KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Darivanje vojne ambulante u Zvijezdi Gradu Karlovcu podsjeća na poslovicu „Pazi što želiš jer bi ti se to moglo i ostvariti“

Darivanje vojne ambulante u Zvijezdi Gradu Karlovcu podsjeća na poslovicu „Pazi što želiš jer bi ti se to moglo i ostvariti“
KAfotka.net

Kako god nova garnitura dođe na vlast, ne nužno drugog stranačkog predznaka, tako od njih kao da počinje povijest, pa velikih riječi i zamisli na početku ne nedostaje.

Darivanje vojne ambulante u Zvijezdi Gradu Karlovcu podsjeća na poslovicu„Pazi što želiš jer bi ti se to moglo i ostvariti“

Vlasti grada Karlovca dugo su cvilile kako bi s prostorima koje drži Ministarstvo obrane u gradu napravile čuda samo da im se da prilika. A onda se počelo događati. Prošlo je pune tri godine kako je Grad dobio zgradu vojne ambulante, a u Gradu i Županiji ne znaju što bi zapravo s tom zgradom. Glavno je da su znali prije negoli su je zaista i dobili!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Netko mudar je davno rekao „pazi što želiš jer bi ti se moglo i ostvariti“. Karlovcu odavna treba još kvadrata za potrebe Doma za starije i nemoćne, pa su lokalne vlasti lakonski utvrdile da je ambulanta u susjedstvu baš ono što bi proširilo ponudu Doma za starije i nemoćne. Ispostavilo se da su pravili račun bez krčmara jer je netom po primitku zgrade utvrđeno da bi u konačnici smještaj umirovljenika bio preskup i bacili ideju u koš.

Danas je bivša vojna ambulanta od velike želje postala teret, kao i neke druge zgrade veće kvadrature za koju vlasti nemaju novca za privođenje nekoj svrsi. Kojoj? E, to je pak drugi problem jer osim novca u vlasti vlada i nestašica izvedivih ideja.

Nije to od jučer, kako god nova garnitura dođe na vlast, ne nužno drugog stranačkog predznaka, tako od njih kao da počinje povijest, pa velikih riječi i zamisli na početku ne nedostaje. Pronašli smo u ne tako starim novinama još jedan prilog prethodno izrečenoj tvrdnji, i to baš na primjeru nesretne vojne ambulante koja na elitnoj gradskoj lokaciji polako trune.

Naime, na prijelazu stoljeća netko se u doba aktualiziranja poticane stanogradnje sjetio da bi ambulanta bila idealna za prenamjenu u stambeni prostor za 20-ak mladih obitelji i(li) obitelji branitelja koji još nemaju stanove. Vlasti se mijenjaju, a dvadeset godina kasnije bivša ambulanta je veliko ništa.

Nadamo se samo da tim koracima neće i bivša vojarna u Luščiću koju je nakon napuštanja HV-a Ministarstvo obrane prošle godine u većem dijelu jednostavno prepustilo Gradu Karlovcu, na traženje gradskih vlasti. Počelo je obećavajuće. Grad je preko hrvatske podružnice međunarodne nevladine organizacije EUROPAN raspisao natječaj za urbanističko rješenje s naglaskom na činjenicu da arhitekti u timovima koji se natječu moraju biti mlađi od 40 godina.

Za promjenu, na izbor najboljih radova nemaju utjecaja braniteljske udruge, svećenici, podobna nestručna stranačka bratija iz gradskih četvrti i mjesnih odbora, nego je najbolji rad izabrao stručni, neovisni i međunarodni Ocjenjivački sud. Ako ništa, to barem garantira progresivna rješenja kakvih je u Karlovcu od 1990. godine naovamo bilo jako malo po pitanju urbanizma.

Dakako, od natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja do prve lopate dug je put, a iskustvo nam govori, često i vječan. Grad Karlovac će nekako skupiti 12 tisuća eura za prvonagrađeni rad, odnosno šest tisuća za drugoplasirani rad, ali bojimo se da će nagrađeni radovi prije eventualnog ostvarenja jako dugo skupljati prašinu u mraku neke ladice gradskog magistrata.

„Očekuje se odgovor iz Ministarstva“, Karlovački tjednik, 19. listopada 2000.

Gradnja stanova prema programu socijalno poticane stanogradnje, koju će provoditi Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, trebala je prema bučnim najavama započeti ove jeseni. No, dosada se nije učinilo puno više od obećanja i najava. Na pozivni anketni listić Ministarstva očitovao se i Grad Karlovac koji bi želio uključiti svoje potencijale u socijalnu stanogradnju.

- Na redu je očitovanje Ministarstva, s obzirom da smo mi potpuno pripremljeni za taj projekt. Imamo lokacije gdje se može odmah graditi, kao i komunalnu infrastrukturu. Praktično je riješena jedna lokacija u Primorskoj ulici i dvije lokacije u Zvonimirovoj ulici. Rebalansom gradskog proračuna otvorili smo novu stavku „socijalna stanogradnja“, dakle sve je učinjeno za ozbiljan ulazak u taj projekt. Ovih godina se ništa nije gradilo, a Grad Karlovac je denacionalizacijom vratio oko 600 stanova pravim vlasnicima, tako da bi ovaj vid stanogradnje Karlovcu bio izuzetni potreban, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Josip Zaborski.

U državnom proračunu za ovu namjenu osigurano je je više od 200 milijuna kuna, tako da bi trebalo na sve načine pokušati da dio tih sredstava završi i u Karlovcu. Gradnja ovih stanova koncipirana je na partnerskom odnosu države, jedinica lokalne samouprave, građana i poslovnih banaka.

-Reagirali smo među prvima. Karlovac je spreman dati zemljište i infrastrukturu što bi jako pojeftinilo stanove tako da bi cijena kvadrata bila oko 1000 njemačkih maraka uz otplatu kredita na 30 godina. Stanovi su namijenjeni mladim obiteljima koji rade, a koji ne mogu na drugi način doći do stana.

Prenamjenom bivše vojne ambulante u Ulici Vjekoslava Karasa u stambeni prostor i uređenjem jednog krila dobili bi 20 stanova. U jednom krasnom ambijentu osigurali bi stanove za mlade ljude i branitelje koji još nemaju stanove i koji moraju ići van iz stanova Srba povratnika. To je jedna složena situacija s kojom se drugi gradovi ne susreću. A samim tim idemo u oživljavanje stare jezgre. To je jedini pravi način da se Zvijezda koja je godinama zanemarivana – oživi. Uspjet ćemo u tom projektu koji je prvi u nizu sličnih jer u staroj jezgri ima još zgrada koje su u gradskom vlasništvu tako da je moguće osigurati još nekoliko sličnih projekata, istaknuo je Zaborski. (I onda je svizac zamotao čokoladu, op.a.)  

Izdvojeno


Reci što misliš!