KA RETROVIZOR

KAretrovizor

Da je sprovedena ideja o robnoj kući u Šebetićevoj,centar Karlovca bi danas sasvim drugačije izgledao

Da je sprovedena ideja o robnoj kući u Šebetićevoj,centar Karlovca
bi danas sasvim drugačije izgledao

U vrijeme kad su karlovački političari i njihovi namjesnici u poduzećima bili daleko ambiciozniji u misiji da Karlovac učine jakim industrijsko-trgovačkim centrom, grad na četiri rijeke mogao se, između ostalog, podičiti činjenicom da je imao najveću robnu kuću Hrvatskoj na površini od 14 tisuća kvadratnih metara. Otvorena je početkom osamdesetih godina i bila prvi karlovački šoping centar na socijalistički način u kojem se moglo kupiti sve od igle do lokomotive.

Zgrada je i danas na istom mjestu, nakon uspješno provedenog uništenja društvene tvrtke „Tekstil“ pala je u privatne ruke koje od najma poslovnih prostora dobro žive, ali bez smislenog koncepta ne može biti i nije konkurentna novim trgovačkim centrima što su niknuli na svakom vrijednom gradskom ćošku. Ni novootvorena kapelica (!?) u „Karlovčanki“ neće pomoći da se to promijeni. A vjerojatno ne bi bilo drugačije ni da se ostvario originalni plan i ideja gradskih vlasti da se zgrada karlovačke robne kuće sagradi u Šebetićevoj ulici do nebodera izgrađenog na mjestu gdje je do 1960.-e stajala sinagoga, koji je ionako urbanistička šaka u oko sam po sebi. U svakom slučaju, centar Karlovca bi danas sasvim drugačije izgledao da je ova zaboravljena ideja koju smo „iskopali“ u starim novinama i za koju je već postojao projekt, provedena u djelo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Robna kuća u Šebetićevoj ulici, Karlovački tjednik, 29. travnja 1971.

Stara ideja više karlovačkih trgovinskih poduzeća da se u centru Karlovca izgradi velika robna kuća, izgleda da će konačno biti realizirana. Tri velika karlovačka trgovačka poduzeća, OTP, „Tekstil“ i „Tehnomerkur“ sporazumjela su se da uskoro započnu radove na tome i samo je potrebno obaviti potpisivanje ugovora o izgradnji objekta.

Općinska skupština odredila je karlovačkim trgovcima već rije lokaciju za novu robnu kuću – u Šebetićevoj ulici, a napravljen je i prvi projekt tog objekta. Da bi se izgradio taj objekt bit će potrebno srušiti tri stare zgrade u Šebetićevoj ulici do novog nebodera a posebna komisija procijenila je da će za to trebati osigurati milijun i 550 tisuća dinara. Prema načelnim dogovorima između predstavnika „Tekstila“ i OTP-a, samo ove dvije organizacije već su osigurale za taj posao oko dva milijuna dinara.

Planirano je da će se do početka 1972. godine pripremiti teren za izgradnju nove robne kuće univerzalnog tipa, te u međuvremenu obaviti neke izmjene u projektu što će obaviti karlovački projektni biro AGI-46. U tom projektu naći će se i mjesto za kompleksno rješavanje čitavog područja Zrinjskog trga u čijoj će se blizini graditi robna kuća – pa se predviđa i izgradnja posebnog pothodnika za pješake.

Nova robna kuća u Šebetićevoj ulici imat će prostor od 6000 četvornih metara i bit će izgrađena na tri kata.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!