KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Hrvatski dom i omladina: Danas do uređenja EU novcem, nekad nije bilo keša ni za kobasice kojima je trebalo nahraniti dobrovoljce na radnoj akciji

Hrvatski dom i omladina: Danas do uređenja EU novcem, nekad nije bilo keša ni za kobasice kojima je trebalo nahraniti dobrovoljce na radnoj akciji
KAfotka.net

S druge strane, uređenje urbanog parka je barem nakratko zakamufliralo činjenicu da Grad i nakon 30 godina od zatvaranja Hrvatskog doma i velike dvorane - za koju mnogi kažu da je bila jedna od najboljih koncertnih dvorana u Hrvatskoj - zapravo ne zna kad će i kako će spasiti to zdanje od daljnjeg propadanja.

Iz gradske uprave poručili su ne tako davno jasno i glasno da će se na skele na Hrvatskom domu još pričekati, ali da će lijevo krilo zgrade, odnosno dvorište uz lijevo krilo zgrade u zapuštenom stanju (izuzev obnovljenog prostora Male scene), dobiti urbani park – dnevni boravak na otvorenom za karlovačku progresivnu i kreativnu omladinu. To se ovaj vikend i dogodilo, posao oko uređenja urbanog parka u okviru dvogodišnjeg projekta „Hrvatski dom u centru“ na svojim je leđima iznio Savez udruga KAoperativa, novac je u 85-postotnom iznosu od ukupno dva milijuna kuna vrijednog projekta dala EU iz jednog od svojih fondova, a Grad je u svemu bio partner- što god to značilo.

Karlovac je dobio novi sadržaj, zapušteni kvadrati na otvorenom sređeni su i moglo bi se reći da je načinjen veliki korak po pitanju ljetnog održavanja programa urbane kulture koji u pravilu nisu komercijalni, ali su društveno važni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S druge strane, uređenje urbanog parka je barem nakratko zakamufliralo činjenicu da Grad i nakon 30 godina od zatvaranja Hrvatskog doma i velike dvorane - za koju mnogi kažu da je bila jedna od najboljih koncertnih dvorana u Hrvatskoj - zapravo ne zna kad će i kako će spasiti to zdanje od daljnjeg propadanja. Trideset godina!? To je čak i za karlovačke standarde malo predugo razdoblje da se otkrije topla voda i Hrvatski dom privede logičnoj svrsi omladinskog doma s reprezentativnom koncertnom dvoranom kakvu je imao prije Domovinskog rata.

Jedno je sigurno. Udruge možda imaju ideju kako urediti cijelu zgradu Hrvatskog doma, ali nikad neće imati novac da te ideje oživotvore. Tu mora uskočiti politika. U nekim drugim vremenima bilo je malo drugačije. Hrvatski dom je vlast držala tehnički uporabljivim, keša je – sudeći prema tekstu u nastavku - falilo samo za kobasice kojima je trebalo nahraniti omladinu na radnoj akciji besplatnog uređenja doma i okoliša.

"Virman i kobasice", Karlovački tjednik, 14. travnja 1983.

Da omladina, pa i sama omladinska organizacija grada često puta ne nailazi na očekivano razumijevanje i podršku odraslih, te službenih organizacija, poznata je činjenica zbog koje se u ovome trenutku nitko nema pravo istinski ljutiti – radi „objektivnih okolnosti“.

O tome govori i prošlotjedni primjer dvojice karlovačkih omladinaca koji su sa virmanom Općinske konferencije SSOH Karlovca pošli u kupovinu 75 pari kranjskih kobasica, nekoliko kilograma senfa i par tegli slatkih feferona, te određene količine kruha, za brigadirke i brigadire – učesnike nedjeljne radne akcije na zgradi i okolišu Hrvatskog doma koja je nedavno na upravljanje i upotrebu predana novoosnovanom Klubu mladih „Bratstvo i jedinstvo“. Put je dvojicu omladinaca nabavljača doveo na početak Ulice Nade Dimić u samom centru grada, na popularni „skver“ u prodavaonicu petrinjskog „Gavrilovića“. Momcima je poslovođa doslovce rekao da ne želi trgovati virmanima s nikakvim folklorima, amaterima i omladincima, jer mu virman nije vjerodostojan način plaćanja s obzirom da ne želi na sudu istjerivati novac. Putem virmana – zakonskog sredstva plaćanja – za brigadire prema slobodnom mesarskom uvjerenju, gableca nije moglo biti…

U obližnjoj prodavaonici PPK u potrazi za kobasicama omladinci-nabavljači hrane, bili su također odbijeni, ovom prilikom uz daleko prihvatljiviji, ali virmanskom načinu plaćanja sasvim blizak razlog: „Tolikog broja pari kobasica u prodavaoni trenutno nema, a sumnjamo da ćemo ih moći dobaviti do kada vam trebaju.“

No brigadiri koji su prošle nedjelje radili na spomenutim radnim akcijama, a koji će to zdušno raditi i narednih tjedana – bez obzira na gablec – svoj topli zalogaj su dobili, a i ubuduće će ga dobivati.

I to zahvaljujući susretljivim i poslovnijim prodavačima Odjela mesnih proizvoda i prerađevina u robnoj kući „Karlovčanka“. Što na kraju reći? Ništa osobito, jer sve je jasno, osim da se a priori odbijanja omladinske organizacije i njenog ulaganja u izgradnju naše socijalističke zajednice mogu ogledati i na zaista najbanalnijem primjeru prehrane omladinaca – brigadira. Možda OK SSOH Karlovca u ovom trenutku nema nekih ogromnih sredstava za akcije, ovakve ili onakve vrste, ali za omalovažavanje omladinaca tko u nas ima takvo pravo?

Jasno je je uočljiv negativan stav, ne samo prema omladincima, već i svakoj drugoj akciji ovakve vrste koja se materijalno istog momenta ne isplati. Pa, ne kupuje se 75 pari kobasica svakoga dana! Mesarska logika i humanizam omladinskog dobrovoljnog rada nisu se ovom prilikom našli na zajedničkim valnim dužinama.

Izdvojeno


Reci što misliš!