovo svakom broju lokalnog tjednika upozoravalo na neke danas skoro nezamislive navade iz zone kulture življenja. Konkretno, u ovom slučaju izabrali smo pismo čitatelja koji postavlja danas pitanje koje bi danas bilo prilično čudno: zašto Karlovčani peru automobile na obalama rijeka?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Gdje oprati automobil“, Karlovački tjednik, 24. travnja 1980.

Prije dvije godine doselio sam se u Karlovac iz sličnog mjesta po veličini ovom gradu. Kao vlasnika automobila posebno me interesira kako to da se u Karlovcu nema gdje oprati automobil. Ovo napominjem zbog toga jer sam u svom prijašnjem mjestu stanovanja automobil mogao oprati na četiri mjesta.

Možda ovo izgleda za vas nevažno pa nećete ni objaviti moje pismo, no mislim da Karlovac, koji ima na hiljade automobila ipak ne bi smio biti bez servisa za pranje automobila. Istina, Karlovac je grad na četiri rijeke i za pranje automobila ima zaista mogućnosti. No, ako se zna da je pranje na rijekama zabranjeno, odnosno da je to vrlo opasno zagađivanje rijeka, vlasnicima automobila koji nemaju uvjeta za njihovo pranje, ostaje jedino da ih ne peru ili da svjesno, ako žele oprati automobil, krše propise.

Ne želim ulaziti u to zašto nema servisa za pranje automobila. Mislim da bi se na području grada, moglo urediti nekoliko takvih mjesta gdje bi se naravno uz određenu nadoknadu, mogli oprati automobili. To bi, ako ništa, drugo, sasvim sigurno osjetno pridonijelo da se zaštite četiri karlovačke rijeke i izbjegne vrlo neukusna slika na gradskom kupalištu, gdje svake subote i nedjelje vlasnici peru svoje automobile.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!