KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Karlovac je prvi disko klub otvorio prije 50 godina i otad je bez klubova bio samo u dva navrata: na početku Domovinskog rata i - danas

Karlovac je prvi disko klub otvorio prije 50 godina i otad je bez klubova bio samo u dva navrata: na početku Domovinskog rata i - danas
KAfotka.net

Karlovac je za Zagrebom kasnio tri godine s disko-klubom, ali ga je otvorio u mnogo glamuroznijem prostoru.

Pod stresom su radnici čije su se firme zatvorile ili im je bitno pao promet. Pod pritiskom su obrtnici koji su morali zatvoriti vrata po naređenju stožera civilne zaštite i svi ostali poslodavci koji trpe manju ili veću štetu u ovom sveopćem „lockdownu“. S nogu padaju iz sasvim opravdanih razloga svi zaposleni u javnom zdravstvenom sustavu.

Navodno su dodatno opterećeni i policajci, valjda zato jer ne mogu kao obično drijemati u autu za vrijeme smjene, nego moraju na nogama provjeravati propusnice. Pod stresom su stariji građani jer znaju da ih nepredvidljivi virus može prikovati za krevet s respiratorom što može završiti i tragičnim epilogom. Kažu da je i obiteljsko nasilje u porastu jer ljudi nisu naučeni biti zatvoreni zajedno, pa čitamo i slušamo i o tom fenomenu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali, rijetko gdje imamo priliku pročitati i slušati o problemima još jedne društvene skupine koja evidentno pati. Mladima. Doduše, u današnje vrijeme tehnoloških čuda, video poziva, društvenih mreža, neki među njima ne osjećaju tjeskobu i bol zbog nemogućnosti druženja uživo, ali teško da bilo kakav novotarija može zamijeniti dobri stari izlazak u omiljeni kafić ili klub.

U mladenačko doba ovog autora riskiralo bi se radije da nas ubije granata ili da putem pokupimo kugu nego da propustimo groznicu subotnje večeri u Hrvatskom, na „Sceni“, u „Nuli“, „Cherryu“, „Leru“ u Belaju,  „Feferonu“ u Centralu…I kad je izbio rat, znalo je biti napeto, ali nalazilo se načina za lumpovanje. Ako ne u Karlovcu, onda na sigurnoj udaljenosti od ratnih opasnosti oko grada, u Ozlju, Brezariću, Draganićima gdje su spretni poduzetnici znali utažiti glad za provodom karlovačkih noćnih ptica.

Današnji klinci u doba koronavirusa nemaju kud. Slaba je utjeha što se zapravo ne moraju bojati da će ih virus ubiti, svejedno našu mladost treba uvrstiti na podužu listu žrtava korona virusa. Imati 18, 20 ili 25 i ne moći ići petkom i subotom u klub gadna je nevolja. U tom tonu vraćamo se u daleku prošlost i prisjećamo se kratkom crticom kada i gdje je počela priča o noćnom klupskom životu u Karlovcu. Nismo bili loši za tadašnje standarde. Zagreb je prvi disko klub otvorio 1967. pri Veslačkom klubu na Savi. Karlovac je kasnio tri godine, ali ga je otvorio u mnogo glamuroznijem prostoru.

„Prvi disko-klub u Karlovcu“, Karlovački tjednik, 24. rujna 1970.

Karlovačko ugostiteljsko poduzeće „Korana“ namjerava otvoriti u gradu prvi disko klub. Do kraja mjeseca poduzeće će urediti prostoriju bara „Neboder“ (u Nazorovoj gdje je donedavno bio „Konzum“, a nedavno je otvorena nova velika teretana – op.a.) i nabaviti nove zvučne uređaje, pa se predviđa da bi tu već u listopadu proradio prvi karlovački disko klub.

Istovremeno, da grad ne ostane bez bara, u ovom poduzeću namjeravaju urediti podrumske prostorije u hotelima „Korana“ i „Central“ u kojima bi radila dva bara.

foto: KAfotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!